Dzień dobry,
Wiosna, wiosna, wiosna, ach to Ty! Dziś mam dla Was pomysł na niebanalne wiosenne kanapki. Chrupiące tosty z pysznymi dodatkami idealnie sprawdzą się jako leniwe weekendowe śniadanie.
Bazą do moich tostów jest domowy razowy chleb tostowy. Prosty w przygotowaniu, smaczny i o wiele zdrowszy, aniżeli te sklepowe. Do tego ulubione dodatki: szparagi, jajko, ogórek, rzodkiewki, szpinak i wiele innych. Warto zacząć dzień od takich wypasionych kanapek 🙂
Do wszystkich tostów wykorzystałam plastry wegetariańskie VeggieDay. Dostępne są w dwóch wersjach: z papryką i z brokułami. Zostały wyprodukowane na bazie białka jaja kurzego a nie soi. Możecie je zakupić w sklepach Netto i Carrefour.
Tosty z hummusem i szparagami
Składniki:
- chleb tostowy
- hummus z burakami i kminem rzymskim
- plastry wegetariańskie z brokułami VeggieDay
- zielone szparagi
- olej do smażenia
- ostra turecka papryka w płatkach
- sól
Sposób przygotowania:
Chleb opiekamy w tosterze. Odłamujemy zdrewniałe końce od szparagów. Na patelni rozgrzewamy olej, wrzucamy szparagi, smażymy przez około 4-5 minut. Pod koniec doprawiamy solą.
Chleb smarujemy hummusem, układamy na nim plastry wegetariańskie i szparagi. Całość posypujemy płatkami ostrej papryki.
Tosty z jajkiem i małosolną rzodkiewką
Składniki:
- chleb tostowy
- bryndza w kostce
- plastry wegetariańskie z papryką VeggieDay
- jajko
- małosolna rzodkiewka (przepis poniżej)
- czarnuszka
- rzeżucha
Sposób przygotowania:
Chleb opiekamy w tosterze. Jajko gotujemy na półmiękko. Chleb smarujemy bryndzą, układamy plastry wegetariańskie, pokrojone w plasterki jajka, rzodkiewki. Posypujemy czarnuszką i rzeżuchą.
*małosolne rzodkiewki: pęczek rzodkiewek kroimy w plasterki i umieszczamy w słoiku. Dodajemy pół ząbka czosnku. Łyżeczkę soli rozpuszczamy w 300 ml gorącej wody i wlewamy do słoika. Odstawiamy na kilka godzin.
Tosty z pastą z awokado i jajkiem
Składniki:
- chleb tostowy
- pasta z awokado: 1 dojrzałe awokado, pół ząbka czosnku, sok z cytryny, 1 łyżeczka posiekanych listków tymianku, sól i pieprz do smaku
- plastry wegetariańskie z brokułami VeggieDay
- jajko
- ogórek
- za’atar do posypania
- sól do smaku
Sposób przygotowania:
Chleb opiekamy w tosterze. Awokado obieramy, wyrzucamy pestkę. Owoc rozgniatamy widelcem, dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek, sok z cytryny do smaku, tymianek. Doprawiamy solą i pieprzem.
Jajko gotujemy na półmiękko. Chleb smarujemy pastą z awokado, układamy plastry wegetariańskie, plastry ogórka, jajka. Posypujemy za’atarem i oprószamy solą.
Tosty z bryndzą i szpinakiem
Składniki:
- chleb tostowy
- bryndza w kostce
- posiekany szczypiorek
- plastry wegetariańskie z brokułami VeggieDay
- młode listki szpinaku
- dojrzałe awokado plus sok z cytryny do skropienia
- koperek do dekoracji
Sposób przygotowania:
Chleb opiekamy w tosterze, smarujemy bryndzą i posypujemy szczypiorkiem. Układamy plastry wegetariańskie, listki szpinaku, awokado i dekorujemy koperkiem.
Tosty z pomidorem i czarnuszką
Składniki:
- chleb tostowy
- pasta z awokado (przepis powyżej)
- plastry wegetariańskie z papryką VeggieDay
- pomidor
- czarnuszka
- mozzarella
- bazylia do dekoracji
- sól
Sposób przygotowania:
Chleb opiekamy w tosterze, smarujemy pastą z awokado. Układamy plastry wegetariańskie, plasterki pomidora. Posypujemy czarnuszką, tartą mozzarellą i solą. Dekorujemy listkami bazylii.
Tosty z hummusem, ogórkiem i piklowaną cebulą
Składniki:
- chleb tostowy
- hummus z burakiem
- plastry wegetariańskie z papryką VeggieDay
- ogórki kiszone lub małosolne
- piklowana cebulka: 1 duża czerwona cebula, 1 łyżeczka cukru, 3 łyżki octu z czerwonego wina, szczpta soli
- koperek do dekoracji
Sposób przygotowania:
Chleb opiekamy w tosterze. Smarujemy hummusem. Na każdą kromkę kładziemy plastry wegetariańskie, plasterki ogórków, piklowaną cebulkę. Dekorujemy koperkiem.
*piklowana cebulka: cebulę siekamy w piórka, umieszczamy w miseczce, dodajemy cukier, ocet i sól. Odstawiamy na 15 minut, a następnie odsączamy z zalewy.
Wpis powstał we współpracy z marką VeggieDay.
8 komentarzy
Ładne kolorki 🙂
Dziękuję
Trudno byłoby się zdecydować na jedną! Tyle kolorów i różnych smaków. Tak jak przed chwilą miałyśmy ochotę na słodkie tak teraz takie właśnie kanapeczki by nam się marzyły 😀
Częstujcie się dziewczyny 🙂
Idealne😁😁
Wiosna w kuchni na całego. Wyglądają wspaniałe!
Biorę wszystkie!
Malwinka to wygląda bajecznie. Nie można tego zobaczyć i nie chcieć przygotować 🥰🥰🥰