Bułeczki pizzowe

przez Malwina

bułki jak pizza

Dzień dobry,

Bułeczki a la pizza potrafią uzależnić. Jeśli jesteście miłośnikami tego włoskiego przysmaku, to z pewnością nie przejdziecie obojętnie obok tak nadzianych ślimaczków. Super sprawdzą się jako drugie śniadanie w pracy lub szkole (to kto piecze na rozpoczęcie roku?), na wycieczce, imprezie.

Bułki pizzowe nadziałam żółtym serem (u mnie gouda) i plastrami wegetariańskimi VeggieDay z papryką. O produktach marki VeggieDay pisałam Wam przy okazji przepisu na hot dogi inspirowane Japonią. To smaczna alternatywa dla mięsa. Co istotne, nie na bazie soi, a białka kurzego. Te produkty dość często widujecie w lunchboxach Połówka, zazwyczaj jako dodatek do omletów i sałatek. Gdzie kupić plastry wegetariańskie VeggieDay? Szukajcie ich m.in. w Netto.

bułki pizzowe

Bułeczki pizzowe – przepis

bułki pizzowe

Bułeczki pizzowe

Drukuj
Porcje: 4 Czas przygotowania:
Kalorie: 200 kcal 20 grams fat

Składniki:

Ciasto:

  • 500 g mąki pszennej (najlepiej typ 650, ale i 550 sprawdzi się)
  • 1 łyżeczka soli
  • pół łyżeczki suszonej bazylii
  • 1 łyżeczka suszonego oregano
  • 1 łyżeczka suszonego czosnku
  • 25 g świeżych drożdży
  • 1 łyżeczka cukru
  • 300 ml ciepłej wody
  • 2 łyżki oliwy

Sos:

  • 100 g przecieru pomidorowego z kartonika
  • 1 ząbek czosnku
  • pół łyżeczki suszonego oregano
  • sól i pieprz do smaku
  • olej do smażenia

Nadzienie:

Sposób przygotowania:

  1. Mąkę umieszczamy w misce, mieszamy z solą, bazylią, oregano i czosnkiem.
  2. Drożdże kruszymy do małej miseczki, zasypujemy cukrem, mieszamy z kilkoma łyżkami ciepłej wody. Odstawiamy na 15 minut w ciepłe miejsce.
  3. Do mąki dodajemy spienione drożdże, pozostałą ciepłą wodę i oliwę. Wyrabiamy gładkie i elastyczne ciasto, podsypując je delikatnie mąką. Miskę przykrywamy czystą ściereczką, odstawiamy w ciepłe miejsce na 1-1,5 godziny, aż ciasto podwoi swoją objętość.
  4. Przygotowujemy sos. Czosnek drobno siekamy. Na patelni rozgrzewamy olej, wrzucamy czosnek, smażymy przez 2 minuty. Dodajemy przecier, oregano, doprawiamy solą i pieprzem. Mieszamy i gotujemy przez 3 minuty. Sos studzimy.
  5. Wyrośnięte ciasto przekładamy na omączony blat. Rozciągamy je na kształt prostokąta. Smarujemy sosem, posypujemy pokrojonymi plastrami i tartym serem. Zwijamy w roladę. Ostrym nożem kroimy na 10-12 kawałków (co około 3-4 cm). Każdą bułeczkę układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Należy pamiętać o zachowaniu odstępów.
  6. Bułeczki pizzowe pieczemy w temp. 200 stopni przez około 20-25 minut. Studzimy na metalowej kratce.
Wypróbowałeś ten przepis?
Opublikuj swoje zdjęcie na Instagramie i koniecznie mnie oznacz @filozofiasmaku. Dziękuję!

 

 

Pizzowe ślimaczki

 

Bułeczki pizzowe

Wpis powstał we współpracy z marką VeggieDay.

42 komentarze
3

Podobne posty:

42 komentarze

Ervisha 01/09/2018 - 6:30 am

Wyglądają tak smacznie, że nic tylko jeść 🙂

Odpowiedz
Malwina 02/09/2018 - 6:45 am

Częstuj się 🙂

Odpowiedz
czerwonafilizanka 01/09/2018 - 8:33 am

świetne takie bułeczki i do szkoły i do pracy….

Odpowiedz
Malwina 02/09/2018 - 6:44 am

Na wynos sprawdzają się idealnie 🙂

Odpowiedz
Pełnia Smaków 01/09/2018 - 9:48 am

Super pomysł na lunch jak i wieczór ze znajomymi 🙂 Pozdrawiamy!

Odpowiedz
Kulinarne Inspiracje Futki 01/09/2018 - 10:10 am

Pyszny przepis. Skorzystam z ogromną przyjemnością 😀

Odpowiedz
Malwina 02/09/2018 - 6:45 am

Daj znać, jak zrobisz 🙂

Odpowiedz
Ewa 01/09/2018 - 11:20 am

Super pomysł. Zapiszę sobie z myślą właśnie o zapakowaniu dziecku na drugie śniadanie:)

Odpowiedz
Malwina 02/09/2018 - 6:45 am

Do śniadaniówki będą super.

Odpowiedz
Magda 01/09/2018 - 11:30 am

Pyszności będę musiała zrobić 🙂

Odpowiedz
natalia20041989 01/09/2018 - 12:56 pm

Piekę podobne, są świetne ☺

Odpowiedz
Kinga 01/09/2018 - 1:16 pm

Kocham takie robić ❤

Odpowiedz
Magdalena 01/09/2018 - 1:51 pm

takie bułeczki muszą smakować przepysznie:)

Odpowiedz
Ambiwalentna. 01/09/2018 - 5:55 pm

Ahh, jadłabym! 🙂

Odpowiedz
Malwina 02/09/2018 - 6:44 am

Częstuj się przepisem 🙂

Odpowiedz
Chocolade 01/09/2018 - 6:44 pm

Widzę, że sporo się tu zmieniło, a ja przyszłam pomarudzić 😉 Po pierwsze nie działa mi już obserwacja Filozofii Smaku i nowe wpisy przestały pojawiać mi się na liście obserwowanych blogów – myślałam, że nie ma nowych wpisów, smuteczek 😛 Po drugie strona strasznie ciężko się ładuje, zdjęcia wchodzą „paskami” i trwa to dość długo, a internet ma niby prędkość 100mb i wcześniej nie było problemów 😉 Może da się coś z tym jeszcze zdziałać w przyszłości? 😀

Odpowiedz
Malwina 02/09/2018 - 6:44 am

Nie działa Ci obserwacja, bo zmienił się adres bloga. Musisz go podmienić na https://filozofiasmaku.pl/. Co do prędkości, to strona jest kilka razy szybsza, aniżeli wtedy, gdy była na blogspot (sama mam prędkość netu średnio 15 mb i strona wczytuje się dość szybko. Najlepiej sprawdź rzeczywistą prędkość netu, robiąc test łącza. Ja w Neostradzie, mimo że powinnam mieć do 60 mb, mam zawsze mniej niż 20 mb). Na wszelki wypadek przekażę sprawę informatykowi, by upewnił się, czy ze stroną wszystko jest ok.

Odpowiedz
Chocolade 30/09/2018 - 7:21 pm

Trochę mnie nie było, ale dziś już wszystko ładuje się elegancko 😀 Tamtego dnia inne blogi działały normalnie, tylko Filozofia Smaku nie chciała mi się ładować – jakaś złośliwość losu 🙂 Podmieniłam już adres Filozofii w obserwowanych, tylko chodziło mi o to, że inne blogi też zmieniają adres, a jednak wciąż obserwują mi się „z automatu” i nie wiem od czego to zależy – pewnie jakieś automatyczne przekierowanie robią czy coś 😛 Informatyczne sztuczki 😀
A teraz biorę się za nadrabianie zaległości w przepisach i bento 😉

Odpowiedz
Malwina 01/10/2018 - 5:54 am

Przekierowanie jest ustawione ze starego adresu 🙂 Czemu nie zaktualizowało się w liście czytelniczej, tego już nie wiem i nie znam się na tym kompletnie. Najważniejsze, że teraz masz poprawny adres.

Odpowiedz
Chocolade 01/10/2018 - 5:06 pm

I wszystko działa, bo na liście pokazało mi się Make bento #204 😀 Znów będę na bieżąco 😉

Agnieszka Wieczorek 01/09/2018 - 8:48 pm

Ja obok takich bułeczek na pewno bym obojętnie nie przeszła 🙂 Smakowite!

Odpowiedz
Ania 02/09/2018 - 6:59 am

Bułeczki wyglądaja przepyszne 🙂 nic tylko robić

Odpowiedz
lukaszmakeup.pl 02/09/2018 - 11:18 am

Dlaczego u mnie takich nie ma 😀

Odpowiedz
Beti 02/09/2018 - 4:08 pm

Pyszności , bardzo apetycznie wyglądają 🙂

Odpowiedz
Bea 02/09/2018 - 4:21 pm

Oj chętnie bym takie zjadła 🙂

Odpowiedz
Marzena 02/09/2018 - 4:38 pm

Kochana ale piękne ci wyszły 🙂

Odpowiedz
Dorota 02/09/2018 - 5:59 pm

Takie pizzerki to świetna alternatywa dla klasycznej pizzy. Przy okazji zakupów w Netto muszę zerknąć na produkty VeggieDay. Jestem ich bardzo ciekawa:)

Odpowiedz
Malwina 04/09/2018 - 1:03 pm

Alternatywa rzeczywiście fajna, no i ten plus Dorotko, że na drugi dzień równie dobrze smakują na zimno. Żeby jeszcze były troszkę mniej kaloryczne, to byłoby idealnie 😀

Odpowiedz
Angelika i Monika (Candy Pandas) 02/09/2018 - 6:55 pm

Takie bułki to super alternatywa dla tych mało apetycznych pizzerinek w sklepach :/ Super przepis 🙂

Odpowiedz
Malwina 04/09/2018 - 1:02 pm

Te sklepowe rzeczywiście zazwyczaj wyglądają, jakby były po silnych przejściach 😀

Odpowiedz
Agnieszka 02/09/2018 - 8:09 pm

Takie bułeczki od dawna mi chodzą po głowie, czas je w końcu zrobić!
pozdrawiam serdecznie znad filiżanki kawy:)

Odpowiedz
Danusia 04/09/2018 - 12:51 pm

Właśnie upieklam. Są pycha, wnuki zadowolone. Dziękuję za przepis pani Malwinko. U mnie w sklepie były jeszcze plastry z brokułem. Kupiłam na próbę. Czy tych też pani używa i do czego? „

Odpowiedz
Malwina 04/09/2018 - 1:01 pm

Do bułek fajniej pasują te paprykowe. Brokułowe są super na kanapki, np. posmarować chleb hummusem i na to pomidor i ta wędlina. Faszerowałam nimi też jajka (+ pieczarki marynowane do farszu) i też jest pysznie. Ostatnio u nas hitem jest jeszcze omlet a la pizza z ich dodatkiem i chleb w jajku z drobno pokrojonymi plastrami i ziołami (nawet wczoraj był na kolację).

Odpowiedz
Asolevel - Evela 07/09/2018 - 2:22 pm

Kochana te bułeczki to jest petarda 😍😍😍😍😍 mega proste w wykonaniu a efekt końcowy jest przepyszny 😍. Polecam z całego serca i dziękuję za wspaniały przepis 😘

Odpowiedz
Malwina 07/09/2018 - 2:44 pm

Bardzo miło mi to czytać. Dziękuję także za podesłanie zdjęcia bułeczek 🙂

Odpowiedz
Malwina 27/09/2018 - 11:21 am

pizzerinki

Bułeczki pizzerinki w wykonaniu czytelniczki Ewelosy.

Odpowiedz
Kulinarne Inspiracje Futki 03/10/2018 - 12:03 pm

Przesmakowite bułeczki! <3

Odpowiedz
Nika 03/10/2018 - 2:07 pm

Myślałam, że zrobiłaś sobie przerwę w blogowaniu, bo strona nie załadowała nowych postów. Teraz już wiem, że nie!
Drożdżowe uwielbiam, pomysł na bułeczki przepyszny!

Odpowiedz
Luśka 08/10/2018 - 4:18 pm

W końcu udało mi się kupić plastry. Są pyszne 🙂 Ja zrobiłam z tymi z brokułem, bo tylko te były u mnie i smakowo petarda. Będę powtarzać. Następnym razem z papryką. Uwielbiam Twoje przepisy Malwinka 😃

Odpowiedz
Malwina 08/10/2018 - 4:24 pm

Cieszę się, że smakowały. Jak coś, podsyłaj zdjęcie. Wrzucę w komentarze 🙂 Te bułki to ostatnio hit ma naszej lunchboxowej grupie.

Odpowiedz
domowe-potrawy.pl 12/10/2018 - 5:52 pm

Wyglądają wspaniale! Zjadłabym takie bułeczki 🙂

Odpowiedz
Dorotty 04/04/2023 - 6:40 pm

4 lata trzymałam w zakładkach i w końcu zrobiłam: są przepyszne! U mnie z boczkiem, bo się plątał w lodówce i na mące orkiszowej białej. Cała rodzina się zajadała ze smakiem.

Odpowiedz

Skomentuj

* Korzystając z tego formularza, zgadzasz się na przechowywanie i przetwarzanie Twoich danych osobowych przez stronę Filozofia Smaku

Ten serwis internetowy wykorzystuje ciasteczka (pliki cookies) dla zapewnienia Ci możliwości korzystania z jego wszystkich funkcjonalności. Kliknięcie „Akceptuję” oznacza wyrażenie przez Ciebie zgody na korzystanie z plików cookies na zasadach i zgodnie z pouczeniami zawartymi w Polityce Prywatności. Akceptuję Czytaj więcej: Polityka prywatności i plików cookies