Sushi ze szparagami

przez Malwina
Sushi ze szparagami

Sezon na szparagi w pełni. Staram się nacieszyć ich smakiem, jak tylko mogę, w końcu lada chwila będę musiała się z nimi pożegnać. Oczywiście skupiam się na zielonych, bo te lubię najbardziej. Lądują na moim talerzu każdego dnia. Najczęściej w postaci hummusu lub makaronu ze szparagowym pesto. Ostatnio zaś dość nietypowo wylądowały w sushi. Muszę przyznać, że było to wyjątkowo fajne i warte odtworzenia połączenie. 

Sushi ze szparagami wygląda bardzo wiosennie i mam wrażenie, że aż krzyczy: „zjedz mnie!”. Świetnie sprawdza się jako posiłek w bento. Sushi to w ogóle mega fajna potrawa do bento, oczywiście poza sushi z surowym mięsem. Serdecznie Wam polecam.

 Jak zrobić sushi

SUSHI ZE SZPARAGAMI


Składniki:

  • 250 g ryżu do sushi 
  • wasabi
  • nadzienie: zielone szparagi, żółta i czerwona papryka, szczypiorek, zielony ogórek, rzodkiewka
  • 4 płaty nori 
  • akcesoria: mata do sushi i folia spożywcza (opcjonalnie) , miseczka z zimną wodą 
  • do podania: japoński sos sojowy 
Przygotowanie:
Gotujemy ryż do sushi, zaprawiamy i studzimy. Instrukcję krok po kroku znajdziecie we wpisie: jak ugotować ryż do sushi? Przygotowujemy nadzienie do sushi. Odkrawamy zdrewniałe końcówki od szparagów. Szparagi gotujemy na parze przez około 3-4 minuty, aż będą al dente (bardzo cieniutkie szparagi będą się gotować jeszcze krócej, ja czasem wrzucam je po prostu na maks 2 minuty). Ugotowane szparagi przekładamy do miski z zimną wodą, aby zatrzymać proces gotowania. Kolejno wyjmujemy je z wody i osuszamy. Pamiętajcie, by do tego przepisu wybrać stosunkowo cienkie szparagi. Szparagi można także upiec lub usmażyć na patelni. Paprykę kroimy w podłużne paski. Ogórka pozbawiamy pestek i kroimy w cienkie paseczki. Rzodkiewki kroimy w zapałkę. 
Na macie układamy płat nori (błyszczącą stroną do dołu). Nakładamy 1/4 ryżu, pozostawiając około 2-3 centymetrowy pas przeciwległej krawędzi. Pomagamy sobie rozłożyć ryż mocząc palce w zimnej wodzie (dzięki temu ograniczymy klejenie się ryżu do dłoni). Kolejno na środku ryżu robimy pasek z wasabi, układamy szczypiorek, paprykę, szparagi, ogórka, rzodkiewki w jednej linii z wasabi. Przy pomocy maty rolujemy całość. Wolny koniec płatu nori lekko zwilżamy zimną wodą i sklejamy całą rolkę mocno ściskając matę. W ten sposób formujemy 4 rolki sushi. 
Ostrym nożem (warto go przed użyciem naostrzyć) kroimy rolki na kawałki. W zależności od preferencji kroimy je na grubsze lub cieńsze rolki. Ja lubię raczej cienkie sushi, dlatego kroję rolkę na około 9 części. Należy pamiętać o tym, by nóż przecierać wilgotnym ręcznikiem lub przemywać co jakiś czas. Sushi ze szparagami podajemy z dodatkiem dobrej jakości sosu sojowego. 

Jak zrobić sushi w domu

Sushi z warzywami
Sushi ze szparagami

Sushi wegańskie
Bento: Wiosenne sushi ze szparagami

Całkowity czas przygotowania: 30 minut.

6 komentarzy
0

Podobne posty:

6 komentarzy

Martynosia 19/05/2016 - 8:09 am

Piekne i kolorowe! 🙂 Az mi slinka poleciala 😉

Odpowiedz
Roztrzepana Babeczka 19/05/2016 - 12:54 pm

Ale cudnie to wymyślilas 😉

Odpowiedz
nika 19/05/2016 - 3:15 pm

Bardzo apetyczne! Podziwiam ilość japońskich gadżetów. Świetne:)

Odpowiedz
wedelka 20/05/2016 - 8:13 am

Świetne 🙂 Muszę w końcu się skusić i przygotować w domu sushi 🙂

Odpowiedz
gin 24/05/2016 - 4:34 pm

Dawno już nie robiłam sushi w domu. Twoje wygląda niesamowicie kusząco 🙂 Te szparagi faktycznie aż wołają, żeby po nie sięgnąć 🙂

Odpowiedz
Anna J. 16/11/2017 - 7:11 pm

Uwielbiam sushi ale takich jeszcze ie jadłam i tylko raz robiłam je w domu, są bardzo pracochłonne 🙂

Odpowiedz

Skomentuj

* Korzystając z tego formularza, zgadzasz się na przechowywanie i przetwarzanie Twoich danych osobowych przez stronę Filozofia Smaku

Ten serwis internetowy wykorzystuje ciasteczka (pliki cookies) dla zapewnienia Ci możliwości korzystania z jego wszystkich funkcjonalności. Kliknięcie „Akceptuję” oznacza wyrażenie przez Ciebie zgody na korzystanie z plików cookies na zasadach i zgodnie z pouczeniami zawartymi w Polityce Prywatności. Akceptuję Czytaj więcej: Polityka prywatności i plików cookies