Konfitura ze śliwek z cynamonem |
Składniki (na 4 małe słoiczki po około 200 ml):
- 2 kg śliwek węgierek (słodkich i mocno dojrzałych)
- 100-250 g cukru (w zależności od stopnia słodkości śliwek)
- 2-3 łyżeczki mielonego cynamonu
Uwagi:
– jeśli chcecie, by konfitura była całkowicie gładka możecie ją przed nałożeniem do słoików zmiksować na gładką masę. Pamiętajcie, by blendować przestudzoną konfiturę, a później bardzo mocno ją zagotować przez nałożeniem do słoików
– przy bardzo słodkich śliwkach można całkowicie pominąć dodatek cukru
Powidła korzenne |
Konfitura śliwkowa z cynamonem |
Przepis na powidła z cynamonem w wykonaniu czytelników:
Czas przygotowania: 4 godziny.
17 komentarzy
zdecydowanie jedno z lepszych połączeń!
ojjj mam chęć, a właśnie mi się zwolniło z 5 słoiczków
Smażą się 🙂 Pyrkolą i pachną. Jedna porcja wchodzi mi do rondelka, ale to za mało, zdecydowanie! 🙂
Cudowne zdjęcia. Przedstawiają taką jesień, jaką uwielbiam 🙂
Śliwki i cynamon to znakomite połączenie …. cudeńko konfitura:)
Pyszności 🙂
pysznie!!!
Cudowne zdjęcia! *.*
Ta konfitura wygląda prześlicznie! 🙂
pierwszy raz robię ze śliwek konfiturę 🙂
Niaaam, aż ślinka cieknie! Uwielbiam przetwory z węgierek 🙂
Malwino, a czy to koniecznie musi być odstęp 24 godzinny? Nie można smażyć, 2- 3 razy w odstępach kilkugodzinnych? Rondel mi potrzebny 😉
Oczywiście, że można. Na upartego możesz smażyć śliwki cały czas do zgęstnienia, choć moim zdaniem efekt przy odstawianiu konfitury jest lepszy. W poniedziałek wrzucę jeszcze jeden przepis na śliwkową konfiturę. Moim zdaniem jeszcze smaczniejszą od tej 🙂
Musi pachnieć i smakować obłędnie 🙂
a czy tą konfiturę smażymy pod przykryciem czy garnek ma być otwarty???
W przepisie nie ma nic o przykrywaniu, smażymy na małym ogniu w garnku bez przykrycia.
Bardzo taką lubię, pachnie obłędnie! 🙂
Dodaję jeszcze łyżeczkę imbiru i 2-3 goździki 🙂