Pikantna surówka z ogórka

przez Malwina
 Pikantna surówka z ogórka
Pikantna surówka z ogórka
Tym razem mam dla Was przepis na pikantną i jednocześnie orzeźwiającą surówkę z ogórków, który znalazłam na stronie BBC Good Food. Tej surówce z pewnością nie można odmówić „charakteru”.  Podstawowy przepis wzbogaciłam o dodatek prażonych nasion sezamu, które nadały potrawie lekko orzechowego akcentu. Surówkę z ogórków polecam podawać z dodatkiem pieczonego mięsa i ryżu.

 Pikantna surówka z ogórka
PIKANTNA SURÓWKA Z OGÓRKA  
(CHINY)
Składniki:
  • 1 duży ogórek
  • 1 łyżeczka cukru pudru
  • 1 łyżka octu ryżowego
  • 2 łyżki sosu sojowego
  • łyżka oleju sezamowego
  • pół łyżeczki startego świeżego imbiru
  • 2 ząbki czosnku drobno posiekane
  • 1 papryczka chili, pozbawiona pestek i posiekana
  • 2 dymki wraz ze szczypiorem, drobno posiekane 
  • garść posiekanych liści kolendry (jeśli nie przepadacie za kolendrą, możecie użyć naci pietruszki)
  • łyżka ziaren sezamu, uprażonych na suchej patelni (opcjonalnie)

Przygotowanie:

Ogórka obieramy, kroimy w plasterki. Posypujemy cukrem pudrem, polewamy octem i wkładamy do lodówki na pół godziny. Po tym czasie dodajemy do nich chilli, czosnek, dymkę i liście kolendry. Polewamy olejem sezamowym, sosem sojowym, dodajemy imbir i dokładnie mieszamy. Posypujemy prażonym sezamem. Pikantną surówkę z ogórka podajemy jako dodatek do dań azjatyckich. Polecam jej dodatek szczególnie do pieczonych pałeczek pięć smaków.

Całkowity czas przygotowania: 30 minut.

24 komentarze
1

Podobne posty:

24 komentarze

Karola 11/05/2011 - 4:45 pm

Bardzo podoba mi się ta sałatka, na pewno świetnie pasuje jako dodatek do dań:-)

Odpowiedz
Słodziutkie Okazje 11/05/2011 - 5:21 pm

Muzę próbować..ślicznie wygląda:)

Odpowiedz
Laura 11/05/2011 - 5:57 pm

Jadłam kiedyś u jakiegoś chińczyka sałatkę tego typu, próbowałam potem zrobić ją, ale zawsze wychodziła jakaś nie taka – na pewno wypróbuję Twoją bo wygląda jak ten autentyk…

Odpowiedz
od-kuchni 11/05/2011 - 6:08 pm

Wygląda bardzo zachęcająco! Bardzo lubię sałatki z ogórkiem.

Odpowiedz
Doctor 11/05/2011 - 6:09 pm

Jak zawsze wygląda bardzo zachęcająco 🙂

Odpowiedz
DaisyDukes 11/05/2011 - 6:23 pm

kolejna pyszna propozycja. Kolorowa i zdrowa! 🙂

Odpowiedz
maly-kuchcik 11/05/2011 - 6:41 pm

Wygląda świetnie 🙂
pozdrawiam
http://www.kuchniamalegokuchcika.blox.pl

Odpowiedz
goh. 11/05/2011 - 7:12 pm

super przepis, zawsze biorę taką surówkę w tajskich czy azjatyckich restauracjach, jest pycha! a do tego sezam, zapowiada się jako ciekawe urozmaicenie:)

Odpowiedz
kruszyna 11/05/2011 - 8:25 pm

Fajny pomysł na podanie czegoś oryginalnego, nawet do codziennego obiadu:)

Odpowiedz
aga 11/05/2011 - 8:37 pm

fajna ta surowka:) chetnie sie skusze na wyprobowanie:)

Odpowiedz
Ojciec Dyrektor 11/05/2011 - 8:41 pm

Rewelacyjne połączenia smaków. 🙂

Odpowiedz
Majana 11/05/2011 - 9:18 pm

O,jaka fajna! Musi być smaczna no i pikantna!:))
Pozdrawiam ciepło Malwinko:)

Odpowiedz
Paula 12/05/2011 - 6:43 am

ogórków teraz mnóstwo, więc rzeczywiście warto z nimi szaleć 🙂

Odpowiedz
Mona 12/05/2011 - 12:29 pm

świetnie , że pokazują się jakies nowe surówki z ogórkiem 🙂 ta wasza jest naprawdę fajna 🙂

Odpowiedz
shy 12/05/2011 - 1:28 pm

te Twoje sałatki za każdym razem mnie rozbrajają.. mniam 🙂

Odpowiedz
żenia 12/05/2011 - 3:30 pm

Pikantna, świeża i chrupiąca, super!!!

Odpowiedz
Anucha 12/05/2011 - 4:10 pm

Koniecznie do wypróbowania, bo prezentuje się wspaniale i już sobie wyobrażam jak pysznie smakuje:)
Pozdrawiam:)

Odpowiedz
Krokodyl 13/05/2011 - 7:51 pm

Z chęcią zrobię. Wygląda pysznie i bardzo ciekawe składniki.

Odpowiedz
Izaa 14/05/2011 - 6:48 am

ooo jaka fajna ta sałatka…;) lubie takie smaki

Odpowiedz
Beti 14/05/2011 - 3:03 pm

sałatka musi być orzeźwiająca, tak jak piszesz, taka chińska mizeria z octem 🙂 szkoda, że nie mogę obecnie jeść ogórków, bo na pewno bym ją zrobiła!

Odpowiedz
Malwina 14/05/2011 - 3:20 pm

Beti- oj tak, jest bardzo orzeźwiająca i oryginalna w smaku. Współczuję, że nie możesz jeść ogórków. Czyżby alergia?

Odpowiedz
burczymiwbrzuchu 14/05/2011 - 5:50 pm

Surówka idealna jako dodatek do grillowanego mięsa w upalny dzień:)

Odpowiedz
Biedr_ona 15/05/2011 - 2:20 pm

Piękne kolory.. od razu apetyt wzrasta 😉

http://www.przysmakiewy.pl

Odpowiedz
fartuszek Ani 04/08/2014 - 2:06 pm

Hmmm zainspirowana Twoją sałatką, zrobiłam własną z kolejną zamianą składników 😀 Wyszło super! Polecam szpinak do tej kombinacji 🙂 na pewno nagości u mnie na blogu.

Odpowiedz

Skomentuj

* Korzystając z tego formularza, zgadzasz się na przechowywanie i przetwarzanie Twoich danych osobowych przez stronę Filozofia Smaku

Ten serwis internetowy wykorzystuje ciasteczka (pliki cookies) dla zapewnienia Ci możliwości korzystania z jego wszystkich funkcjonalności. Kliknięcie „Akceptuję” oznacza wyrażenie przez Ciebie zgody na korzystanie z plików cookies na zasadach i zgodnie z pouczeniami zawartymi w Polityce Prywatności. Akceptuję Czytaj więcej: Polityka prywatności i plików cookies