Pikantna surówka z ogórka |
(CHINY)
- 1 duży ogórek
- 1 łyżeczka cukru pudru
- 1 łyżka octu ryżowego
- 2 łyżki sosu sojowego
- łyżka oleju sezamowego
- pół łyżeczki startego świeżego imbiru
- 2 ząbki czosnku drobno posiekane
- 1 papryczka chili, pozbawiona pestek i posiekana
- 2 dymki wraz ze szczypiorem, drobno posiekane
- garść posiekanych liści kolendry (jeśli nie przepadacie za kolendrą, możecie użyć naci pietruszki)
- łyżka ziaren sezamu, uprażonych na suchej patelni (opcjonalnie)
Przygotowanie:
Ogórka obieramy, kroimy w plasterki. Posypujemy cukrem pudrem, polewamy octem i wkładamy do lodówki na pół godziny. Po tym czasie dodajemy do nich chilli, czosnek, dymkę i liście kolendry. Polewamy olejem sezamowym, sosem sojowym, dodajemy imbir i dokładnie mieszamy. Posypujemy prażonym sezamem. Pikantną surówkę z ogórka podajemy jako dodatek do dań azjatyckich. Polecam jej dodatek szczególnie do pieczonych pałeczek pięć smaków.
Całkowity czas przygotowania: 30 minut.
24 komentarze
Bardzo podoba mi się ta sałatka, na pewno świetnie pasuje jako dodatek do dań:-)
Muzę próbować..ślicznie wygląda:)
Jadłam kiedyś u jakiegoś chińczyka sałatkę tego typu, próbowałam potem zrobić ją, ale zawsze wychodziła jakaś nie taka – na pewno wypróbuję Twoją bo wygląda jak ten autentyk…
Wygląda bardzo zachęcająco! Bardzo lubię sałatki z ogórkiem.
Jak zawsze wygląda bardzo zachęcająco 🙂
kolejna pyszna propozycja. Kolorowa i zdrowa! 🙂
Wygląda świetnie 🙂
pozdrawiam
http://www.kuchniamalegokuchcika.blox.pl
super przepis, zawsze biorę taką surówkę w tajskich czy azjatyckich restauracjach, jest pycha! a do tego sezam, zapowiada się jako ciekawe urozmaicenie:)
Fajny pomysł na podanie czegoś oryginalnego, nawet do codziennego obiadu:)
fajna ta surowka:) chetnie sie skusze na wyprobowanie:)
Rewelacyjne połączenia smaków. 🙂
O,jaka fajna! Musi być smaczna no i pikantna!:))
Pozdrawiam ciepło Malwinko:)
ogórków teraz mnóstwo, więc rzeczywiście warto z nimi szaleć 🙂
świetnie , że pokazują się jakies nowe surówki z ogórkiem 🙂 ta wasza jest naprawdę fajna 🙂
te Twoje sałatki za każdym razem mnie rozbrajają.. mniam 🙂
Pikantna, świeża i chrupiąca, super!!!
Koniecznie do wypróbowania, bo prezentuje się wspaniale i już sobie wyobrażam jak pysznie smakuje:)
Pozdrawiam:)
Z chęcią zrobię. Wygląda pysznie i bardzo ciekawe składniki.
ooo jaka fajna ta sałatka…;) lubie takie smaki
sałatka musi być orzeźwiająca, tak jak piszesz, taka chińska mizeria z octem 🙂 szkoda, że nie mogę obecnie jeść ogórków, bo na pewno bym ją zrobiła!
Beti- oj tak, jest bardzo orzeźwiająca i oryginalna w smaku. Współczuję, że nie możesz jeść ogórków. Czyżby alergia?
Surówka idealna jako dodatek do grillowanego mięsa w upalny dzień:)
Piękne kolory.. od razu apetyt wzrasta 😉
http://www.przysmakiewy.pl
Hmmm zainspirowana Twoją sałatką, zrobiłam własną z kolejną zamianą składników 😀 Wyszło super! Polecam szpinak do tej kombinacji 🙂 na pewno nagości u mnie na blogu.