Ta zupa z pewnością przypadnie do gustu wielbicielom wyrazistych smaków. Do tej pory najczęściej przygotowywałam laksę z mięsa drobiowego, obowiązkowo z dodatkiem ugotowanego na twardo jajka. Tym razem postanowiłam podać tę zupę z pikantnymi klopsikami z mięsa wieprzowego. Efekt końcowy był niezwykle smaczny. Połówkowi nawet nie przeszkadzały obecne w zupie kiełki fasoli mung.
Składniki (na 4 porcje):
[przepis własny]
- 2 małe szalotki, drobno posiekane
- 3 ząbki czosnku, drobno posiekane
- 1 papryczka chili, pozbawiona pestek i posiekana
- 3-centymetrowy kawałek imbiru, posiekany
- 2 łyżeczki sambal oelek
- 1 łyżeczka mielonego kminu rzymskiego
- 2 łodygi trawy cytrynowej
- 300 g mielonej wieprzowiny (u mnie szynka)
- 2 łyżki jasnego sosu sojowego
- pieprz do smaku
- 1 litr bulionu
- 400 ml mleka kokosowego
- 1 mała marchewka, obrana pokrojona w plastry
- 100 g zielonej fasolki, obranej
- 1/3 szklanki kiełków fasoli mung
- 2 łyżki sosu rybnego
- sok z połowy limonki
- 1 łyżeczka brązowego cukru
- 200 g makaronu jajecznego do dań azjatyckich (lub makaronu ryżowego)
- olej z chili
W rondlu rozgrzewamy 1 łyżkę oleju arachidowego. Wrzucamy 1 posiekaną szalotkę, 2 ząbki czosnku, imbir i pozostałe chili. Smażymy przez 3 minuty. Dodajemy kmin i sambal oelek, smażymy mieszając przez 1 minutę. Wlewamy bulion i mleko kokosowe, dodajemy trawę cytrynową (grubo posiekana biała część, obrana z zewnętrznej warstwy), marchew i fasolkę. Gotujemy przez 15-20 minut, aż warzywa będą miękkie. Następnie dodajemy kiełki, sok z limonki, cukier i sos rybny. Makaron przygotowujemy zgodnie z przepisem na opakowaniu. Klopsiki i gotowy makaron dodajemy do zupy. Wyjmujemy trawę cytrynową. Zupę rozlewamy pomiędzy 4 talerze, kropimy olejem z chili.
Całkowity czas przygotowania: 25 minut.
11 komentarzy
wygląda bardzo smakowicie:)
O! taka zupke musze kiedys sprobowac zrobic 😉
A tutaj, jak zwykle smacznie: )
Jak ładnie się prezentuje. Musiała smakować doskonale 🙂
Idealna na jesienne dni 🙂
Mmm..
Pyszna zupka!
Pyszna musiała być 😉
Mi tam kielki nigdy nie przeszkadzaja 🙂
Wyglada oblednie. Uwielbiam takie smaki.
Bardzo smaczne danie!
Zrobiłam – rewelacja! I wiem na pewno, że jeszcze ją powtórzę.
Zupa jest genialna! Pomimo braku trawy, sosu rybnego i kielkow wyszła wyśmienita. Będę do niej wracać ^>^