Sałatka z ciecierzycy i awokado |
Macie czasem tak, że coś Wam smakuje do tego stopnia, że jecie to praktycznie każdego dnia? Ja mam tak ostatnio z tą oto sałatką. Jeśli nie ląduje w moim lunchboxie, to robię ją sobie na kolację. Jest świeża i lekko pikantna za sprawą dodatku bardzo lubianej przeze mnie pasty harissa (patrz uwagi pod przepisem). Doskonale sprawdza się jako drugie śniadanie w pracy lub na uczelni. Uważajcie z ilością dodanej pasty harissa, aby nie przesadzić, jest bowiem bardzo ostra. W przypadku dodania zbyt dużej porcji harissy, najlepiej ratować się dolewając do dressingu więcej oliwy.
SAŁATKA Z CIECIERZYCY I AWOKADO
Składniki (na 2 porcje):
- 200 g ugotowanej ciecierzycy lub z puszki (waga po ugotowaniu i odsączeniu)
- pół niedużej czerwonej cebulki
- 1 dojrzałe awokado plus sok z cytryny do skropienia
- 10 pomidorków koktajlowych
- 2 ogórki gruntowe
- pół pęczka rzodkiewek
- 1 łyżka posiekanej natki pietruszki
- dressing: 3 łyżki oliwy, 2 łyżki soku z cytryny, 1/4-1/2 łyżeczki pasty harissa (najlepiej zacząć od mniejszej ilości i w razie potrzeby dodać odrobinę więcej), sól i pieprz do smaku
Przygotowanie:
Odsączoną ciecierzycę płuczemy na sicie i przekładamy do miski. Cebulkę drobno siekamy. Awokado kroimy na pół, wyjmujemy pestkę, obieramy, a następnie kroimy w kostkę. Owoc kropimy sokiem z cytryny. Pomidorki kroimy na pół lub w ćwiartki, ogórki obieramy kroimy w kostkę. Rzodkiewki kroimy w kostkę podobnej wielkości. Dodajemy posiekaną natkę pietruszki. Składniki dressingu dokładnie mieszamy, polewamy nim sałatkę. Mieszamy wszystkie składniki z dressingiem. Podajemy.
Uwagi: Używam domowej harissy na bazie suszonych papryczek chili (przepis jest podlinkowany w składnikach). Ma ona zdecydowanie głębszy smak, aniżeli harissa ze świeżych papryczek. Jeśli harissa, której używacie, nie ma w składzie czosnku i kminu rzymskiego, dodajcie do dressingu nieduży, drobno posiekany ząbek czosnku i 1/5 łyżeczki mielonego kuminu (nie kminku). W przypadku braku harissy, dodajcie do dressingu drobno posiekane chili, kmin rzymski, czosnek i jeśli macie, odrobinę mielonej kolendry.
Sałatka z ciecierzycy i awokado |
Lunchbox z sałatką z ciecierzycy i awokado |
Całkowity czas przygotowania: 5 minut.
10 komentarzy
Wygląda super, świeżo i leciutko. Też tak mam czasami, że jem coś 2-3 dni pod rząd 😉
Pozdrawiam!
A gdzie można taką pastę kupić? pozdrawiam. Monika
Moniko, najlepiej zrobić swoją. Może stać miesiącami w lodówce i nic się z nią nie dzieje (w przeciwieństwie do kupnej, która po 1-2 tygodniach zaczyna pleśnieć). Wystarczy blender i suszone papryczki chili. Jeśli chcesz postawić na gotową pastę, to poszukaj przez Internet w sklepie arabskie.pl. Ewentualnie możesz użyć mieszanki harissa w proszku. Na pewno znajdziesz ją u Skworca, bo dawniej nieraz zamawiałam, gdy kończyły mi się papryczki suszone.
Przepis na harissę jest podlinkowany w składnikach.
Właściwie wszystkie składniki mam, a że taka sałatka jest w moim zasięgu teraz, to chętnie wykorzystam przepis.
Wspaniały pomysł na sałatkę do pracy! Ja również tak mam, że czasem jak coś mi posmakuje to ciężko się od tego oderwać 🙂
Już mam ochotę sama taką zrobić, szczególnie że mam plan na ograniczanie węglowodanów. Wygląda rewelacyjnie!
Ależ ten blog to kopalnia, no KOPALNIA pomysłów! Naprawdę nie wiem jakim cudem wcześniej na Ciebie nie wpadłam – sporo przepisów to jakby pod moje kubki smakowe pisana 😉
Gdzie kupujesz takie fajne lunchbox ?
Aniu, są to lunchboxy francuskiej firmy Monbento. Używam ich od prawie 3 lat i bardzo sobie chwalę. Kupisz je w sklepie internetowym Zanshin.pl (z kodem FILOZOFIASMAKU masz rabat minus 10 % na całe zakupy).