Żeberka w miodzie i musztardzie to niezwykle popularne danie, które przypadnie do gustu zapewne bardziej męskim podniebieniom, aniżeli kobiecym. Takie żeberka podaję najczęściej z dodatkiem surówki na bazie kapusty i pieczonych ziemniaków. Wypróbujcie koniecznie i zapomnijcie na chwilę o liczeniu kalorii 😉
ŻEBERKA MIODOWO-MUSZTARDOWE
Składniki (na 4 porcje):
[przepis własny]
- 1 kg żeberek wieprzowych
- 3 łyżki miodu
- 3 łyżki musztardy
- 2 łyżki oliwy lub oleju
- 1 czubata łyżeczka słodkiej papryki w proszku
- 1 czubata łyżeczka majeranku
- 1 łyżka octu winnego
- 2 ząbki czosnku, drobno posiekane
- 1 łyżeczka ostrej papryki w proszku
- pół łyżeczki białego pieprzu
- sól do smaku
Żeberka dzielimy na porcje. W miseczce mieszamy miód, musztardę, oliwę, majeranek, słodką i ostrą paprykę, ocet winny, czosnek, pieprz. Żeberka przyprawiamy solą, następnie wkładamy do marynaty i odkładamy do lodówki na minimum 1 godzinę. Najlepiej by mięso marynowało się 12 godzin. Mięso wyjmujemy lodówki na 30 minut przed pieczeniem. Układamy je na blasze. Wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni (bez termoobiegu). Pieczemy przez około 1 godzinę i 15-30 minut, aż mięso będzie miękkie. W trakcie pieczenia obracamy mięso kilkakrotnie i smarujemy pozostałą marynatą. Pod koniec można włączyć termoobieg, by żeberka bardziej się zrumieniły. Żeberka podałam z lekką surówką z młodej kapusty oraz z pieczonymi ziemniakami. Żeberka możecie także przygotować na ogrodowym grillu.
Czas przygotowania: 1 godzina 30 minut.
16 komentarzy
Uwielbiam…
bardzo lubię mięsa w miodowo-musztardowym sosie, pycha:)
korzystałam z Twoich przepisów niejednokrotnie i nigdy się nie zawiodłam. bardzo podoba mi się takie przygotowanie żeberek, więc na pewno wkrótce pojawią się na moim stole 😉 miód+musztarda to niezawodne połączenie.
zgadzam się z poprzedniczkami – miód i musztarda duet idealny <3
Czasem wydaje mi sie, ze mam w sobie duzo meskich hormonow, bo takie przysmaku uwielbiam 🙂
wyglądają rewelacjnie:) uwielbiam tak przypieczone mięsko:)
Zrobiłam. Wyśmienite 🙂
Mnie sie spalily na wior, mimo ze pieklam w nizszej temp. Po godzinie byly czarne. Trzeba uwazac bo miod sie bardzo szybko karmelizuje i przypalan:(
Następnym razem przykryj naczynie, jeśli mięso zacznie się za bardzo przypiekać.
Moje żeberka marynują się od wczoraj. Też uważam że taka temperatura i czas mają zbyt wysokie wartości więc ja piekł je będę w naczyniu żaroodpornym. Grzesiek
Grzesiek, naczynie przykryj, ale czasu nie skracaj. Żeberka muszą spędzić troszkę więcej czasu w piekarniku, aby ładnie odchodziły od kości.
Przepyszne są a marynowały się niecałe 2h 🙂 Zamiast octu winnego dałam balsamiczny i też jest super. Ktoś pisał o miodzie, że szybko się karmelizuje. Lepiej dać naturalny miód (np.rzepakowy,gęsty). Rozprowadziłam go z gorącą wodą i udało się. Świetny przepis, dzięki!
Ja tak przygotowane zebereczka smarze na patelni w tej marynacie ,dusze na małym ogniu, podlewając minimalnie woda. Gdy już są miękkie wstawiam do piekarnika bez przykrycia na 20 minut, pieknie się zarumienią i tylko skórka będzie przypieczone ,reszta mięciutka i soczysta😊
Dziękuję za przepis- próbowałam i jest nieziemski.
a ja myślę o upieczeniu ich w foliowym rękawie,czy to dobry pomysł?
Można.