Żeberka w sosie hoisin

przez Malwina
Żeberka w sosie hoisin przepis
Pieczone żeberka nie należą do lekkich dań, jednak od czasu do czasu warto przygotować je sobie na obiad. Najczęściej robię żeberka w miodzie i musztardzie, jednak tym razem postanowiłam zrobić je w troszkę innej wersji. Podstawą mojej marynaty jest sos hoisin, który zakupiłam stosunkowo dawno i podczas ostatnich porządków w kuchni przypomniałam o jego istnieniu. Tak przygotowane żeberka są lekko pikantne i bardzo aromatyczne. 

Pieczone żeberka przepis
ŻEBERKA W SOSIE HOISIN


Składniki (na 3-4 porcje):
[przepis własny]

  • 1 kg surowych żeberek wieprzowych
  • 4 łyżki sosu hoisin
  • 1 łyżeczka pasty czosnkowej (lub 2 drobno posiekane ząbki czosnku)
  • 2 łyżki sosu rybnego
  • 1 łyżka jasnego sosu sojowego
  • 1-2 łyżki sosu chili
W miseczce łączymy sos hoisin, pastę czosnkową, sos rybny, sojowy i sos chili. Do tak powstałej marynaty wkładamy pokrojone w większe kawałki żeberka. Odstawiamy na całą noc do lodówki. Mięso wyjmujemy z lodówki na około 30 minut przed pieczeniem. Żeberka wyjmujemy z marynaty, pieczemy w temp. 180 stopni przez około 1 godzinę i 15-30 minut, co jakiś czas smarując żeberka pozostałą marynatą. W połowie pieczenia żeberka odwracamy na drugą stronę. Przed podaniem żeberka posypuję lekko podprażonym na suchej patelni sezamem i posiekaną dymką. 
Żeberka z piekarnika przepis

    Czas przygotowania: 1 godzina i 30 minut.

    5 komentarzy
    0

    Podobne posty:

    5 komentarzy

    Martynosia 21/03/2014 - 6:42 pm

    Wyglądają super! Ja ostatnio robiłam takie orientalne w sosie sojowym, miodzie i sosie teriyaki 😉

    Odpowiedz
    shinju 22/03/2014 - 12:21 am

    Bardzo lubię żeberka w sosie hoisin. Twoje wyglądają obłędnie.

    Odpowiedz
    JustInka 24/03/2014 - 10:14 am

    Żeberka są poza moim kręgiem zainteresowań, ale Twoje zdjęcia sprawiają, że nawet ja bym je zjadła 🙂

    Odpowiedz
    Magda C. 24/03/2014 - 12:25 pm

    Piękne żeberka!

    Odpowiedz
    Jolanta Szyndlarewicz 03/04/2014 - 6:35 pm

    Bardzo lubię żeberka, ale rzadko je robię …. podoba mi się ta wersja z sosem hoisin:) buziaki

    Odpowiedz

    Skomentuj

    * Korzystając z tego formularza, zgadzasz się na przechowywanie i przetwarzanie Twoich danych osobowych przez stronę Filozofia Smaku

    Ten serwis internetowy wykorzystuje ciasteczka (pliki cookies) dla zapewnienia Ci możliwości korzystania z jego wszystkich funkcjonalności. Kliknięcie „Akceptuję” oznacza wyrażenie przez Ciebie zgody na korzystanie z plików cookies na zasadach i zgodnie z pouczeniami zawartymi w Polityce Prywatności. Akceptuję Czytaj więcej: Polityka prywatności i plików cookies