Pikantna laksa z klopsikami

przez Malwina

Ta zupa z pewnością przypadnie do gustu wielbicielom wyrazistych smaków. Do tej pory najczęściej przygotowywałam laksę z mięsa drobiowego, obowiązkowo z dodatkiem ugotowanego na twardo jajka. Tym razem postanowiłam podać tę zupę z pikantnymi klopsikami z mięsa wieprzowego. Efekt końcowy był niezwykle smaczny. Połówkowi nawet nie przeszkadzały obecne w zupie kiełki fasoli mung.

LAKSA Z KLOPSIKAMI


Składniki (na 4 porcje):
[przepis własny]

  • 2 małe szalotki, drobno posiekane
  • 3 ząbki czosnku, drobno posiekane
  • 1 papryczka chili, pozbawiona pestek i posiekana
  • 3-centymetrowy kawałek imbiru, posiekany
  • 2 łyżeczki sambal oelek
  • 1 łyżeczka mielonego kminu rzymskiego
  • 2 łodygi trawy cytrynowej 
  • 300 g mielonej wieprzowiny (u mnie szynka)
  • 2 łyżki jasnego sosu sojowego
  • pieprz do smaku
  • 1 litr bulionu
  • 400 ml mleka kokosowego
  • 1 mała marchewka, obrana pokrojona w plastry
  • 100 g zielonej fasolki, obranej
  • 1/3 szklanki kiełków fasoli mung
  • 2 łyżki sosu rybnego
  • sok z połowy limonki
  • 1 łyżeczka brązowego cukru
  • 200 g makaronu jajecznego do dań azjatyckich (lub makaronu ryżowego)
  • olej z chili 
Mięso łączymy z 1 ząbkiem czosnku, 1 szalotką i połową posiekanej papryczki chili. Dodajemy pieprz do smaku i 2 łyżki sosu sojowego. Całość wyrabiamy, z mięsa formujemy małe klopsiki. Smażymy klopsiki na rumiano ze wszystkich stron.

W rondlu rozgrzewamy 1 łyżkę oleju arachidowego. Wrzucamy 1 posiekaną szalotkę, 2 ząbki czosnku, imbir i pozostałe chili. Smażymy  przez 3 minuty. Dodajemy kmin i sambal oelek, smażymy mieszając przez 1 minutę. Wlewamy bulion i mleko kokosowe, dodajemy trawę cytrynową (grubo posiekana biała część, obrana z zewnętrznej warstwy), marchew i fasolkę. Gotujemy przez 15-20 minut, aż warzywa będą miękkie. Następnie dodajemy kiełki, sok z limonki, cukier i sos rybny. Makaron przygotowujemy zgodnie z przepisem na opakowaniu. Klopsiki i gotowy makaron dodajemy do zupy. Wyjmujemy trawę cytrynową. Zupę rozlewamy pomiędzy 4 talerze, kropimy olejem z chili. 

Całkowity czas przygotowania: 25 minut.

11 komentarzy
0

Podobne posty:

11 komentarzy

Justyna Bąk 12/09/2013 - 9:55 am

wygląda bardzo smakowicie:)

Odpowiedz
Martynosia 12/09/2013 - 12:27 pm

O! taka zupke musze kiedys sprobowac zrobic 😉

Odpowiedz
Angie 12/09/2013 - 3:18 pm

A tutaj, jak zwykle smacznie: )

Odpowiedz
Majana 12/09/2013 - 3:21 pm

Jak ładnie się prezentuje. Musiała smakować doskonale 🙂

Odpowiedz
Zielaczek 12/09/2013 - 3:32 pm

Idealna na jesienne dni 🙂

Odpowiedz
Bo(ro)n Appétit 13/09/2013 - 7:41 am

Mmm..
Pyszna zupka!

Odpowiedz
Paulina Kwiatkowska 13/09/2013 - 7:49 am

Pyszna musiała być 😉

Odpowiedz
Maggie 13/09/2013 - 1:36 pm

Mi tam kielki nigdy nie przeszkadzaja 🙂
Wyglada oblednie. Uwielbiam takie smaki.

Odpowiedz
Paulina Pikula 25/09/2014 - 2:37 pm

Bardzo smaczne danie!

Odpowiedz
Anonimowy 22/07/2015 - 10:01 pm

Zrobiłam – rewelacja! I wiem na pewno, że jeszcze ją powtórzę.

Odpowiedz
Anonimowy 28/07/2016 - 6:44 pm

Zupa jest genialna! Pomimo braku trawy, sosu rybnego i kielkow wyszła wyśmienita. Będę do niej wracać ^>^

Odpowiedz

Skomentuj

* Korzystając z tego formularza, zgadzasz się na przechowywanie i przetwarzanie Twoich danych osobowych przez stronę Filozofia Smaku

Ten serwis internetowy wykorzystuje ciasteczka (pliki cookies) dla zapewnienia Ci możliwości korzystania z jego wszystkich funkcjonalności. Kliknięcie „Akceptuję” oznacza wyrażenie przez Ciebie zgody na korzystanie z plików cookies na zasadach i zgodnie z pouczeniami zawartymi w Polityce Prywatności. Akceptuję Czytaj więcej: Polityka prywatności i plików cookies