W minionym tygodniu podrzucałam Wam przepis na sałatkę z zielonych pomidorów i ogórków. Tym razem mam dla Was prostą, bo dwuskładnikową sałatkę z dodatkiem cebuli. To kolejna smaczna propozycja na wykorzystanie niedojrzałych pomidorów. Sałatka w smaku jest słodkawa, z delikatną kwaśną nutą.
Taka sałatka z zielonych pomidorów to smaczny dodatek do dań obiadowych, ale i nie tylko. Fajnie sprawdza się również w hot-dogach. Pierwsze słoiczki najlepiej otworzyć po około 3-4 tygodniach, gdy pomidory wystarczająco zmiękną. Chwytajcie przepis i pamiętajcie dać znać, czy sałatka również Wam przypadła do gustu.
Sałatka z zielonych pomidorów na zimę – przepis
(na 5 słoików po około 330 ml)
Wypróbowałeś ten przepis?
Opublikuj swoje zdjęcie na Instagramie i koniecznie mnie oznacz @filozofiasmaku. Dziękuję!
28 komentarzy
Wiele bym dała by móc spróbować tej sałatki jeszcze raz.To smaki mojego dzieciństwa,taka sałatka to było must have w moim domu:)
Bardzo lubię 🙂
Robiłam, są super.
ojej, a gdzie Kochana dorwałaś zielone pomidory?
Jeden pan u mnie na targu sprzedaje zielone pomidory (po 2 zł za kg, aż żal nie wziąć). A w październiku czeka mnie ponowne zamykanie tej sałatki na zimę, bo trzeba będzie pomidory z cieplarni Mamy wykorzystać.
Proszę o podanie ilości gorczycy – w tekście przepisu jest 1/3 nasion gorczycy? Czy chodzi o 1/3 szklanki?
Na dno każdego słoiczka (po 330 ml) wsypujemy po 1/3 łyżeczki gorczycy.
Ja bym zostawila wode spod pomidorow i na jej bazie zrobila zalewe. Z pewnoscia salatka bedzie miala bogatszy smak 😊
Samo zasalanie ma na celu pozbycie się ewentualnej goryczki, która jest często w niedojrzałych pomidorach.
dzięki za przepis 😉 dostałam ponad 30kg zielonych pomidorów i chętnie je przerobię wg. Twojego przepisu bo strasznie apetycznie wyglądają na zdjęciu 😀 pozdrawiam
Aśka
ps. tyle łyżek soli ile kg. pomidorów?? mam 30kg. czyli jeśli robię sałatkę z wszystkich mam dać 30 łyżek soli?? Przepraszam za głupie pytanie ale nie chce sobie zmarnować produktów.
Asiu, pytanie nie jest głupie. Zazwyczaj daję łyżkę soli na 1 kg warzyw. Tu po zasypaniu cały słony sok się odlewa. W dalszym etapie już nie dodajemy soli. Pamiętaj o tym, że mają to być płaskie łyżki soli. Jeśli masz ochotę, to możesz zrobić sałatkę z połowy pomidorów, a resztę wykorzystać do sałatki z zielonych pomidorów i ogórków.
Malwinko, zrobiłam i ja. Są już u mnie 🙂
Malwinko kochana przepis bardzo mi się podoba tylko mam jedno pytanko… Czy mogę użyć pomidorkow koktajlowych?? I nie przekrajac ich…..?????
Myślę, że zielone koktajlowe będą jak najbardziej ok. Przekrój je tylko na pół (zasypywanie solą ma na celu pozbycie się goryczki z niedojrzałego pomidora, więc musimy mieć dostęp do jego wnętrza).
Dziękuję ślicznie i baaaardzo serdecznie pozdrawiam:-)
Twoja sałatka prezentuje się wspaniale! Do tego to połączenie smakowe:) Pycha 🙂
Cześć. Pamiętam,że Mama robiła ją na "dość ostro",czy mogę dać więcej octu?
Zredukuj ilość cukru w przepisie do pół szklanki.
Dziękuję,Trzymaj się.
Dzisiaj zrobiłam sałatkę według tego przepisu, pachnie w całym domu..i wygląda pysznie.Wykorzystałam pomidorki z swojej szklarni, zostało mi mnóstwo zielonych.Polecam przepis łatwy w wykonaniu i będzie pysznie ;)Ogrodniczka
Przepis super, narobiłam się słoiczków..ale było warto wyglądają pysznie.W dodatku wykorzystałam pomidorki z swojej szklarni, aromat unosi sie w całym domu.Polecam!
Witam. Robiłam podobną sałatkę tylko z papryką i wyszła mi bardzo słona czy według ciebie da się coś z tym zrobić? Pomocy:(
Obstawiam, że z rozpędu zapomniałaś odlać wodę po nasoleniu lub zrobiłaś to nie dokładnie. Niestety nic nie przychodzi mi do głowy, jak to teraz odratować 🙁
"Pomidory myjemy, wykrawamy szypułkę i wyrzucamy." Sugeruję zamienić przecinek na kropkę. 🙂
A sałatka wspaniała. 🙂
i ja też chcę wrócić do dzieciństwa..robię
Buraczki 2018 zrobione:) Przetestowane po raz pierwszy w zeszłym roku. Teraz czas na zielone pomidory 🙂
Przepis super, ale dla ostrości, zależy jak ktoś lubi. Moja babcia dodawała jeszcze gałkę muszkatołową. Prze smaczne!