Konfitura ze śliwek z cynamonem

przez Malwina
 Konfitura ze śliwek przepis
Konfitura ze śliwek z cynamonem
Konfitura ze śliwek to nieodłączny element moich jesiennych przetworów. Robię ją w kilku wersjach. Obowiązkowo w słoikach ląduje konfitura śliwkowa z wanilią, którą przygotowuję zawsze z myślą o przełożeniu piernika staropolskiego. Nie może też zabraknąć czekośliwki, czyli odrobinę zdrowszej wersji kremu czekoladowego. To niezastąpiony dodatek do naleśników, tostów, gofrów. Śliwkową ekipę zasiliła w tym roku konfitura z cynamonem. Pachnie obłędnie i uzależnia już od pierwszej łyżeczki. Gorąco polecam!

Konfitura ze śliwek z cynamonem

KONFITURA ZE ŚLIWEK Z CYNAMONEM


Składniki (na 4 małe słoiczki po około 200 ml):

  • 2 kg śliwek węgierek (słodkich i mocno dojrzałych)
  • 100-250 g cukru (w zależności od stopnia słodkości śliwek)
  • 2-3 łyżeczki mielonego cynamonu
Przygotowanie:
Śliwki myjemy, pozbawiamy pestek, kroimy w mniejsze kawałki. Umieszczamy je w garnku, zasypujemy cukrem (najlepiej zacząć od minimalnej ilości cukru, a potem w razie potrzeby dosłodzić konfiturę). Owoce mieszamy z cukrem, odstawiamy na około godzinę (ewentualnie dłużej, nawet na całą noc). Do śliwek dodajemy cynamon, mieszamy. Gotowanie dżemu możemy rozłożyć na 2 lub 3 dni. W pierwszej opcji gotujemy owoce po około godzinie każdego dnia, w drugiej 1,5 godziny pierwszego dna, a kolejnego do uzyskania preferowanej konsystencji. Wybierzcie wersję, która najbardziej Wam odpowiada. Garnek pomiędzy jednym a drugim gotowaniem należy przykryć pokrywką po całkowitym ostygnięciu. Nie ma potrzeby chowania garnka do lodówki, ponieważ temperatury nie są teraz wysokie.

Im konfitura będzie gęstsza, tym częściej należy ją mieszać, aby się nie przypaliła (szczególnie pod koniec gotowania). Bardzo gorącą konfiturę śliwkową nakładamy do suchych (wcześniej umytych i wyparzonych) słoików i bardzo mocno zakręcamy. Dla pewności można ją pasteryzować przez około 10 minut od zagotowania wody. Ja darowałam sobie w tym roku pasteryzowanie słodkich przetworów i po prostu po mocnym zakręceniu słoików, odstawiłam je na ręcznik do góry dnem, przykryłam drugim ręcznikiem i pozostawiłam tak do rana. Kolejnego dnia słoiki przeniosłam do spiżarki.

Uwagi:

– jeśli chcecie, by konfitura była całkowicie gładka możecie ją przed nałożeniem do słoików zmiksować na gładką masę. Pamiętajcie, by blendować przestudzoną konfiturę, a później bardzo mocno ją zagotować przez nałożeniem do słoików
– przy bardzo słodkich śliwkach można całkowicie pominąć dodatek cukru

Polecam Ci również przepis na powidła korzenne:

Powidła z przyprawą do piernika
Powidła korzenne
Śliwka z cynamonem

przetwory z węgierek, węgierki dżemy

konfitura ze śliwek jak zrobić

dżem śliwkowy przepis

Konfitura śliwkowa z cynamonem

Przepis na powidła z cynamonem w wykonaniu czytelników:

Czas przygotowania: 4 godziny.

17 komentarzy
1

Podobne posty:

17 komentarzy

Karmel-itka 22/09/2015 - 9:57 pm

zdecydowanie jedno z lepszych połączeń!

Odpowiedz
Książkowe_korale 23/09/2015 - 5:44 am

ojjj mam chęć, a właśnie mi się zwolniło z 5 słoiczków

Odpowiedz
Książkowe_korale 24/09/2015 - 12:11 pm

Smażą się 🙂 Pyrkolą i pachną. Jedna porcja wchodzi mi do rondelka, ale to za mało, zdecydowanie! 🙂

Odpowiedz
Evi 23/09/2015 - 9:36 am

Cudowne zdjęcia. Przedstawiają taką jesień, jaką uwielbiam 🙂

Odpowiedz
Jolanta Szyndlarewicz 23/09/2015 - 10:18 am

Śliwki i cynamon to znakomite połączenie …. cudeńko konfitura:)

Odpowiedz
Roztrzepana Babeczka 23/09/2015 - 5:30 pm

Pyszności 🙂

Odpowiedz
Wiewióra 23/09/2015 - 6:51 pm

pysznie!!!

Odpowiedz
Martha 23/09/2015 - 8:35 pm

Cudowne zdjęcia! *.*
Ta konfitura wygląda prześlicznie! 🙂

Odpowiedz
Agnieszka G 24/09/2015 - 10:23 am

pierwszy raz robię ze śliwek konfiturę 🙂

Odpowiedz
Świeża Żona 24/09/2015 - 10:47 am

Niaaam, aż ślinka cieknie! Uwielbiam przetwory z węgierek 🙂

Odpowiedz
Książkowe_korale 24/09/2015 - 3:37 pm

Malwino, a czy to koniecznie musi być odstęp 24 godzinny? Nie można smażyć, 2- 3 razy w odstępach kilkugodzinnych? Rondel mi potrzebny 😉

Odpowiedz
Malwina 24/09/2015 - 3:44 pm

Oczywiście, że można. Na upartego możesz smażyć śliwki cały czas do zgęstnienia, choć moim zdaniem efekt przy odstawianiu konfitury jest lepszy. W poniedziałek wrzucę jeszcze jeden przepis na śliwkową konfiturę. Moim zdaniem jeszcze smaczniejszą od tej 🙂

Odpowiedz
Magda C. 24/09/2015 - 5:07 pm

Musi pachnieć i smakować obłędnie 🙂

Odpowiedz
Anonimowy 24/09/2015 - 7:24 pm

a czy tą konfiturę smażymy pod przykryciem czy garnek ma być otwarty???

Odpowiedz
Malwina 24/09/2015 - 7:41 pm

W przepisie nie ma nic o przykrywaniu, smażymy na małym ogniu w garnku bez przykrycia.

Odpowiedz
gin 24/09/2015 - 7:38 pm

Bardzo taką lubię, pachnie obłędnie! 🙂

Odpowiedz
Anonimowy 29/08/2017 - 1:37 pm

Dodaję jeszcze łyżeczkę imbiru i 2-3 goździki 🙂

Odpowiedz

Skomentuj

* Korzystając z tego formularza, zgadzasz się na przechowywanie i przetwarzanie Twoich danych osobowych przez stronę Filozofia Smaku

Ten serwis internetowy wykorzystuje ciasteczka (pliki cookies) dla zapewnienia Ci możliwości korzystania z jego wszystkich funkcjonalności. Kliknięcie „Akceptuję” oznacza wyrażenie przez Ciebie zgody na korzystanie z plików cookies na zasadach i zgodnie z pouczeniami zawartymi w Polityce Prywatności. Akceptuję Czytaj więcej: Polityka prywatności i plików cookies