Tofu teriyaki |
Tofu nie ma dobrej opinii. Jakoś tak już się przyjęło, że nawet bez próbowania go należy stwierdzić, że jest paskudne. Pamiętam, że kiedyś jedna z moich sublokatorek zapytana o to, co jej przypomina smak tofu, odparła- „kurz”. Nic dziwnego, było to bowiem dawno temu, a jedyne dostępne na rynku tofu było po prostu ohydne.
Obecnie w sklepach możemy wybierać nie tylko pomiędzy przeróżnymi markami, ale i różnymi rodzajami tofu. Przyznam, że te najbardziej popularne akurat do mnie nie trafiają (szczególnie potwornie sztuczne w smaku tofu wędzone). Dawniej od czasu do czasu zamawiałam pyszne polskie tofu w słoiczkach, teraz kupuję głównie tofu czeskie w sklepie ze zdrową żywnością w moim mieście. Mają obłędnie pyszne marynowane tofu.
O ile smakowe wersje tofu są czasem zaskakująco dobre, to już tofu naturalne trzeba troszkę „podrasować”. Idealnie nadaje się do tego sos teriyaki. Mój sos przygotowuję zawsze z dobrej jakości japońskiego sosu sojowego, mirinu, sake, octu ryżowego i melasy z trzciny cukrowej. Tę ostatnią możecie zastąpić jakimś innym płynnym słodzidłem. Tak przygotowane tofu jest wyjątkowo smaczne, o ile oczywiście lubicie azjatyckie smaki. Sama tofu jadam bardzo rzadko (soja jest niestety na moje czarnej liście od dłuższego czasu), ale raz na jakiś czas daję się na nie skusić.
PS. Dzisiejszy wpis powstał w ramach wspólnego gotowania z Mirabelką, a jego tematem był właśnie sos teriyaki. Zajrzyjcie do niej koniecznie i zobaczcie, co smacznego przygotowała.
TOFU TERIYAKI
Składniki (na 1 większą lub 2 małe porcje):
- 1 kostka zwartego tofu naturalnego (180-200 g)
- 1 ząbek czosnku, drobno posiekany
- 1 łyżeczka drobno posiekanego imbriu
Sos teryiaki:
- 4 łyżki sosu sojowego
- 2 łyżki mirinu
- 2 łyżki sake, ewentualnie wody
- 2 łyżki octu ryżowego (lub soku z limonki)
- 2 łyżki melasy z trzciny cukrowej
Do podania:
- ugotowany ryż jaśminowy
- prażony sezam
- posiekana dymka
- surówka ze świeżych warzyw, np. surówka z ogórka i rzodkiewki
Jak zrobić tofu teriyaki?
Tofu kroimy w plastry (ja kostkę tofu pokroiłam na 10 plastrów) i osuszamy papierowym ręcznikiem, lekko przyciskając go do tofu. Składniki sosu łączymy ze sobą. Na patelni rozgrzewamy olej, kładziemy plastry tofu, smażymy na średnim ogniu po 3-4 minuty z każdej strony, aż ładnie się zrumienią. Kolejno dodajemy czosnek i imbir, smażymy przez 30-45 sekund. Wlewamy sos teriyaki, gotujemy na średnim ogniu przez kilka minut, aż sos zgęstnieje. W trakcie warto kilka razy odwrócić plastry tofu na drugą stronę. U mnie sos po około 4-5 minutach ładnie zredukował się i zgęstniał.
Do miseczek nakładamy ryż jaśminowy, dokładamy tofu teriyaki i posypujemy prażonym sezamem oraz dymką. Podajemy z dodatkiem surówki.
Tofu teriyaki |
Całkowity czas przygotowania: 20 minut.
3 komentarze
Lubię takie przepisy :)Urozmaicamy nasze menu. Ostatnio aby było zdrowiej i smaczniej kupiliśmy filtr do wody redox fitaqua – daje on smaczną oraz zdrową wodę zwiekszającą odporność.
Komentarze sponsorowane – robisz to tak bardzo zle 😀 a przepis zacny, szukam wegetarianskich opcji do sushi, nada sie? 🙂
Jasne, że się nada do sushi! Teraz polecam do środka zapakować też blanszowane zielone szparagi – trzeba korzystać póki sezon. Jak mnie na takie sushi zaprosisz, to się nie pogniewam 😀 Co to to nie 😉