Żeberka miodowo-musztardowe

przez Malwina
Żeberka miodowo-musztardowe
Żeberka w miodzie i musztardzie to niezwykle popularne danie, które przypadnie do gustu zapewne bardziej męskim podniebieniom, aniżeli kobiecym. Takie żeberka podaję najczęściej z dodatkiem surówki na bazie kapusty i pieczonych ziemniaków. Wypróbujcie koniecznie i zapomnijcie na chwilę o liczeniu kalorii 😉
Żeberka w miodzie i musztardzie
ŻEBERKA MIODOWO-MUSZTARDOWE

Składniki (na 4 porcje):
[przepis własny]

  • 1 kg żeberek wieprzowych
  • 3 łyżki miodu
  • 3 łyżki musztardy
  • 2 łyżki oliwy lub oleju
  • 1 czubata łyżeczka słodkiej papryki w proszku
  • 1 czubata łyżeczka majeranku
  • 1 łyżka octu winnego
  • 2 ząbki czosnku, drobno posiekane
  • 1 łyżeczka ostrej papryki w proszku
  • pół łyżeczki białego pieprzu
  • sól do smaku
Żeberka dzielimy na porcje. W miseczce mieszamy miód, musztardę, oliwę, majeranek, słodką i ostrą paprykę, ocet winny, czosnek, pieprz. Żeberka przyprawiamy solą, następnie wkładamy do marynaty i odkładamy do lodówki na minimum 1 godzinę. Najlepiej by mięso marynowało się 12 godzin. Mięso wyjmujemy  lodówki na 30 minut przed pieczeniem. Układamy je na blasze. Wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni (bez termoobiegu). Pieczemy przez około 1 godzinę i 15-30 minut, aż mięso będzie miękkie. W trakcie pieczenia obracamy mięso kilkakrotnie i smarujemy pozostałą marynatą. Pod koniec można włączyć termoobieg, by żeberka bardziej się zrumieniły. Żeberka podałam z lekką surówką z młodej kapusty oraz z pieczonymi ziemniakami. Żeberka możecie także przygotować na ogrodowym grillu. 

Czas przygotowania: 1 godzina 30 minut.

16 komentarzy
3

16 komentarzy

Arnika 30/05/2013 - 4:48 pm

Uwielbiam…

Odpowiedz
Justyna Bąk 30/05/2013 - 5:01 pm

bardzo lubię mięsa w miodowo-musztardowym sosie, pycha:)

Odpowiedz
DaisyDukes 30/05/2013 - 5:11 pm

korzystałam z Twoich przepisów niejednokrotnie i nigdy się nie zawiodłam. bardzo podoba mi się takie przygotowanie żeberek, więc na pewno wkrótce pojawią się na moim stole 😉 miód+musztarda to niezawodne połączenie.

Odpowiedz
MartynCia ^^ 30/05/2013 - 8:39 pm

zgadzam się z poprzedniczkami – miód i musztarda duet idealny <3

Odpowiedz
Maggie 31/05/2013 - 10:17 am

Czasem wydaje mi sie, ze mam w sobie duzo meskich hormonow, bo takie przysmaku uwielbiam 🙂

Odpowiedz
Jolanta Szyndlarewicz 01/06/2013 - 7:11 pm

wyglądają rewelacjnie:) uwielbiam tak przypieczone mięsko:)

Odpowiedz
Mariola Rozanska 12/05/2014 - 11:48 am

Zrobiłam. Wyśmienite 🙂

Odpowiedz
Anonimowy 04/04/2015 - 6:18 pm

Mnie sie spalily na wior, mimo ze pieklam w nizszej temp. Po godzinie byly czarne. Trzeba uwazac bo miod sie bardzo szybko karmelizuje i przypalan:(

Odpowiedz
Malwina 04/04/2015 - 6:44 pm

Następnym razem przykryj naczynie, jeśli mięso zacznie się za bardzo przypiekać.

Odpowiedz
Anonimowy 30/04/2016 - 5:31 am

Moje żeberka marynują się od wczoraj. Też uważam że taka temperatura i czas mają zbyt wysokie wartości więc ja piekł je będę w naczyniu żaroodpornym. Grzesiek

Odpowiedz
Malwina 30/04/2016 - 5:33 am

Grzesiek, naczynie przykryj, ale czasu nie skracaj. Żeberka muszą spędzić troszkę więcej czasu w piekarniku, aby ładnie odchodziły od kości.

Odpowiedz
Anonimowy 06/12/2016 - 1:57 pm

Przepyszne są a marynowały się niecałe 2h 🙂 Zamiast octu winnego dałam balsamiczny i też jest super. Ktoś pisał o miodzie, że szybko się karmelizuje. Lepiej dać naturalny miód (np.rzepakowy,gęsty). Rozprowadziłam go z gorącą wodą i udało się. Świetny przepis, dzięki!

Odpowiedz
Kasia 24/11/2020 - 9:13 pm

Ja tak przygotowane zebereczka smarze na patelni w tej marynacie ,dusze na małym ogniu, podlewając minimalnie woda. Gdy już są miękkie wstawiam do piekarnika bez przykrycia na 20 minut, pieknie się zarumienią i tylko skórka będzie przypieczone ,reszta mięciutka i soczysta😊

Odpowiedz
Anita 27/08/2018 - 4:35 pm

Dziękuję za przepis- próbowałam i jest nieziemski.

Odpowiedz
Konrad 20/05/2023 - 11:57 am

a ja myślę o upieczeniu ich w foliowym rękawie,czy to dobry pomysł?

Odpowiedz
Malwina 01/06/2023 - 4:28 am

Można.

Odpowiedz

Skomentuj

* Korzystając z tego formularza, zgadzasz się na przechowywanie i przetwarzanie Twoich danych osobowych przez stronę Filozofia Smaku

Ten serwis internetowy wykorzystuje ciasteczka (pliki cookies) dla zapewnienia Ci możliwości korzystania z jego wszystkich funkcjonalności. Kliknięcie „Akceptuję” oznacza wyrażenie przez Ciebie zgody na korzystanie z plików cookies na zasadach i zgodnie z pouczeniami zawartymi w Polityce Prywatności. Akceptuję Czytaj więcej: Polityka prywatności i plików cookies