Muttar tofu

przez Malwina

Witam Was serdecznie w Nowym Roku! Jeszcze w grudniu spisałam sobie pokaźną listę noworocznych postanowień, w tym także kulinarnych. Nie odbieram ich jako przymusu (wtedy tym bardziej żadne z nich nie zostanie zrealizowane) ale bardziej jako małą sugestię do poczynienia w moim życiu pewnych zmian. Tym samym postanowiłam jeść obiady i to na dodatek ciepłe. Przyznaję, że ciężko mi przywyknąć i moje obiady są raczej późnymi obiado-kolacjami. Myślę, że z czasem będzie łatwiej. 
Co do postanowień kulinarnych – własny zakwas i upieczenie na nim pierwszego „prawdziwego” chlebka (waga zakupiona, tylko czeka by z niej korzystać), upichcenie pierwszego w życiu tortu (tak, tak, przyznaję, nigdy sama tortu nie robiłam) i poczynienie rolady (zawsze mnie to rolowanie przerażało i bałam się tego podjąć). Jakie będą tego rezultaty? Czas pokaże. 
Tymczasem zapraszam na jeden z moich ostatnich obiadków.


MUTTAR TOFU (INDIE)

Składniki (na 2 porcje):
[ przepis z małymi zmianami pochodzi od Wegetarianki]

  • ok. 100 g tofu marynowanego pokrojonego w kostkę
  • 1 mała cebula pokrojona w drobną kostkę
  • 1 duży ząbek czosnku drobno posiekany
  • łyżeczka startego imbiru
  • 3/4 łyżeczki curry w proszku
  • pół łyżeczki garam masala
  • pół łyżeczki słodkiej papryki
  • 150 g mrożonego groszku
  • 400 g pomidorów w puszce bez skóry pokrojonych (dałam świeże pomidory, które sparzyłam, obrałam i posiekałam)
  • sól lub sos sojowy
  • natka pietruszki lub kolendra (u mnie koperek)
  • od siebie dałam po 1/4 łyżeczki kardamonu, chilli w proszku

Na patelni rozgrzewamy oliwę, wrzucamy przyprawy garam masala, curry, paprykę, kardamon, chilli w proszku. Mieszamy minutę, dorzucamy czosnek, cebulę i imbir. Dodajemy tofu, smażymy mieszając aż mieszanka przypraw ładnie oblepi kawałki serka. Dodajemy pomidory i zostawiamy na małym ogniu na około 15 minut, aż pomidory całkowicie się rozpadną a sos zrobi gęsty. Wrzucamy groszek i gotujemy kolejne 10 minut. Pod koniec doprawiamy solą lub sosem sojowym., posypujemy natką lub koperkiem Ja dodatkowo dałam  odrobinę świeżo mielonego pieprzu. Jeśli sos jest zbyt gęsty możemy go rozrzedzić za pomocą odrobiny bulionu lub wody. Konsumowałam z kaszką kuskus. 
Przepis ten jest moją pierwszą i nie ostatnią zapewne propozycją do akcji prowadzonej przez Irenkę i Andrzeja – Z widelcem po Azji. 
21 komentarzy
0

Podobne posty:

21 komentarzy

wiosenka27 03/01/2011 - 6:02 pm

Apetyczne danie:)

Odpowiedz
grazyna 03/01/2011 - 6:08 pm

Pyszny i rozgrzewający obiadek !
Życzę spełnienia postanowień.

Odpowiedz
Fiolunka 03/01/2011 - 6:15 pm

Nie jadłam nigdy tofu, ale wygląda zachęcająco 🙂

Odpowiedz
Anonimowy 03/01/2011 - 6:27 pm

Ja sobie nie wyobrażam niejedzenia obiadów. Ale to chyba kwestia tego, że co dzień po powrocie do domu po prostu czeka na mnie gorąca miska czy też talerz… Pyszne, choć bez wątpienia z mniejszym polotem, niż te Twoje propozycje. Chętnie bym się zamieniła raz na jakiś czas! ;))

Odpowiedz
bastamb 03/01/2011 - 6:51 pm

Listy postanowień nie zrobilam…obiady są ważne….Twój ostatni śmakowity…pozdrawiam…

Odpowiedz
thiessa 03/01/2011 - 6:52 pm

Wspaniala weganska wersja indyjskiej klasyki i zdjecia super. Tylko mruknelam z zachwytu. Czyzby Sw. Mikolaj sprezentowal nowy aparat fotograficzny? Pochwal sie.

Odpowiedz
Paula 03/01/2011 - 7:17 pm

życzę powodzenia w realizowaniu swoich postanowień 🙂 a obiadkiem wirtualnie się częstuję

Odpowiedz
kasiaaaa24 03/01/2011 - 8:01 pm

Ojej, jakie smakowite zdjęcia… Chętnie bym się załapała na taką miseczkę 🙂

Pozdrawiam ciepło 🙂

Odpowiedz
halina.do 03/01/2011 - 8:37 pm

oo super! pysznie wygląda, też zapisuję do zrobienia 🙂

Odpowiedz
kabamaiga 03/01/2011 - 9:26 pm

Super obiadek. Trzymam kciuki za te postanowienia noworoczne. Torty robię 2 do roku, na urodziny dzieci, rolady zrobiłam może ze 4 z różnym skutkiem, obiady ciepłe jem codziennie 🙂

Odpowiedz
Majana 03/01/2011 - 9:31 pm

Bardzo ładne kolory! Tak optymistycznie i wiosennie wygląda to danie:)
Śliczne:)
Pozdrawiam Cię Malwinko:)

Odpowiedz
Karmel-itka. 04/01/2011 - 5:59 am

w tym roku nie mam żadnych postanowień noworocznych. nawet kulinarnych – będę piec, gotowac i pichcic, co akurat zachcę. bez żadnych szczególnych pozycji…
chwileczkę, jedno się znajdzie, ale ogólne: w tym roku żadnych postanowień, o nie!

mmm… rewelacyjne danie. pewnie wspaniale rozgrzewa po długim spacerze sobotnim z psem i rodziną.

Odpowiedz
Ewelosa 04/01/2011 - 8:46 am

Malwinko ależ apetycznie wygląda to danie – zjadłabym z wielką ochotą 🙂

serdecznie pozdrawiam

Odpowiedz
Monica 04/01/2011 - 9:55 am

Nigdy nie jadłam tofu i kiedyś by wypadało bo u Ciebie wygląda bardzo apetycznie.
Noworoczne postanowienia powiadasz ? 🙂 Tort łatwa sprawa, rolada też jest do opanowania, ale z chlebów – ja też jestem "ciemna" 😉 szczególnie tych na zakwasie własnym 😉 Pozdrawiam!

Odpowiedz
flusso 04/01/2011 - 10:01 am

Smacznie i kolorowo 🙂

Odpowiedz
Gula 04/01/2011 - 12:58 pm

Wygląda pięknie, kolorowo. A w postanowieniach noworocznych życzę wytrwałości i powodzenia:)
Co do tortu. Też kiedyś się tego obawiam, a okazuje się, że to nie jest nic trudnego:) Warto spróbować:).

Odpowiedz
wegetarinka 04/01/2011 - 4:28 pm

oo, są i zdjęcia, piękne, kolorowe! pozdrawiam 🙂

Odpowiedz
Anucha 04/01/2011 - 5:44 pm

Nie jadłam jeszcze tofu. Już parę razy miałam go wypróbować, ale zawsze coś wypadło. Muszę w końcu go wypróbować.
Danie jak zwykle nie tylko smakowite, ale pięknie kolorowe:)
Pozdrawiam:)

Odpowiedz
bryssska 05/01/2011 - 6:05 am

ileż tu kolorów, potrawa nie tylko dobra dla podniebienia ale również dla oka, trzymam kciuki za pierwszy tort

Odpowiedz
Malwina 05/01/2011 - 7:46 am

thiessa- jakiś nowy sprzęcik jest, tyle że na razie zbytnio się ze sobą nie lubimy i nie mam czasu go okiełznać.

Odpowiedz
maojie 08/05/2012 - 8:38 pm

Dzięki za wspaniały przepis! Właśnie skończyłem kolację godną "Młodych, wykształconych i z wielkich ośrodków" 😀
To było moje trzecie lub czwarte starcie z kuchnią subkontynentu indyjskiego i nareszcie uzyskałem smak którego nie powstydziłaby się prawdziwa hinduska restauracja!
Ps. na deser i oczyszczenie kubków smakowych po tym ostrym daniu proponuję świeżego ananasa.

Odpowiedz

Skomentuj

* Korzystając z tego formularza, zgadzasz się na przechowywanie i przetwarzanie Twoich danych osobowych przez stronę Filozofia Smaku

Ten serwis internetowy wykorzystuje ciasteczka (pliki cookies) dla zapewnienia Ci możliwości korzystania z jego wszystkich funkcjonalności. Kliknięcie „Akceptuję” oznacza wyrażenie przez Ciebie zgody na korzystanie z plików cookies na zasadach i zgodnie z pouczeniami zawartymi w Polityce Prywatności. Akceptuję Czytaj więcej: Polityka prywatności i plików cookies