Sałatka z zielonych pomidorów na zimę

przez Malwina

Sałatka z zielonych pomidorów

W minionym tygodniu podrzucałam Wam przepis na sałatkę z zielonych pomidorów i ogórków. Tym razem mam dla Was prostą, bo dwuskładnikową sałatkę z dodatkiem cebuli. To kolejna smaczna propozycja na wykorzystanie niedojrzałych pomidorów. Sałatka w smaku jest słodkawa, z delikatną kwaśną nutą.

Taka sałatka z zielonych pomidorów to smaczny dodatek do dań obiadowych, ale i nie tylko. Fajnie sprawdza się również w hot-dogach. Pierwsze słoiczki najlepiej otworzyć po około 3-4 tygodniach, gdy pomidory wystarczająco zmiękną. Chwytajcie przepis i pamiętajcie dać znać, czy sałatka również Wam przypadła do gustu.
zielone pomidory przetwory, zielone pomidory sałatka

 

Sałatka z zielonych pomidorów na zimę – przepis

(na 5 słoików po około 330 ml)

Sałatka z zielonych pomidorów

Drukuj
Porcje: 5 słoików po około 330 ml Czas przygotowania:
Kalorie: 200 kcal 20 grams fat

Składniki:

  • 1 kg zielonych pomidorów
  • 3 cebule
  • 1 łyżka soli

zalewa: 2 szklanki wody, 1/2 szklanki octu 10 %, 3/4 szklanki cukru, 2 łyżki oleju
dodatki do każdego słoika: ziele angielskie, pieprz, gorczyca, liście laurowe

Sposób przygotowania:

  1. Pomidory myjemy, wykrawamy szypułkę i wyrzucamy. Pomidory kroimy w cienkie plastry (3-5 mm). Ja robię to w poprzek pomidora. Pomidory umieszczamy w dużej misce lub garnku. Zasypujemy je solą i dokładnie mieszamy. Odstawiamy na około 12-18 godzin. Miskę/garnek warto przykryć, aby nie dostały się do niego muszki owocówki.
  2. Cebule obieramy, siekamy w piórka. Umieszczamy ją na sicie i przelewamy wrzącą wodą. Odlewamy cały sok puszczony przez pomidory (nie będzie nam potrzebny). Do pomidorów dodajemy cebulę, mieszamy.
  3. Przygotowujemy suche, wcześniej umyte i wyparzone słoiki i zakrętki. Na dno każdego słoika wsypujemy 1/3 łyżeczki nasion gorczycy, 2 ziarenka pieprzu, 1 małe ziele angielskie, kawałek listka laurowego. Do słoików nakładamy sałatkę z zielonych pomidorów i cebuli. Należy ją ułożyć dość ciasno, jednak uważajcie by nie uszkodzić warzyw.
  4. W garnku umieszczamy wodę, ocet, cukier i olej. Składniki zalewy zagotowujemy (cukier musi się rozpuścić). Wrzącą zalewę stopniowo wlewamy do słoików, zakręcamy. Pasteryzujemy przez 15 minut od zagotowania wody. Słoiki wyjmujemy ostrożnie z wody, mocno dokręcamy. Odstawiamy je do góry dnem na ręcznik kuchenny i przykrywamy drugim ręcznikiem. Kiedy słoiki całkowicie ostygną, przenosimy je do spiżarki. Sałatka z zielonych pomidorów i cebuli jest gotowa po 3-4 tygodniach.

Uwagi:

- sałatkę możecie wzbogacić o dodatek drobno posiekanego koperku
- z zalewy w tych proporcjach sałatka ma słodkawy posmak, jeśli chcecie by była bardziej kwaśna, zredukujcie ilość cukru do pół szklanki

Wypróbowałeś ten przepis?
Opublikuj swoje zdjęcie na Instagramie i koniecznie mnie oznacz @filozofiasmaku. Dziękuję!

Sałatka z zielonych pomidorów
28 komentarzy
19

Podobne posty:

28 komentarzy

Aguś kulinarnie 21/09/2015 - 6:07 pm

Wiele bym dała by móc spróbować tej sałatki jeszcze raz.To smaki mojego dzieciństwa,taka sałatka to było must have w moim domu:)

Odpowiedz
Magda C. 21/09/2015 - 6:35 pm

Bardzo lubię 🙂

Odpowiedz
ewa kowalska 22/09/2015 - 9:35 pm

Robiłam, są super.

Odpowiedz
Karmel-itka 22/09/2015 - 11:56 pm

ojej, a gdzie Kochana dorwałaś zielone pomidory?

Odpowiedz
Malwina 23/09/2015 - 4:13 am

Jeden pan u mnie na targu sprzedaje zielone pomidory (po 2 zł za kg, aż żal nie wziąć). A w październiku czeka mnie ponowne zamykanie tej sałatki na zimę, bo trzeba będzie pomidory z cieplarni Mamy wykorzystać.

Odpowiedz
Smawa 24/02/2016 - 8:32 pm

Proszę o podanie ilości gorczycy – w tekście przepisu jest 1/3 nasion gorczycy? Czy chodzi o 1/3 szklanki?

Odpowiedz
Malwina 24/02/2016 - 8:48 pm

Na dno każdego słoiczka (po 330 ml) wsypujemy po 1/3 łyżeczki gorczycy.

Odpowiedz
Ola 19/08/2021 - 2:54 pm

Ja bym zostawila wode spod pomidorow i na jej bazie zrobila zalewe. Z pewnoscia salatka bedzie miala bogatszy smak 😊

Odpowiedz
Malwina 19/08/2021 - 2:57 pm

Samo zasalanie ma na celu pozbycie się ewentualnej goryczki, która jest często w niedojrzałych pomidorach.

Odpowiedz
Anonimowy 12/09/2016 - 7:52 am

dzięki za przepis 😉 dostałam ponad 30kg zielonych pomidorów i chętnie je przerobię wg. Twojego przepisu bo strasznie apetycznie wyglądają na zdjęciu 😀 pozdrawiam
Aśka

Odpowiedz
Anonimowy 12/09/2016 - 7:54 am

ps. tyle łyżek soli ile kg. pomidorów?? mam 30kg. czyli jeśli robię sałatkę z wszystkich mam dać 30 łyżek soli?? Przepraszam za głupie pytanie ale nie chce sobie zmarnować produktów.

Odpowiedz
Malwina 12/09/2016 - 8:15 am

Asiu, pytanie nie jest głupie. Zazwyczaj daję łyżkę soli na 1 kg warzyw. Tu po zasypaniu cały słony sok się odlewa. W dalszym etapie już nie dodajemy soli. Pamiętaj o tym, że mają to być płaskie łyżki soli. Jeśli masz ochotę, to możesz zrobić sałatkę z połowy pomidorów, a resztę wykorzystać do sałatki z zielonych pomidorów i ogórków.

Odpowiedz
Marzena 15/09/2016 - 9:13 am

Malwinko, zrobiłam i ja. Są już u mnie 🙂

Odpowiedz
Anonimowy 26/09/2016 - 9:26 am

Malwinko kochana przepis bardzo mi się podoba tylko mam jedno pytanko… Czy mogę użyć pomidorkow koktajlowych?? I nie przekrajac ich…..?????

Odpowiedz
Malwina 26/09/2016 - 9:50 am

Myślę, że zielone koktajlowe będą jak najbardziej ok. Przekrój je tylko na pół (zasypywanie solą ma na celu pozbycie się goryczki z niedojrzałego pomidora, więc musimy mieć dostęp do jego wnętrza).

Odpowiedz
Anonimowy 26/09/2016 - 9:55 am

Dziękuję ślicznie i baaaardzo serdecznie pozdrawiam:-)

Odpowiedz
naleśniki przepis 04/10/2016 - 10:20 pm

Twoja sałatka prezentuje się wspaniale! Do tego to połączenie smakowe:) Pycha 🙂

Odpowiedz
Anonimowy 13/10/2016 - 2:11 pm

Cześć. Pamiętam,że Mama robiła ją na "dość ostro",czy mogę dać więcej octu?

Odpowiedz
Malwina 13/10/2016 - 2:13 pm

Zredukuj ilość cukru w przepisie do pół szklanki.

Odpowiedz
Anonimowy 13/10/2016 - 3:51 pm

Dziękuję,Trzymaj się.

Odpowiedz
Dariana Piskorowska-Pazik 15/10/2016 - 5:46 pm

Dzisiaj zrobiłam sałatkę według tego przepisu, pachnie w całym domu..i wygląda pysznie.Wykorzystałam pomidorki z swojej szklarni, zostało mi mnóstwo zielonych.Polecam przepis łatwy w wykonaniu i będzie pysznie ;)Ogrodniczka

Odpowiedz
Dariana Piskorowska-Pazik 15/10/2016 - 5:48 pm

Przepis super, narobiłam się słoiczków..ale było warto wyglądają pysznie.W dodatku wykorzystałam pomidorki z swojej szklarni, aromat unosi sie w całym domu.Polecam!

Odpowiedz
Monia 25/10/2016 - 6:46 am

Witam. Robiłam podobną sałatkę tylko z papryką i wyszła mi bardzo słona czy według ciebie da się coś z tym zrobić? Pomocy:(

Odpowiedz
Malwina 25/10/2016 - 7:10 am

Obstawiam, że z rozpędu zapomniałaś odlać wodę po nasoleniu lub zrobiłaś to nie dokładnie. Niestety nic nie przychodzi mi do głowy, jak to teraz odratować 🙁

Odpowiedz
Kazimierscy 05/08/2017 - 8:07 am

"Pomidory myjemy, wykrawamy szypułkę i wyrzucamy." Sugeruję zamienić przecinek na kropkę. 🙂
A sałatka wspaniała. 🙂

Odpowiedz
Anonimowy 10/09/2017 - 8:52 am

i ja też chcę wrócić do dzieciństwa..robię

Odpowiedz
Iwona MARCZYK 01/10/2018 - 11:31 am

Buraczki 2018 zrobione:) Przetestowane po raz pierwszy w zeszłym roku. Teraz czas na zielone pomidory 🙂

Odpowiedz
Robert 28/09/2022 - 4:53 pm

Przepis super, ale dla ostrości, zależy jak ktoś lubi. Moja babcia dodawała jeszcze gałkę muszkatołową. Prze smaczne!

Odpowiedz

Skomentuj

* Korzystając z tego formularza, zgadzasz się na przechowywanie i przetwarzanie Twoich danych osobowych przez stronę Filozofia Smaku

Ten serwis internetowy wykorzystuje ciasteczka (pliki cookies) dla zapewnienia Ci możliwości korzystania z jego wszystkich funkcjonalności. Kliknięcie „Akceptuję” oznacza wyrażenie przez Ciebie zgody na korzystanie z plików cookies na zasadach i zgodnie z pouczeniami zawartymi w Polityce Prywatności. Akceptuję Czytaj więcej: Polityka prywatności i plików cookies