Mini papryki faszerowane- 3 przepisy

przez Malwina
Paprykanadziewana przepisy
Mini papryki faszerowane- 3 przepisy
Gdy układam menu na spotkania z przyjaciółmi, zawsze stawiam na przekąski. Są małe, niezobowiązujące i szybko znikają ze stołu. Jakiś czas temu pokazywałam Wam tartinki na trzy sposoby, tym razem przyszła kolej na mini papryczki w trzech odsłonach.

Zazwyczaj, gdy tylko udaje mi się trafić na takie mini papryczki, kupuję większą ilość, z myślą o bento lub właśnie przystawce na spotkaniu z przyjaciółmi. Nadziewam je na wiele sposobów, w zależności od zawartości mojej lodówki, pomysłu i preferencji moich gości.

Lubię stawiać na różnorodność, dlatego przygotowałam dla Was trzy przepisy. Część papryczek nadziałam klasycznie wołowiną, pomidorami i serem. To bardzo uniwersalny farsz, który sprawdza się także przy innych warzywach, np. cukinii lub patisonach. Drugą porcję papryczek napełniłam farszem na bazie słonego i wyrazistego w smaku sera feta oraz ziół, z kolei ostatnią pomidorowym hummusem. Myślę, że przekąska w postaci tak nadzianych papryczek przypadnie do gustu Wam i Waszym gościom.
Zajrzyjcie do Emilii, która także przygotowała faszerowane mini papryczki.

 

Mini papryczki
Papryka faszerowana wołowiną i serem

 

PAPRYKI FASZEROWANE MIELONĄ WOŁOWINĄ


Składniki (na około 6-7 małych papryczek):

  • 200 g mielonej wołowiny (np. z udźca, łopatki)
  • 1 mały ząbek czosnku
  • pół cebuli
  • pół papryczki chili (bez pestek)
  • pół łyżeczki suszonej bazylii
  • pół łyżeczki susznego oregano
  • 4-5 łyżek przecieru pomidorowego (passata)
  • sól i pieprz do smaku
  • 50 g żółtego sera, np. cheddara
Przygotowanie:
Czosnek i chili drobno siekamy . Cebulę kroimy w kostkę. Na patelni rozgrzewamy olej, wrzucamy chili, czosnek i cebulę. Smażymy przez 3 minuty. Dodajemy mięso, smażymy przez 5-6 minut. Wlewamy przecier, dodajemy oregano, bazylię, sól i pieprz.
Papryczki kroimy na pół, oczyszczamy i układamy w naczyniu żaroodpornym. Farsz mięsny nakładamy do papryczek, posypujemy serem. Zapiekamy w temp. 180 stopni przez około 15-20 minut. Podajemy na ciepło lub na zimno.
Papryka z wołowiną

 

Papryka z fetą
Papryka faszerowana fetą
PAPRYKI FASZEROWANE SEREM FETA


Składniki (na około 8-9 papryczek):

  • 120 g sera feta
  • 60 g kremowego serka śmietankowego
  • 1 ząbek czosnku
  • 2 łyżki posiekanego szczypiorku
  • 1 łyżeczka posiekanej natki pietruszki
  • pół łyżeczki tureckiej papryki w płatkach
Przygotowanie:
Fetę rozgniatamy widelcem, dodajemy serek, drobno posiekany czosnek, szczypiorek, natkę i paprykę w płatkach. Dokładnie mieszamy. Jeśli farsz będzie zbyt gęsty, dodajemy odrobinę mleka.
Odcinamy końcówki od papryczek, małym nożykiem czyścimy papryczki w środku. Napełniamy je serowy farszem i układamy na półmisku. Najwygodniej napełniać je przy pomocy szprycy z szerszym otworem.
 Papryka z hummusem
Papryka z hummusem

 

PAPRYKI FASZEROWANE HUMMUSEM

Składniki (na około 10 papryczek):

Przygotowanie:
Odcinamy końcówki od papryczek, czyścimy je w środku małym nożykiem. Hummus przekładamy do szprycy, napełniamy papryczki i układamy na półmisku.

 

Przystawki na imprezę

 

Całkowity czas przygotowania: 30 minut.

12 komentarzy
0

Podobne posty:

12 komentarzy

Anonimowy 20/05/2016 - 8:43 am

pożeram oczami! wszystko! prosta rzecz a jak efektowanie wyglada:) i te tartinki ach…;p

pozdrawiam
Marta

Odpowiedz
Olaboga 20/05/2016 - 9:41 am

Och, tak bardzo muszę to zrobić i zjeść! Wygląda obłędnie!

Odpowiedz
Anonimowy 20/05/2016 - 10:38 am

Zaśliniłam się totalnie!!!

Odpowiedz
Roztrzepana Babeczka 20/05/2016 - 11:56 am

świetnie wymyślone 😉

Odpowiedz
Martynosia 20/05/2016 - 12:10 pm

Swietne pomysly – bardzo lubie te male papryczki, idealnie nadaja sie do faszerwoanie i jako drobna przekaska 🙂 Robilam kiedys takie faszerowane feta na cieplo – rewelacja! 🙂

Odpowiedz
Magda Lena 20/05/2016 - 1:15 pm

Te małe papryczki są świetne! Fajne dla gości, fajne jako dodatek do obiadu nafaszerowane jakimiś świetnymi farszami, jak u Ciebie 🙂 Czasami tylko ciężko trafić na jędrne okazy, bo szybko 'flaczeją' 🙂

Odpowiedz
Anonimowy 21/05/2016 - 10:24 am

Mam pytanie,gdzie można kupić takie mini papryczki?tylko na Targu czy gdzieś w markecie? Pozdrawiam Monika

Odpowiedz
Malwina 21/05/2016 - 10:29 am

Moniko, wczoraj widziałam takie małe papryczki w Tesco (zerknij sobie na nie na ich stronie ezakupy).

Odpowiedz
anna90 22/05/2016 - 12:51 pm

Wszystkie wyglądają przepysznie 🙂

Odpowiedz
rabarbarowo 23/05/2016 - 7:15 pm

Wyglądają uroczo! Goście muszą być zachwyceni 🙂

Odpowiedz
Anna J. 30/12/2017 - 10:27 pm

Rewelacyjne są te faszerowane papryczki 😉

Odpowiedz
Salvador Dali 01/01/2018 - 7:01 am

fajne te papryczki! Z takimi się jeszcze nie spotkałam, super kształt 🙂
no i właśnie na spotkania się sprawdzą świetnie 🙂

Wszystkiego dobrego w Nowym Roku! 🙂

Odpowiedz

Skomentuj

* Korzystając z tego formularza, zgadzasz się na przechowywanie i przetwarzanie Twoich danych osobowych przez stronę Filozofia Smaku

Ten serwis internetowy wykorzystuje ciasteczka (pliki cookies) dla zapewnienia Ci możliwości korzystania z jego wszystkich funkcjonalności. Kliknięcie „Akceptuję” oznacza wyrażenie przez Ciebie zgody na korzystanie z plików cookies na zasadach i zgodnie z pouczeniami zawartymi w Polityce Prywatności. Akceptuję Czytaj więcej: Polityka prywatności i plików cookies