Sushi ze szparagami |
Sezon na szparagi w pełni. Staram się nacieszyć ich smakiem, jak tylko mogę, w końcu lada chwila będę musiała się z nimi pożegnać. Oczywiście skupiam się na zielonych, bo te lubię najbardziej. Lądują na moim talerzu każdego dnia. Najczęściej w postaci hummusu lub makaronu ze szparagowym pesto. Ostatnio zaś dość nietypowo wylądowały w sushi. Muszę przyznać, że było to wyjątkowo fajne i warte odtworzenia połączenie.
Sushi ze szparagami wygląda bardzo wiosennie i mam wrażenie, że aż krzyczy: „zjedz mnie!”. Świetnie sprawdza się jako posiłek w bento. Sushi to w ogóle mega fajna potrawa do bento, oczywiście poza sushi z surowym mięsem. Serdecznie Wam polecam.
SUSHI ZE SZPARAGAMI
Składniki:
- 250 g ryżu do sushi
- wasabi
- nadzienie: zielone szparagi, żółta i czerwona papryka, szczypiorek, zielony ogórek, rzodkiewka
- 4 płaty nori
- akcesoria: mata do sushi i folia spożywcza (opcjonalnie) , miseczka z zimną wodą
- do podania: japoński sos sojowy
Przygotowanie:
Gotujemy ryż do sushi, zaprawiamy i studzimy. Instrukcję krok po kroku znajdziecie we wpisie: jak ugotować ryż do sushi? Przygotowujemy nadzienie do sushi. Odkrawamy zdrewniałe końcówki od szparagów. Szparagi gotujemy na parze przez około 3-4 minuty, aż będą al dente (bardzo cieniutkie szparagi będą się gotować jeszcze krócej, ja czasem wrzucam je po prostu na maks 2 minuty). Ugotowane szparagi przekładamy do miski z zimną wodą, aby zatrzymać proces gotowania. Kolejno wyjmujemy je z wody i osuszamy. Pamiętajcie, by do tego przepisu wybrać stosunkowo cienkie szparagi. Szparagi można także upiec lub usmażyć na patelni. Paprykę kroimy w podłużne paski. Ogórka pozbawiamy pestek i kroimy w cienkie paseczki. Rzodkiewki kroimy w zapałkę.
Na macie układamy płat nori (błyszczącą stroną do dołu). Nakładamy 1/4 ryżu, pozostawiając około 2-3 centymetrowy pas przeciwległej krawędzi. Pomagamy sobie rozłożyć ryż mocząc palce w zimnej wodzie (dzięki temu ograniczymy klejenie się ryżu do dłoni). Kolejno na środku ryżu robimy pasek z wasabi, układamy szczypiorek, paprykę, szparagi, ogórka, rzodkiewki w jednej linii z wasabi. Przy pomocy maty rolujemy całość. Wolny koniec płatu nori lekko zwilżamy zimną wodą i sklejamy całą rolkę mocno ściskając matę. W ten sposób formujemy 4 rolki sushi.
Ostrym nożem (warto go przed użyciem naostrzyć) kroimy rolki na kawałki. W zależności od preferencji kroimy je na grubsze lub cieńsze rolki. Ja lubię raczej cienkie sushi, dlatego kroję rolkę na około 9 części. Należy pamiętać o tym, by nóż przecierać wilgotnym ręcznikiem lub przemywać co jakiś czas. Sushi ze szparagami podajemy z dodatkiem dobrej jakości sosu sojowego.
Sushi ze szparagami |
Bento: Wiosenne sushi ze szparagami |
Całkowity czas przygotowania: 30 minut.
6 komentarzy
Piekne i kolorowe! 🙂 Az mi slinka poleciala 😉
Ale cudnie to wymyślilas 😉
Bardzo apetyczne! Podziwiam ilość japońskich gadżetów. Świetne:)
Świetne 🙂 Muszę w końcu się skusić i przygotować w domu sushi 🙂
Dawno już nie robiłam sushi w domu. Twoje wygląda niesamowicie kusząco 🙂 Te szparagi faktycznie aż wołają, żeby po nie sięgnąć 🙂
Uwielbiam sushi ale takich jeszcze ie jadłam i tylko raz robiłam je w domu, są bardzo pracochłonne 🙂