Żeberka teriyaki |
Tak przygotowane żeberka teriyaki podajcie z ulubionymi dodatkami. Ja serwowałam je z ryżem jaśminowym i orzeźwiającą surówką. Równie dobrze sprawdzą się pieczone ziemniaki lub nawet ziemniaczane puree. Częstujcie się przepisem, a miłośnikom pysznego sosu teriyaki polecam także przepis na klopsiki teriyaki i tofu teriyaki.
Żeberka w sosie teriyaki
Składniki (na 2-3 porcje):
- 1-1,2 kg żeberek wieprzowych
- 2 ząbki czosnku
- 3 łyżeczki drobno posiekanego imbiru
- 1 papryczka chili, pozbawiona pestek i drobno posiekana
- 6 łyżek japońskiego sosu sojowego
- 3 łyżki octu ryżowego
- 3 łyżki sake
- 3 łyżki mirinu
- 3 łyżki melasy z trzciny cukrowej
- prażony sezam i posiekana dymka do posypania
Jak zrobić żeberka teriyaki?
Upieczone żeberka w sosie teriyaki nakładamy na talerze, posypujemy prażonym białym sezamem i posiekaną dymką. Podajemy je z ulubionymi dodatkami. Mogą to być pieczone ziemniaki lub ryż jaśminowy i surówka. Najlepiej sprawdzą się surówki na bazie świeżego ogórka, np. pikantna surówka z ogórka lub surówka z ogórka i rzodkiewki.
Całkowity czas przygotowania: 1 godzina i 20 minut.
1 komentarz
Wyglądają bardzo apetycznie 😉 Dawno nie jadłam żeberek, może zrobię takie 😉