Kotlety z kalafiora i kaszy jaglanej

przez Malwina

 

kotlety kalafiorowe przepis

Dzień dobry,

Ostatnio dość często eksperymentujemy z warzywnymi kotletami, najczęściej wtedy, gdy zostanie nam troszkę ugotowanych węglowodanów z kolacji. Dodajemy do nich wybrane przyprawy i warzywa, formujemy i wrzucamy do piekarnika. Proste, prawda?

Takie kotlety najczęściej jemy z dodatkiem jakiegoś dipu i lekkiej sałatki. Świetnie sprawdzają się jako posiłek do lunchboxu, bo na zimno w dalszym ciągu są smaczne. W sumie ja nawet wolę jeść je na zimno. Do masy nie trzeba dodawać jajka, wystarczy dobrze ją wyrobić dłonią, dzięki czemu będzie ładnie się kleić.

Kotlety z kalafiora i kaszy jaglanej możecie panierować i usmażyć na patelni lub upiec w piekarniku. W obu wersjach są pyszne, choć mają inną konsystencję. Jeszcze ciepłe smażone są w środku dość miękkie, później gdy ostygną, stają się zwarte.

 

kotlety z kalafiorem

Kotlety z kalafiora i kaszy – przepis

kotlety z kalafiorem

Kotlety z kalafiora i kaszy jaglanej

Drukuj
Porcje: 2 Czas przygotowania:
Kalorie: 200 kcal 20 grams fat

Składniki:

  • 1 szklanka ugotowanej kaszy jaglanej (powinna być lekko rozgotowana, by lepiej się kleiła)
  • 1 szklanka ugotowanych różyczek kalafiora (najlepiej na parze)
  • 1 mała cebula
  • 1 większy ząbek czosnku
  • 1 łyżeczka mieszanki przypraw curry
  • 2-3 łyżki sosu sojowego
  • świeżo mielony pieprz do smaku
  • olej do smażenia
  • bułka tarta do obtoczenia (opcjonalnie)

Sposób przygotowania:

  1. W dużej misce umieszczamy kaszę (najlepiej jeszcze ciepłą). Różyczki kalafiora drobno siekamy i dodajemy do miski z kaszą. Cebulę kroimy w kostkę, czosnek drobno siekamy.
  2. Na patelni rozgrzewamy olej, wrzucamy cebulę, smażymy przez około 5 minut. Studzimy i przekładamy do miski.
  3. Do miski dodajemy czosnek, curry, sos sojowy, świeżo mielony pieprz. Masę dokładnie wyrabiamy dłońmi, aż stanie się papkowata i kleista. Potrwa to kilka minut. Składniki należy mocno ściskać dłońmi. Jeśli masa będzie zbyt rzadka, zagęszczamy ją niewielką ilością mąki z ciecierzycy. Jeśli zbyt gęsta, wówczas dodajemy troszkę oleju. U mnie jeszcze nigdy nie było potrzeby dodawania czegoś więcej. Ciasto dobrze się klei po odpowiednim wyrobieniu.
  4. Z masy formujemy kotlety. Najlepiej robić to dłońmi zmoczonymi zimną wodą. Bierzemy w dłoń kawałek ciasta i  formujemy okrągłe kotlety. Robimy to ugniatając masę w dłoni, a następnie uklepując.
  5. Kotlety można upiec lub usmażyć. Jeśli zdecydujecie się na pierwszą opcję, nagrzejcie piekarnik do 200 stopni, kotlety ułóżcie na blasze wyłożonej papierem do pieczenia (najlepiej z warstwą silikonu) i pieczcie przez około 30-40 minut, aż się zrumienią. W połowie ostrożnie odwracamy je na drugą stronę.
  6. Jeśli chcecie usmażyć kotlety z kalafiora, wówczas obtoczcie je w bułce tartej. Na patelni rozgrzejcie olej i smażcie je z obu stron do ładnego zrumienienia.

 

Uwagi:

Kotlety są pyszne kolejnego dnia na zimno. Można je zapakować do lunchboxu i zjeść w szkole lub pracy.

Wypróbowałeś ten przepis?
Opublikuj swoje zdjęcie na Instagramie i koniecznie mnie oznacz @filozofiasmaku. Dziękuję!

Kotlety z kalafiora i kaszy

Mój zestaw bento:

12 komentarzy
0

Podobne posty:

12 komentarzy

Natalia 06/09/2018 - 2:20 pm

Podoba mi sie ten pomysł! Będę musiała wykorzystać 🙂

Odpowiedz
Dorota 06/09/2018 - 6:17 pm

Kotlety wyglądają bardzo apetycznie. Zastanawiam się, czy byłyby smaczne, gdybym kaszę jaglaną zastąpiła inną, np. gryczaną białą? Nie powinnam jeść kaszy jaglanej:)

Odpowiedz
Malwina 13/09/2018 - 6:17 am

Myślę, że może być ciekawie. Ja gryczaną najbardziej lubię zestawiać z pieczarkami i porem. Niedługo opublikuje wpis właśnie na takie gryczane kotleciki 🙂

Odpowiedz
Agnieszka 07/09/2018 - 7:09 am

Kaszę jaglaną uwielbiam pod każdą postacią, więc i tą muszę spróbować – dzięki za inspirację!
pozdrawiam serdecznie znad filiżanki kawy:)

Odpowiedz
Beti 07/09/2018 - 8:44 am

Świetna propozycja, takie kotleciki to coś w sam raz dla mnie 🙂

Odpowiedz
Ervisha 08/09/2018 - 8:08 am

Takie kotlecik iz pewnością są pyszne 🙂

Odpowiedz
Ania 11/09/2018 - 5:46 pm

Oj te kotleciki cudownie wyglądają i bardzo bym chciała takie spróbować 🙂

Odpowiedz
Malwina 13/09/2018 - 6:16 am

Aniu, częstuj się przepisem 🙂 Są pyszne i zdrowe.

Odpowiedz
Pati 17/09/2018 - 2:35 pm

Podoba mi się dodatek curry!

Odpowiedz
Chocolade 30/09/2018 - 7:30 pm

Muszę wypróbować takie kotlety w wersji z piekarnika 😉

Odpowiedz
Sylwia 14/03/2020 - 6:16 pm

Witam czy kasze jaglana można zastąpić mąka jaglana lub płatkami jaglanymi? Bo akurat to mam w domu 🙁

Odpowiedz
Malwina 15/03/2020 - 7:11 am

Niestety w tym przepisie nie.

Odpowiedz

Skomentuj

* Korzystając z tego formularza, zgadzasz się na przechowywanie i przetwarzanie Twoich danych osobowych przez stronę Filozofia Smaku

Ten serwis internetowy wykorzystuje ciasteczka (pliki cookies) dla zapewnienia Ci możliwości korzystania z jego wszystkich funkcjonalności. Kliknięcie „Akceptuję” oznacza wyrażenie przez Ciebie zgody na korzystanie z plików cookies na zasadach i zgodnie z pouczeniami zawartymi w Polityce Prywatności. Akceptuję Czytaj więcej: Polityka prywatności i plików cookies