Szwedzka sałatka ziemniaczana |
Jeszcze na chwilkę pozostaniemy w klimatach kuchni skandynawskiej, a konkretniej kuchni szwedzkiej. Tym razem mam dla Was przepis na prostą sałatkę ziemniaczaną, którą możecie podać w upalny dzień jako dodatek do obiadu lub zjeść ze smakiem na drugie śniadanie w pracy. Do jej przygotowania wykorzystałam młode ziemniaki, dlatego pozostawiłam je w mundurkach. Oczywiście w przypadku starszych odmian, konieczne będzie obranie ziemniaków ze skórki.
W kuchni szwedzkiej przepisów na sałatki ziemniaczane znajdziecie całe mnóstwo. Od tych cięższych z dodatkiem majonezu, po lżejsze skropione dressingiem na bazie oliwy lub oleju. Ile gospodyń, tyle wersji. Z ciekawości zajrzałam do książki „Kajsas Kokbok” i znalazłam tam dwa przepisy na sałatki ziemniaczane. Pierwszy był z dodatkiem marynowanych buraków, drugi z ogórkami konserwowymi, obie wersje były zimowe, dlatego przepisów na nie możecie się spodziewać dopiero pod koniec roku. Moją letnią wersję szwedzkiej sałatki ziemniaczanej przygotowałam w ramach akcji Skandynawskie Lato.
*książka kucharska w języku szwedzkim, którą kiedyś kupiłam u Duńczyka
SAŁATKA ZIEMNIACZANA Z KOPERKIEM
(SZWECJA)
Składniki (na 2 porcje):
- 500 g ziemniaków
- 3 łyżki oliwy
- 1 łyżka octu z czerwonego wina
- 1 łyżeczka gładkiej musztardy
- 1 łyżeczka musztardy z całymi ziarnami gorczycy
- 2 łyżki posiekanego koperku
- sól i pieprz do smaku
Przygotowanie:
Jeśli używamy młodych ziemniaków, pozostawiamy je w skórkach i jedynie dokładnie myjemy. W przypadku starszych ziemniaków, należy je obrać ze skórki. Ziemniaki gotujemy do miękkości w wodzie lub na parze. Ja zawsze ziemniaki do sałatek ziemniaczanych gotuję w garnku na parze. Można je wcześniej od razu pokroić na połówki lub ćwiartki. Ugotowane ziemniaki przekładamy do miski i lekko studzimy. Jeśli sałatkę podaję jako dodatek do obiadu, wówczas ziemniaki pozostawiam w większych kawałkach, jeśli natomiast ma być normalnym posiłkiem lub wylądować w lunchboxie, wówczas kroję je drobniej. Pokrójcie je tak, jak Wam jest najwygodniej. Mogą być to połówki, ćwiartki, plastry czy drobniejsza kostka.
Oliwę mieszamy z octem i musztardę do powstania sosu. Dodajemy sól i pieprz do smaku, koperek, mieszamy. Powstałym dressingiem musztardowym zalewamy jeszcze ciepłe ziemniaki i delikatnie mieszamy. Odstawiamy do lodówki na około godzinę, aby składniki się „przegryzły”.
Jak urozmaicić sałatkę ziemniaczaną z koperkiem? Latem możecie dodać do niej pokrojone w plasterki ogórki gruntowe, rzodkiewki i posiekaną w piórka czerwoną cebulkę. Jeśli chcecie by stanowiła samodzielny posiłek, dodajcie do niej wędzonego łososia porwanego w palcach na mniejsze kawałki. Zimą do sałatki można wkroić dodatkowo kilka ogórków konserwowych i kapary.
Czas przygotowania: 30 minut.
9 komentarzy
Wygląda apetycznie 🙂
Super sałatka 🙂
Uwielbiam sałatki ziemniaczane 🙂
Z pewnością by mi posmakowała 🙂
Jako ze mam z dzialki zimeniaczki wiec na pewno wyprobuje przepis 🙂
Prosta, a tyle aromatów. Za to lubię kuchnię skandynawską. A Ty musisz koniecznie podzielić się ze mną tymi przepisami 😉
Ziemniaki i koperek, już samo to wystarczy żeby znaleźć się w kulinarnym niebie:)
Czy można jakoś zastąpić ocet z czerwonego wina?
Sprawdzi się także biały ocet winny. Można też użyć soku z cytryny (jednak z octem jest smaczniejsza i ostrzejsza w smaku).