Zapiekanka naleśnikowa w sosie pomidorowym

przez Malwina

Dzień dobry,

Lubicie kuchnię włoską? My uwielbiamy i dziś zapraszamy Was właśnie na obiad inspirowany kuchnią śródziemnomorską. To banalnie proste w przygotowaniu zapiekane naleśniki z dodatkiem sera ricotta, sosu pomidorowego i dużej ilości ziół. U nas był to obiad w klimacie less waste, ponieważ wykorzystaliśmy nadprogramowe naleśniki, które zostały nam z kolacji z poprzedniego dnia.

Naleśniki w środku skrywają aromatyczny farsz na bazie sera ricotta z dużą ilością ziół, zielonym groszkiem i plastrami wegetariańskimi VeggieDay z papryką. Te ostatnie to smaczna alternatywa dla wędlin. Na blogu znajdziecie kilka przepisów z tym produktem, szczególnie polecam Wam bułeczki pizzowe, tosty na 6 sposobów i domowe bajgle, które ostatnio cieszyły się sporą popularnością. Plastry dostępne są w dwóch wariantach smakowych: z papryką i z brokułami. Zakupicie je w sklepach Netto oraz Carrefour.

Zapiekane naleśniki w sosie pomidorowym – przepis

Zapiekane naleśniki w sosie pomidorowym

Drukuj
Porcje: 3 Czas przygotowania:
Kalorie: 200 kcal 20 grams fat

Składniki:

Naleśniki:

  • 100 g mąki pszennej, orkiszowej lub owsianej (lub mieszanki tych mąk)
  • Szczypta soli
  • 2 jajka
  • 250 ml mleka
  • Pół łyżeczki oleju do smażenia

Farsz:

  • 1 opakowanie sera ricotta (250 g)
  • 1 opakowanie Plastrów wegetariańskich VeggieDay z papryką
  • 1 łyżka posiekanego oregano
  • 1 łyżka posiekanej bazylii
  • 1 łyżka posiekanej natki pietruszki
  • 2 łyżki posiekanego szczypiorku
  • 60 g mrożonego groszku
  • Sól i pieprz do smaku
  • 1 łyżeczka oleju do smażenia 

Sos pomidorowy:

  • Pół cebulki, drobno posiekanej 
  • 1 ząbek czosnku, przeciśnięty przez praskę 
  • 200 g passaty
  • 1/3 łyżeczki suszonego oregano
  • Sól i pieprz do smaku
  • 50 g startego sera żółtego do posypania (u mnie ser tylżycki)

Dodatkowo: Świeża bazylia do dekoracji 

Sposób przygotowania:

  1. W misce umieszczamy mąkę, sól, jajka i łączymy przy pomocy trzepaczki. 
  2. Na patelni do naleśników rozgrzewamy olej. Przy pomocy chochelki wylewamy porcję ciasta, rozprowadzamy je po dnie kolistym ruchem. Smażymy na małym ogniu z każdej strony do lekkiego zrumienienia. Z tej porcji powinniście otrzymać 5-6 naleśników (w zależności od wielkości Waszej patelni). 
  3. Ricottę umieszczamy w misce, rozgniatamy widelcem. Plastry wegetariańskie kroimy w drobną kostkę. Na patelni rozgrzewamy łyżeczkę oleju, wrzucamy plastry i smażymy przez 5 minut, a następnie studzimy. Groszek gotujemy do miękkości, odcedzamy, przelewamy zimną wodą. Do serka dodajemy plastry, zioła, groszek, sól i pieprz do smaku. Mieszamy. 
  4. Nadzienie rozsmarowujemy na naleśnikach i zwijamy je jak krokiety. 
  5. Przygotowujemy sos. Na patelni rozgrzewamy olej, wrzucamy cebulę i czosnek, przesmażamy przez 3-4 minuty. Dodajemy passatę, oregano, doprawiamy do smaku solą oraz pieprzem. Gotujemy przez 3 minuty i lekko studzimy. 
  6. Naleśniki układamy w średniej wielkości naczyniu żaroodpornym. Polewamy je sosem. Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni (grzałka góra-dół). Pieczemy przez 10 minut, kolejno wierzch posypujemy startym serem i pieczemy dalej przez 5-10 minut, aż ser i naleśniki ładnie się zrumienią. Podajemy na ciepło. 
Wypróbowałeś ten przepis?
Opublikuj swoje zdjęcie na Instagramie i koniecznie mnie oznacz @filozofiasmaku. Dziękuję!

Wpis powstał we współpracy z marką VeggieDay.

8 komentarzy
1

Podobne posty:

8 komentarzy

zuza 20/08/2019 - 11:30 pm

uwielbiam takie zapiekane nalesniki 🙂 z ricotta musza byc pycha

Odpowiedz
Dorota 21/08/2019 - 1:17 pm

Ja również lubię kuchnię włoską. Jest prosta i bardzo smaczna. Zapiekane naleśniki z ricottą i ziołami to dobry pomysł na pyszną kolację:)

Odpowiedz
Malwina 22/08/2019 - 6:53 pm

Właśnie za tę prostotę lubię ją najbardziej. Kilka składników i mamy super efekt.

Odpowiedz
Pati 21/08/2019 - 1:21 pm

Nasze smaki!

Odpowiedz
Ervi 22/08/2019 - 12:01 pm

Pięknie wygląda 🙂 Przyznam ze jestem ciekawa wegańskich serów 😉

Odpowiedz
ervi 22/08/2019 - 12:17 pm

PS Tutaj nie ma wege sera ale jakoś tak o nim pomyslałam 😉

Odpowiedz
Mateusz 23/08/2019 - 8:45 am

Ale fajna i prosta zapiekanka. Świetny pomysł!

Odpowiedz
Marzena T (Mania) 27/08/2019 - 8:08 pm

Super ! Na pewno skorzystam 🙂 Świetna alternatywa dla lasagne:D

Odpowiedz

Skomentuj

* Korzystając z tego formularza, zgadzasz się na przechowywanie i przetwarzanie Twoich danych osobowych przez stronę Filozofia Smaku

Ten serwis internetowy wykorzystuje ciasteczka (pliki cookies) dla zapewnienia Ci możliwości korzystania z jego wszystkich funkcjonalności. Kliknięcie „Akceptuję” oznacza wyrażenie przez Ciebie zgody na korzystanie z plików cookies na zasadach i zgodnie z pouczeniami zawartymi w Polityce Prywatności. Akceptuję Czytaj więcej: Polityka prywatności i plików cookies