Sałatka z ciecierzycy i awokado

przez Malwina
Sałatka z ciecierzycą i awokado
Sałatka z ciecierzycy i awokado
Macie czasem tak, że coś Wam smakuje do tego stopnia, że jecie to praktycznie każdego dnia? Ja mam tak ostatnio z tą oto sałatką. Jeśli nie ląduje w moim lunchboxie, to robię ją sobie na kolację. Jest świeża i lekko pikantna za sprawą dodatku bardzo lubianej przeze mnie pasty harissa (patrz uwagi pod przepisem). Doskonale sprawdza się jako drugie śniadanie w pracy lub na uczelni. Uważajcie z ilością dodanej pasty harissa, aby nie przesadzić, jest bowiem bardzo ostra. W przypadku dodania zbyt dużej porcji harissy, najlepiej ratować się dolewając do dressingu więcej oliwy. 

Sałatka z cieciorką i awokado

SAŁATKA Z CIECIERZYCY I AWOKADO


Składniki (na 2 porcje):

  • 200 g ugotowanej ciecierzycy lub z puszki (waga po ugotowaniu i odsączeniu) 
  • pół niedużej czerwonej cebulki
  • 1 dojrzałe awokado plus sok z cytryny do skropienia
  • 10 pomidorków koktajlowych
  • 2 ogórki gruntowe
  • pół pęczka rzodkiewek
  • 1 łyżka posiekanej natki pietruszki
  • dressing: 3 łyżki oliwy, 2 łyżki soku z cytryny, 1/4-1/2 łyżeczki pasty harissa (najlepiej zacząć od mniejszej ilości i w razie potrzeby dodać odrobinę więcej), sól i pieprz do smaku
Przygotowanie:

Odsączoną ciecierzycę płuczemy na sicie i przekładamy do miski. Cebulkę drobno siekamy. Awokado kroimy na pół, wyjmujemy pestkę, obieramy, a następnie kroimy w kostkę. Owoc kropimy sokiem z cytryny. Pomidorki kroimy na pół lub w ćwiartki, ogórki obieramy kroimy w kostkę. Rzodkiewki kroimy w kostkę podobnej wielkości. Dodajemy posiekaną natkę pietruszki. Składniki dressingu dokładnie mieszamy, polewamy nim sałatkę. Mieszamy wszystkie składniki z dressingiem. Podajemy. 
Uwagi: Używam domowej harissy na bazie suszonych papryczek chili (przepis jest podlinkowany w składnikach). Ma ona zdecydowanie głębszy smak, aniżeli harissa ze świeżych papryczek. Jeśli harissa, której używacie, nie ma w składzie czosnku i kminu rzymskiego, dodajcie do dressingu nieduży, drobno posiekany ząbek czosnku i 1/5 łyżeczki mielonego kuminu (nie kminku). W przypadku braku harissy, dodajcie do dressingu drobno posiekane chili, kmin rzymski, czosnek i jeśli macie, odrobinę mielonej kolendry. 

Sałatka z ciecierzycy i awokado przepis

Sałatka do lunchboxu

Sałatka z ciecierzycą i awokado
Sałatka z ciecierzycy i awokado

Sałatka do pracy awokado
Lunchbox z sałatką z ciecierzycy i awokado

Całkowity czas przygotowania: 5 minut.

10 komentarzy
0

Podobne posty:

10 komentarzy

Monica 15/04/2016 - 8:31 am

Wygląda super, świeżo i leciutko. Też tak mam czasami, że jem coś 2-3 dni pod rząd 😉
Pozdrawiam!

Odpowiedz
Anonimowy 15/04/2016 - 9:03 am

A gdzie można taką pastę kupić? pozdrawiam. Monika

Odpowiedz
Malwina 15/04/2016 - 9:08 am

Moniko, najlepiej zrobić swoją. Może stać miesiącami w lodówce i nic się z nią nie dzieje (w przeciwieństwie do kupnej, która po 1-2 tygodniach zaczyna pleśnieć). Wystarczy blender i suszone papryczki chili. Jeśli chcesz postawić na gotową pastę, to poszukaj przez Internet w sklepie arabskie.pl. Ewentualnie możesz użyć mieszanki harissa w proszku. Na pewno znajdziesz ją u Skworca, bo dawniej nieraz zamawiałam, gdy kończyły mi się papryczki suszone.

Odpowiedz
Malwina 15/04/2016 - 9:08 am

Przepis na harissę jest podlinkowany w składnikach.

Odpowiedz
mopswkuchni 15/04/2016 - 3:04 pm

Właściwie wszystkie składniki mam, a że taka sałatka jest w moim zasięgu teraz, to chętnie wykorzystam przepis.

Odpowiedz
rabarbarowo 18/04/2016 - 5:12 pm

Wspaniały pomysł na sałatkę do pracy! Ja również tak mam, że czasem jak coś mi posmakuje to ciężko się od tego oderwać 🙂

Odpowiedz
Kasia W 10/05/2016 - 1:38 pm

Już mam ochotę sama taką zrobić, szczególnie że mam plan na ograniczanie węglowodanów. Wygląda rewelacyjnie!

Odpowiedz
Kasia K. 30/05/2016 - 5:48 pm

Ależ ten blog to kopalnia, no KOPALNIA pomysłów! Naprawdę nie wiem jakim cudem wcześniej na Ciebie nie wpadłam – sporo przepisów to jakby pod moje kubki smakowe pisana 😉

Odpowiedz
Ania 28/08/2018 - 1:06 pm

Gdzie kupujesz takie fajne lunchbox ?

Odpowiedz
Malwina 28/08/2018 - 3:10 pm

Aniu, są to lunchboxy francuskiej firmy Monbento. Używam ich od prawie 3 lat i bardzo sobie chwalę. Kupisz je w sklepie internetowym Zanshin.pl (z kodem FILOZOFIASMAKU masz rabat minus 10 % na całe zakupy).

Odpowiedz

Skomentuj

* Korzystając z tego formularza, zgadzasz się na przechowywanie i przetwarzanie Twoich danych osobowych przez stronę Filozofia Smaku

Ten serwis internetowy wykorzystuje ciasteczka (pliki cookies) dla zapewnienia Ci możliwości korzystania z jego wszystkich funkcjonalności. Kliknięcie „Akceptuję” oznacza wyrażenie przez Ciebie zgody na korzystanie z plików cookies na zasadach i zgodnie z pouczeniami zawartymi w Polityce Prywatności. Akceptuję Czytaj więcej: Polityka prywatności i plików cookies