Jajecznica z pomidorami

przez Malwina

Jajecznica z pomidorami

Dzień dobry,

Jajecznica z pomidorami to jedno z ulubionych śniadań Połówka. O tej porze roku, gdy pomidory są dojrzałe i soczyste, smakuje najlepiej. Zazwyczaj robimy ją na bazie malinówek lub pomidorów arbuzowych. Nie bawimy się w sparzanie pomidorów i obieranie, tylko ścieramy je na tarce o dużych oczkach. To prosty trik, który pozwoli na zaoszczędzenie czasu w kuchni. 

Przed podaniem jajecznicę warto posypać świeżą zieleniną, np. listkami bazylii (w końcu połączenie pomidor i bazylia to pyszny klasyk), posiekanym szczypiorem itp. Postawcie na te dodatki, które lubicie najbardziej. A może troszkę sera koziego lub fety na wierzch? Czemu nie!

Więcej śniadaniowych inspiracji znajdziecie w cyklu Śniadanie Mistrzów.

pomidory śniadanie

Jajecznica z pomidorami – przepis

Śniadanie Mistrzów 

jajecznica z pomidorami przepis

Jajecznica z pomidorami

Drukuj
Porcje: 1-2 Czas przygotowania:
Kalorie: 200 kcal 20 grams fat

Składniki:

  • 2 dojrzałe pomidory (łącznie około 250-300 g)
  • 1 czerwona cebula
  • 3 jajka
  • sól do smaku
  • kilka kropel tabasco do smaku (opcjonalnie)
  • świeże zioła do posypania
  • klarowane masło do smażenia

Sposób przygotowania:

  1. Pomidory nacinamy na krzyż, ścieramy na tarce o dużych oczkach. Cebulę obieramy, drobno siekamy. Jajka wybijamy do miseczki.
  2. Na patelni rozgrzewamy klarowane masło. Wrzucamy cebulę, smażymy przez około 5 minut. Dodajemy pomidory, gotujemy bez przykrycia przez około 10 minut lub dłużej do preferowanej gęstości sosu. Doprawiamy do smaku sosem tabasco (opcjonalnie).
  3. Dodajemy jajka, doprawiamy do smaku solą. Mieszamy i smażymy do preferowanego ścięcia jajek. Gotową jajecznicę przekładamy do miseczki i podajemy. Jajecznica z pomidorami świetnie smakuje posypana świeżymi ziołami, np. posiekanym szczypiorkiem, listkami bazylii, oregano.
Wypróbowałeś ten przepis?
Opublikuj swoje zdjęcie na Instagramie i koniecznie mnie oznacz @filozofiasmaku. Dziękuję!

 

6 komentarzy
2

Podobne posty:

6 komentarzy

Dorota 05/09/2018 - 6:58 pm

Często przygotowuję taką właśnie jajecznicę, bo tę wersję lubi mój Mąż. Zawsze smażę na gęsim smalcu. Nigdy jednak nie dodawałam tabasco. Przy najbliższej okazji wypróbuję.

Odpowiedz
Natalia 06/09/2018 - 6:20 am

Ja dopiero w tym roku pokochałam pomidory 🙂 Taką jajecznicę bym zjadła!

Odpowiedz
Malwina 06/09/2018 - 2:10 pm

Pomidory są przepyszne. W takim razie częstuj się przepisem!

Odpowiedz
Martynosia 06/09/2018 - 2:58 pm

Bardzo lubie taka jajecznice i nawet mialam ja w weekend na sniadanie 😉

Odpowiedz
Malwina 13/09/2018 - 6:17 am

Trzeba korzystać, póki trwa sezon na pomidory.

Odpowiedz
neliada 06/09/2018 - 3:29 pm

Uwielbiam taką jajecznicę 🙂

Odpowiedz

Skomentuj

* Korzystając z tego formularza, zgadzasz się na przechowywanie i przetwarzanie Twoich danych osobowych przez stronę Filozofia Smaku

Ten serwis internetowy wykorzystuje ciasteczka (pliki cookies) dla zapewnienia Ci możliwości korzystania z jego wszystkich funkcjonalności. Kliknięcie „Akceptuję” oznacza wyrażenie przez Ciebie zgody na korzystanie z plików cookies na zasadach i zgodnie z pouczeniami zawartymi w Polityce Prywatności. Akceptuję Czytaj więcej: Polityka prywatności i plików cookies