Dzień dobry,
Ostatnio dość często eksperymentujemy z warzywnymi kotletami, najczęściej wtedy, gdy zostanie nam troszkę ugotowanych węglowodanów z kolacji. Dodajemy do nich wybrane przyprawy i warzywa, formujemy i wrzucamy do piekarnika. Proste, prawda?
Takie kotlety najczęściej jemy z dodatkiem jakiegoś dipu i lekkiej sałatki. Świetnie sprawdzają się jako posiłek do lunchboxu, bo na zimno w dalszym ciągu są smaczne. W sumie ja nawet wolę jeść je na zimno. Do masy nie trzeba dodawać jajka, wystarczy dobrze ją wyrobić dłonią, dzięki czemu będzie ładnie się kleić.
Kotlety z kalafiora i kaszy jaglanej możecie panierować i usmażyć na patelni lub upiec w piekarniku. W obu wersjach są pyszne, choć mają inną konsystencję. Jeszcze ciepłe smażone są w środku dość miękkie, później gdy ostygną, stają się zwarte.
Kotlety z kalafiora i kaszy – przepis
Mój zestaw bento:
- sałatka z awokado i rzodkiewki + pieczona papryka marynowana
- kotlety z kalafiora i kaszy jaglanej smażone na patelni + tzatziki na jogurcie sojowym
12 komentarzy
Podoba mi sie ten pomysł! Będę musiała wykorzystać 🙂
Kotlety wyglądają bardzo apetycznie. Zastanawiam się, czy byłyby smaczne, gdybym kaszę jaglaną zastąpiła inną, np. gryczaną białą? Nie powinnam jeść kaszy jaglanej:)
Myślę, że może być ciekawie. Ja gryczaną najbardziej lubię zestawiać z pieczarkami i porem. Niedługo opublikuje wpis właśnie na takie gryczane kotleciki 🙂
Kaszę jaglaną uwielbiam pod każdą postacią, więc i tą muszę spróbować – dzięki za inspirację!
pozdrawiam serdecznie znad filiżanki kawy:)
Świetna propozycja, takie kotleciki to coś w sam raz dla mnie 🙂
Takie kotlecik iz pewnością są pyszne 🙂
Oj te kotleciki cudownie wyglądają i bardzo bym chciała takie spróbować 🙂
Aniu, częstuj się przepisem 🙂 Są pyszne i zdrowe.
Podoba mi się dodatek curry!
Muszę wypróbować takie kotlety w wersji z piekarnika 😉
Witam czy kasze jaglana można zastąpić mąka jaglana lub płatkami jaglanymi? Bo akurat to mam w domu 🙁
Niestety w tym przepisie nie.