Make bento, not war! #97

przez Malwina
Bento
Tak, jak obiecałam Wam w minionym tygodniu, dziś prezentuję nowe nabytki, czyli dwa lunchboxy: błękitny z przegródką i różowy typu „kanapka”. Póki co, sprawdzają się bardzo dobrze, możecie więc spodziewać się już wkrótce ich recenzji w cyklu „Make bento!”.

Przy okazji pojawiły się i moje dość skromne zestawy. Zapewne będę Wam je pokazywać o wiele częściej, bo jakby nie patrzeć sporą frajdę sprawia zjedzenie takiego ładnie przygotowanego posiłku, tym bardziej wtedy, gdy czas w trakcie dnia pracy kurczy się niemiłosiernie. Jest kolorowo, sezonowo i nie wiem jak Wam, ale mnie buzia cieszy się od samego patrzenia na zawartość tych pudełeczek.

Chwytajcie garść inspiracji i nie zapomnijcie jutro do pracy zabrać ze sobą swojego lunchboxu z dobrym jedzonkiem i butelki wody.

Make bento, not war!


PONIEDZIAŁEK

Połówek zabrał ze sobą pierś z kurczaka w domowej przyprawie do gyrosa. Dodatkowo warzywa: pomidory (koktajlowe i żółty), ogórek gruntowy, groszek, fasolka szparagowa i brokuł gotowany na parze. Jako węglowodanowy dodatek do śniadania: wafle ryżowe.

W moim pojemniku sałatka z kalafiora, pomidorków i fasoli z winegretem z koperkiem i czosnkiem. Dodatkowo ogórek gruntowy i żółty pomidor z czarnuszką.

WTOREK
W pojemniku Połówka moja kolejna zabawa w charaben. Tym razem przygotowałam sumo onigiri (bez nadzienia). Jako dodatek do nich sos sojowy (w pojemniku od sałatkowej sistemy), pierś z kurczaka w zielonej czubricy oraz warzywa: brokuły, ogórki gruntowe, marchewka i fasolka szparagowa gotowana na parze, papryka, makaron. 
W drugim pojemniku pierś z kurczaka w zatarze, fasolka szparagowa smażona z szalotką i czerwoną pastą curry (plus jasny sezam), szwedzka sałatka ziemniaczana z koperkiem i musztardą (dodatkowo posypana szczypiorkiem z dymki), pomidorki, kawałki papryki.

W moim pojemniku wylądował makaron spaghetti ze szpinakowym pesto, pomidorkami koktajlowymi i listkami bazylii. Bardzo lubię taki makaron i na zimno smakuje bardzo dobrze. Dodatkowo pół malinowego pomidora z cebulką i szczypiorkiem z dymki oraz ogórek gruntowy (wszystkie warzywa solę zawsze dopiero przed jedzeniem). 

ŚRODA
W bento Połówka wylądowała sałatka ziemniaczana z groszkiem. Dodatkowo w pojemniku pomidory posypane dymką. Na drugim pięterku ryż do sushi zaprawiony awase-zu, pierś z kurczaka w curry, pomidor, sałata, kukurydza. 
W drugim pojemniku klopsiki z łopatki wieprzowej z groszkiem i koperkiem, fasolka z parowaru, ogórek z zatarem,pomidorki,rzodkiewka i szczypior. Na pięterku makaron spaghetti alla crudaiola (z czosnkiem, oliwą, oregano, papryką i pomidorkami koktajlowymi) oraz pierś z kurczaka w przyprawie do drobiu. 

W moim bento makaron spaghetti (przygotowany tak samo, jak u Połówka), gotowana na parze fasolka szparagowa, pomidor malinowy z dymką oraz ogórek gruntowy.

Udanego tygodnia!
12 komentarzy
0

Podobne posty:

12 komentarzy

Toczka 27/07/2015 - 12:21 pm

Ha! Te mordeczki i kwiatuszki, cuda <3 Pięknie, zdrowo i kolorowo. Z całej listy wyłowiłam przyprawę do gyrosa, muszę taką spróbować zrobić, bo jak dotąd posiłkuję się gotowymi mieszankami, co prawda bez glutaminianów i innych cudów, same zioła i przyprawy, ale przy własnej kompozycji ma się więcej luzu i dodaje tylko to, co się lubi 😀

Odpowiedz
Malwina 27/07/2015 - 4:30 pm

Polecam domowe mieszanki (u mnie znajdziesz ich sporo, a i na dniach dwa nowe będą na blogu: do grilla i do szaszłyków), bo to fajna sprawa, wiesz co masz w środku, no i nie ma wspomnianego przez Ciebie "gluta". A z tymi mordkami i kwiatkami zawsze jakoś milej dla oka 🙂 No i przy okazji można się zrelaksować, bo co jak co, ale lepienie figurek z ryżu i układanie wzorków sprawia mi sporo frajdy.

Odpowiedz
kerala 27/07/2015 - 3:10 pm

Przepraszam za prywatę, ale chciałam z ciekawości spytać – jesteś wegetarianką? Jeśli tak, to nie przeszkadza Ci codzienne przygotowywanie mięs? Mnóstwo mięsnych przepisów na blogu (których notabene używam notorycznie!) 🙂

Odpowiedz
Malwina 27/07/2015 - 3:16 pm

Lubię przygotowywać potrawy bazujące na mięsie.

Odpowiedz
Kinga 27/07/2015 - 5:56 pm

Smacznie :))

Odpowiedz
Ania S 28/07/2015 - 4:32 am

Twoje zestawy, jako że są wegetariańskie podobają mi się bardziej 😉 Koniecznie muszę zrobić taki makaron z bazyliowym pesto, bo wygląda przepysznie. No i ta fasolka smażona z czerwoną pastą curry – cudo 😉

Odpowiedz
Martynosia 28/07/2015 - 8:57 am

Jak zwykle super zestawy:)
Fajne to pudelko na ostatnim zdjeciu, takie dzielone na pol jakiego poszukuje, i zdaje sie, ze ta przegrodka jest przesuwana? Gdzie to kupilas? 🙂

Odpowiedz
Malwina 28/07/2015 - 9:35 am

Ona jest wyjmowana, można ją dowolnie ustawiać. Poszukaj sobie w sieci pojemników Ethos My Bento (znajdziesz na eBay). Są jeszcze fajne Mon Bento, ale te już znacznie droższe i dodatki trzeba kupować oddzielnie.

Odpowiedz
Martynosia 04/08/2015 - 9:14 am

Dzieki Malwina, bo to jest cos takiego czego szukam od dawna 🙂 juz lece na eBay 😉

Odpowiedz
Malwina 04/08/2015 - 10:32 am

Szukaj MyBento pisane łącznie.

Odpowiedz
tunge 07/11/2015 - 6:52 pm

Pięknie wyglądają na zdjęciach, ale w pracy, po otwarciu chyba cale są pomieszane? Jak to wygląda?

Odpowiedz
Malwina 08/11/2015 - 10:44 am

Wszystko pozostaje na swoim miejscu. Grunt to odpowiednie ułożenie (w bento produkty muszą być ułożone dość ciasno, aby się nie przemieszczały), dobry pojemnik i transport z głową.

Odpowiedz

Skomentuj

* Korzystając z tego formularza, zgadzasz się na przechowywanie i przetwarzanie Twoich danych osobowych przez stronę Filozofia Smaku

Ten serwis internetowy wykorzystuje ciasteczka (pliki cookies) dla zapewnienia Ci możliwości korzystania z jego wszystkich funkcjonalności. Kliknięcie „Akceptuję” oznacza wyrażenie przez Ciebie zgody na korzystanie z plików cookies na zasadach i zgodnie z pouczeniami zawartymi w Polityce Prywatności. Akceptuję Czytaj więcej: Polityka prywatności i plików cookies