Pieczone żeberka nie należą do lekkich dań, jednak od czasu do czasu warto przygotować je sobie na obiad. Najczęściej robię żeberka w miodzie i musztardzie, jednak tym razem postanowiłam zrobić je w troszkę innej wersji. Podstawą mojej marynaty jest sos hoisin, który zakupiłam stosunkowo dawno i podczas ostatnich porządków w kuchni przypomniałam o jego istnieniu. Tak przygotowane żeberka są lekko pikantne i bardzo aromatyczne.
ŻEBERKA W SOSIE HOISIN
Składniki (na 3-4 porcje):
[przepis własny]
- 1 kg surowych żeberek wieprzowych
- 4 łyżki sosu hoisin
- 1 łyżeczka pasty czosnkowej (lub 2 drobno posiekane ząbki czosnku)
- 2 łyżki sosu rybnego
- 1 łyżka jasnego sosu sojowego
- 1-2 łyżki sosu chili
W miseczce łączymy sos hoisin, pastę czosnkową, sos rybny, sojowy i sos chili. Do tak powstałej marynaty wkładamy pokrojone w większe kawałki żeberka. Odstawiamy na całą noc do lodówki. Mięso wyjmujemy z lodówki na około 30 minut przed pieczeniem. Żeberka wyjmujemy z marynaty, pieczemy w temp. 180 stopni przez około 1 godzinę i 15-30 minut, co jakiś czas smarując żeberka pozostałą marynatą. W połowie pieczenia żeberka odwracamy na drugą stronę. Przed podaniem żeberka posypuję lekko podprażonym na suchej patelni sezamem i posiekaną dymką.
Czas przygotowania: 1 godzina i 30 minut.
5 komentarzy
Wyglądają super! Ja ostatnio robiłam takie orientalne w sosie sojowym, miodzie i sosie teriyaki 😉
Bardzo lubię żeberka w sosie hoisin. Twoje wyglądają obłędnie.
Żeberka są poza moim kręgiem zainteresowań, ale Twoje zdjęcia sprawiają, że nawet ja bym je zjadła 🙂
Piękne żeberka!
Bardzo lubię żeberka, ale rzadko je robię …. podoba mi się ta wersja z sosem hoisin:) buziaki