Wiosenne tosty na 6 sposobów

przez Malwina

Dzień dobry,

Wiosna, wiosna, wiosna, ach to Ty! Dziś mam dla Was pomysł na niebanalne wiosenne kanapki. Chrupiące tosty z pysznymi dodatkami idealnie sprawdzą się jako leniwe weekendowe śniadanie.

Bazą do moich tostów jest domowy razowy chleb tostowy. Prosty w przygotowaniu, smaczny i o wiele zdrowszy, aniżeli te sklepowe. Do tego ulubione dodatki: szparagi, jajko, ogórek, rzodkiewki, szpinak i wiele innych. Warto zacząć dzień od takich wypasionych kanapek 🙂

Do wszystkich tostów wykorzystałam plastry wegetariańskie VeggieDay. Dostępne są w dwóch wersjach: z papryką i z brokułami. Zostały wyprodukowane na bazie białka jaja kurzego a nie soi. Możecie je zakupić w sklepach Netto i Carrefour.

Tosty z hummusem i szparagami

Składniki:

Sposób przygotowania:

Chleb opiekamy w tosterze. Odłamujemy zdrewniałe końce od szparagów. Na patelni rozgrzewamy olej, wrzucamy szparagi, smażymy przez około 4-5 minut. Pod koniec doprawiamy solą.

Chleb smarujemy hummusem, układamy na nim plastry wegetariańskie i szparagi. Całość posypujemy płatkami ostrej papryki.

Tosty z jajkiem i małosolną rzodkiewką

Składniki:

Sposób przygotowania:

Chleb opiekamy w tosterze. Jajko gotujemy na półmiękko. Chleb smarujemy bryndzą, układamy plastry wegetariańskie, pokrojone w plasterki jajka, rzodkiewki. Posypujemy czarnuszką i rzeżuchą.

*małosolne rzodkiewki: pęczek rzodkiewek kroimy w plasterki i umieszczamy w słoiku. Dodajemy pół ząbka czosnku. Łyżeczkę soli rozpuszczamy w 300 ml gorącej wody i wlewamy do słoika. Odstawiamy na kilka godzin.

Tosty z pastą z awokado i jajkiem

Składniki:

  • chleb tostowy
  • pasta z awokado: 1 dojrzałe awokado, pół ząbka czosnku, sok z cytryny, 1 łyżeczka posiekanych listków tymianku, sól i pieprz do smaku
  • plastry wegetariańskie z brokułami VeggieDay
  • jajko
  • ogórek
  • za’atar do posypania
  • sól do smaku

Sposób przygotowania:

Chleb opiekamy w tosterze. Awokado obieramy, wyrzucamy pestkę. Owoc rozgniatamy widelcem, dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek, sok z cytryny do smaku, tymianek. Doprawiamy solą i pieprzem.

Jajko gotujemy na półmiękko. Chleb smarujemy pastą z awokado, układamy plastry wegetariańskie, plastry ogórka, jajka. Posypujemy za’atarem i oprószamy solą.

Tosty z bryndzą i szpinakiem

Składniki:

Sposób przygotowania:

Chleb opiekamy w tosterze, smarujemy bryndzą i posypujemy szczypiorkiem. Układamy plastry wegetariańskie, listki szpinaku, awokado i dekorujemy koperkiem.

Tosty z pomidorem i czarnuszką

Składniki:

Sposób przygotowania:

Chleb opiekamy w tosterze, smarujemy pastą z awokado. Układamy plastry wegetariańskie, plasterki pomidora. Posypujemy czarnuszką, tartą mozzarellą i solą. Dekorujemy listkami bazylii.

Tosty z hummusem, ogórkiem i piklowaną cebulą

Składniki:

  • chleb tostowy
  • hummus z burakiem
  • plastry wegetariańskie z papryką VeggieDay
  • ogórki kiszone lub małosolne
  • piklowana cebulka: 1 duża czerwona cebula, 1 łyżeczka cukru, 3 łyżki octu z czerwonego wina, szczpta soli
  • koperek do dekoracji

Sposób przygotowania:

Chleb opiekamy w tosterze. Smarujemy hummusem. Na każdą kromkę kładziemy plastry wegetariańskie, plasterki ogórków, piklowaną cebulkę. Dekorujemy koperkiem.

*piklowana cebulka: cebulę siekamy w piórka, umieszczamy w miseczce, dodajemy cukier, ocet i sól. Odstawiamy na 15 minut, a następnie odsączamy z zalewy.

Wpis powstał we współpracy z marką VeggieDay.

8 komentarzy
1

Podobne posty:

8 komentarzy

ervisha 13/04/2019 - 11:31 am

Ładne kolorki 🙂

Odpowiedz
Malwina 16/04/2019 - 7:08 am

Dziękuję

Odpowiedz
Angelika i Monika (Candy Pandas) 13/04/2019 - 12:22 pm

Trudno byłoby się zdecydować na jedną! Tyle kolorów i różnych smaków. Tak jak przed chwilą miałyśmy ochotę na słodkie tak teraz takie właśnie kanapeczki by nam się marzyły 😀

Odpowiedz
Malwina 16/04/2019 - 7:08 am

Częstujcie się dziewczyny 🙂

Odpowiedz
Michał 16/04/2019 - 7:03 am

Idealne😁😁

Odpowiedz
Mateusz 16/04/2019 - 9:30 am

Wiosna w kuchni na całego. Wyglądają wspaniałe!

Odpowiedz
Pati 08/05/2019 - 5:29 pm

Biorę wszystkie!

Odpowiedz
Renata 09/10/2019 - 11:45 am

Malwinka to wygląda bajecznie. Nie można tego zobaczyć i nie chcieć przygotować 🥰🥰🥰

Odpowiedz

Skomentuj

* Korzystając z tego formularza, zgadzasz się na przechowywanie i przetwarzanie Twoich danych osobowych przez stronę Filozofia Smaku

Ten serwis internetowy wykorzystuje ciasteczka (pliki cookies) dla zapewnienia Ci możliwości korzystania z jego wszystkich funkcjonalności. Kliknięcie „Akceptuję” oznacza wyrażenie przez Ciebie zgody na korzystanie z plików cookies na zasadach i zgodnie z pouczeniami zawartymi w Polityce Prywatności. Akceptuję Czytaj więcej: Polityka prywatności i plików cookies