Żeberka w sosie BBQ

by Malwina
Żeberka w marynacie bbq
Żeberka w sosie BBQ
Żeberka BBQ – aromatyczne za sprawą dodatku wędzonej papryki, lekko pikantne, z wyczuwalną słodką nutą miodu. Są proste w przygotowaniu i zapewne przypadną do gustu męskim podniebieniom (choć nie wszystkim). Najlepiej serwować je w towarzystwie popularnego coleslawa i ziemniaków. Mile widziany obok kufel z dobrym zimnym piwem. 

Takie żeberka możecie przygotować także na grillu. Być może ktoś z Was skusi się na pożegnanie lata ostatnim w sezonie grillowaniem. 
Żeberka bbq jak zrobić
ŻEBERKA BBQ 
(USA)

Składniki (na 2-3 porcje):

  • 1,2 kg żeberek wieprzowych
  • 6 łyżek pikantnego ketchupu
  • 3 łyżki miodu
  • 2 łyżki sosu sojowego jasnego
  • 2 łyżki sosu Worcestershire
  • 1-1,5 łyżeczki wędzonej papryki w proszku (słodkiej lub pikantnej, według preferencji, ewentualnie pół na pół słodka i pikantna)
  • 2 łyżki octu słodowego
  • 2 łyżeczki musztardy

Przygotowanie:
Zaczynamy od przygotowania marynaty do żeberek. W miseczce umieszczamy ketchup, miód, jasny sos sojowy, sos Worcestershire, paprykę wędzoną, ocet słodowy i musztardę. Składniki dokładnie mieszamy. Żeberka wieprzowe dzielimy na mniejsze kawałki, umieszczamy je w pojemniku i zalewamy marynatą. Odstawiamy do lodówki na 12-24 godziny.
Mięso wyjmujemy z marynaty, układamy w naczyniu żaroodpornym. Naczynie w początkowej fazie pieczenia należy przykryć. Pieczemy w temp. 180 stopni. Po około 40 minutach zdejmujemy pokrywkę, smarujemy żeberka pozostałym sosem i pieczemy dalej przez około 30 minut lub dłużej, aż mięso będzie odchodzić od kości. W trakcie pieczenia smarujemy żeberka co jakiś czas sosem BBQ i odwracamy na drugą stronę. Jeśli mięso zacznie się za bardzo przypiekać, przykrywamy naczynie pokrywką. Żeberka są gotowe, gdy mięso ładnie odchodzi od kości. 
Żeberka BBQ podajemy z ulubionymi dodatkami, np. surówką coleslaw, frytkami, pieczonymi ziemniakami itp. Można je dodatkowo posypać posiekanym szczypiorem z dymki lub natką pietruszki. 
Uwagi:
– Część marynaty (przed dodaniem jej do mięsa) można odlać do słoiczka i wykorzystać jako sos do żeberek.
– Jeśli chcecie by marynata była bardziej pikantna, wzbogaćcie ją o dodatek kilku-kilkunastu kropli Tabasco lub innego ostrego w smaku sosu chili


Wypróbuj inne przepisy na pieczone żeberka:

 żeberka w sosie hoisin
Żeberka w sosie hoisin
 żeberka marynata z miodu i musztardy
Żeberka miodowo-musztardowe
Żeberka marynata

Żeberka po amerykańsku przepis
Żeberka w sosie BBQ

Czas przygotowania: 1 godzina i 20 minut.

6 komentarzy
0

Podobne posty:

6 komentarzy

Anonimowy 22/09/2015 - 8:32 am

O rany, jakie apetyczne zdjęcia! Nie żeby to było coś dziwnego na twoim blogu 🙂 Jestem właśnie świeżo po śniadaniu i normalnie żadne jedzenie w takiej sytuacji kompletnie mnie nie rusza, ale na widok tych żeberek od razu jeść mi się zachciało :))

Odpowiedz
klaudynas 22/09/2015 - 11:59 am

a można zastąpić ocet słodowy octem balsamicznym? a jeśli nie to czym można?

Odpowiedz
Malwina 22/09/2015 - 12:02 pm

Użyłabym octu z białego wina.

Odpowiedz
Roztrzepana Babeczka 22/09/2015 - 2:44 pm

Pyszności, wzroku nie mogę oderwać 🙂
Zapraszam:
http://nackany-zeszycik.blogspot.com/

Odpowiedz
Kinga 23/09/2015 - 4:43 am

Smacznie 🙂

Odpowiedz
Magda C. 24/09/2015 - 5:09 pm

Mmm aż ślinka leci 🙂

Odpowiedz

Skomentuj

Ta strona korzysta z plików cookies w celu poprawienia jakości obsługi. Zaakceptuj Czytaj więcej: Polityka prywatności i plików cookies