Maki Hot Dog – tego jeszcze nie próbowaliście!

przez Malwina
parówki przepisy

Dzień dobry,

Słyszeliście kiedyś o maki hot dogach? Zapewne nie, bo próżno szukać ich w sieci. Pomysł na nie zrodził się w mojej głowie zupełnie przypadkiem i okazał się być strzałem w 10! Początkowo chciałam przygotować klasycznego hot doga w pszennej bułce z japońskimi dodatkami. Coś w klimacie tego, co od lat tworzy kanadyjski Japadog. Ale czemu by nie iść o krok dalej i stworzyć smaczne i zdrowe hot dogi? Popularne nadzienie do hot dogów (parówka, surówka i sos) zamknęłam więc w ryżowej rolce (maki) pokrytej płatem nori. I tak powstał maki hot dog.

Parówki smaczne przepisy

 

Do przygotowania Maki Hot Dogów użyłam wegetariańskich parówek. Czemu nie mięsnych? Po pierwsze, zdecydowana większość ma naprawdę koszmarny skład. Po drugie, Połówek już od jakiegoś czasu ogranicza produkty mięsne w swojej diecie. Od razu uprzedzam pytania. Nie ma zamiaru przejść na wegetarianizm, po prostu chce jeść mniej mięsa.
Doskonale pamiętam okres, gdy codziennie jadł 800 g (!!!) mięsa i więcej. Czemu aż tyle? Gdy trenujesz na siłowni, proporcje makroskładników muszą się zgadzać, a białko trzeba skądś brać. A te 200 g białka najłatwiej było dostarczyć właśnie z mięsa. Wiele się od tego czasu zmieniło, zarówno na talerzu, jak i w naszym podejściu do diety. Efektem tego jest nie tylko znaczne zmniejszenie ilości mięsa w diecie, ale i  m.in. bezmięsne piątki. Są fajną odmianą i przy okazji dają mi pole do popisu w kuchni.
Parówki veggie day

 

W maki hot dogach wylądowały parówki VeggieDay. Produkt z dobrym składem i co ważne – nie na bazie soi, a białka kurzego. Połówek ręczy, że to najsmaczniejsze parówki, jakie jadł.Gdzie kupić produkty marki VeggieDay? Szukajcie ich m.in. w Netto.

Parówki przepisy

 

MAKI HOT DOG – przepis

Maki Hot Dog

Drukuj
Porcje: 3 Czas przygotowania:
Kalorie: 200 kcal 20 grams fat

Składniki:

• 1,5 szklanki ugotowanego, niezaprawionego ryżu krótkoziarnistego (jak go przygotować, przeczytacie we wpisie: Jak ugotować ryż do sushi?)
 • 3 płaty nori
• 1 szklanka poszatkowanej młodej kapusty
• Pół marchewki
• Pół małej cebulki
• 2 łyżeczki octu ryżowego
• 1 łyżka dobrej jakości majonezu
• Sos sriracha
• Prażony biały sezam
• Cukier do smaku
• Sól i pieprz do smaku

Sposób przygotowania:

1. Kapustę lekko silimy, ugniatamy dłonią przez około minutę, aż zmięknie. Cebulkę drobno siekamy. Marchewkę ścieramy na tarce na małych oczkach. Cebulę i marchewkę dodajemy do kapusty. Doprawiamy ją octem ryżowym, cukrem oraz pieprzem. Odstawiamy na 15 minut.
2. Na macie do sushi kładziemy płat nori błyszczącą stroną do dołu. Nakładamy na niego 1/3 ryżu, pozostawiając wolny pasek (2-3 cm) po przeciwległej stronie. Ryż posypujemy solą Na środku smarujemy pasek majonezu, polewamy sosem sriracha (uważajcie z ilością, sos jest dość ostry). Nakładamy parówkę i 1/3 surówki z kapusty. Posypujemy sezamem. Przeciwległy wolny pasek płatu nori delikatnie moczymy zimną wodą. Przy pomocy maty ciasno zwijamy płat tworząc rulon. W podobny sposób przygotowujemy resztę maki dogów.

Uwagi:

Maki Hot Dogi należy zjeść tego samego dnia. Pod wpływem surówki z kapusty dość szybko rozmiękają.

Wypróbowałeś ten przepis?
Opublikuj swoje zdjęcie na Instagramie i koniecznie mnie oznacz @filozofiasmaku. Dziękuję!

Veggie day przepisy

 

parówki zdrowe przepisy

Wpis powstał we współpracy z marką VeggieDay.

 

46 komentarzy
0

Podobne posty:

46 komentarzy

Anna S. 30/07/2018 - 7:27 pm

Wyglądają rewelacyjnie 🙂 Nigdy jeszcze nie widziałam tak pięknie przygotowanych parówek 🙂

Odpowiedz
Malwina 02/08/2018 - 12:20 pm

Haha, dzięki Aniu. Cieszę się, że nawet parówki potrafię pięknie przygotować 😉

Odpowiedz
"Szalka" - Agnieszka 31/07/2018 - 5:20 am

Chętnie spróbuję 🙂 Fajne i pomysłowe danie 🙂

Odpowiedz
Kathy Leonia 31/07/2018 - 5:25 am

wow:D szczęka mi opadła;D

Odpowiedz
Ervisha 31/07/2018 - 6:13 am

RZeczywiście to coś nowego i ciekawego 🙂

Odpowiedz
Ewa 31/07/2018 - 6:22 am

Genialny pomysł!

Odpowiedz
Lena 31/07/2018 - 6:23 am

ale pysznie wyglądają, wspaniały pomysł;)

Odpowiedz
Magda 31/07/2018 - 6:39 am

Świetny pomysł, pięknie wyglądają te maki 🙂

Odpowiedz
czynniki pierwsze 31/07/2018 - 8:52 am

ale ekstra pomysł! takich jeszcze nie jadłam! 😀

Odpowiedz
Malwina 02/08/2018 - 12:21 pm

Koniecznie wypróbuj, bo warto 🙂

Odpowiedz
beti 31/07/2018 - 11:55 am

Coś nowego, na pewno mojego męża zaciekawi 🙂

Odpowiedz
Anna J. 01/08/2018 - 4:46 am

Na takie coś bym nie wpadła 🙂 wyglądają obłędnie, a że my sushi uwielbiamy to i na takie byśmy się skusili 🙂 rewelacja

Odpowiedz
Malwina 02/08/2018 - 12:22 pm

Nie jest to wprawdzie sushi, ale warto się skusić.

Odpowiedz
natalia20041989 01/08/2018 - 8:08 am

Rewelacja ☺☺

Odpowiedz
Weronika Gawron 01/08/2018 - 8:58 am

Pomysł genialny! Twój przepis na ugotowanie ryżu do sushi jest najlepszy, zawsze wychodzi bezbłędnie, zatem zrobienie takich rolek to mały pikuś;) Te maki muszą być przepyszne. Sprawdzę to niebawem! Ja widziałam te paróweczki w Lidlu więc bardzo łatwo je zakupić

Odpowiedz
Malwina 02/08/2018 - 12:24 pm

Miło mi czytać, że mój przepis na ryż do sushi sprawdza się. Dzięki za info o Lidlu. Nie widziałam ich tam do tej pory (ale ja zazwyczaj mam problem u nich z odnalezieniem czegoś).

Odpowiedz
Michał Kowalski 01/08/2018 - 9:25 am

Genialny przepis, już wypróbowany.:) Polecam wszystkim !!!

Odpowiedz
Malwina 02/08/2018 - 12:22 pm

Wow, szybko działasz 🙂

Odpowiedz
Marzena Szkodzińska 01/08/2018 - 5:14 pm

Ale super pomysł kochana 🙂 jak dla mnie bomba 🙂

Odpowiedz
EllaCanto 02/08/2018 - 6:57 am

Nie jadłam nigdy takich parówek, ale jak gdzieś zobaczę, to kupię 😀 A takiego hot doga z przyjemnością bym zjadła 🙂

Odpowiedz
Malwina 02/08/2018 - 9:05 am

Na pewno są w Netto. Ktoś wyżej pisał, że kupuje je także w Lidlu.

Odpowiedz
Łukasz Bier 02/08/2018 - 9:58 am

Nigdy nie jadłem takich parówek 😀

Odpowiedz
Zuza 02/08/2018 - 1:52 pm

wow, jakie fajne 🙂 ciekawa odmiana

Odpowiedz
AneczkaBlog 04/08/2018 - 8:05 am

Wyglądają apetycznie i jestem ciekawa czy ty mi smakowały 🙂

Odpowiedz
Angelika i Monika Candy Pandas 04/08/2018 - 1:07 pm

Haha fajny pomysł jak ktoś za rybą nie przepada 😀

Odpowiedz
Agnieszka Wieczorek 05/08/2018 - 3:30 pm

Jestem pod wrażeniem! Świetny pomysł 🙂

Odpowiedz
Dorota 05/08/2018 - 9:22 pm

Choć parówki nie są moją ulubioną wędliną, to w takiej wersji zajadałabym się nimi:)

Odpowiedz
Bea 06/08/2018 - 12:20 pm

Odważnie! niejeden by rzekł, że to profanacja, ale po to jest kuchnia, żeby się tam czasem pobawić 🙂

Odpowiedz
Lonna 07/08/2018 - 5:45 pm

Świetne! Tak podane parówki robią wrażenie 😀

Odpowiedz
Małgosia napiecyku 08/08/2018 - 7:28 pm

Ja się ustawiam w kolejce po po porcyjkę parówkowego sushi 🙂

Odpowiedz
Karminowe Fanaberie 08/08/2018 - 10:29 pm

Jej genialnie wyglądają! Pewnie jeszcze lepiej smakują. Sushi uwielbiam, ale w takiej 'domowej' fajnie wyglądającej przystawce, pierwsze widzę. Akurat parapetówka się zbliża, można poeksperymentować. 🙂

Odpowiedz
neliada 09/08/2018 - 4:38 pm

Wyglądają super, chętnie bym skosztowała 🙂

Odpowiedz
Michał Kusiński 10/08/2018 - 8:36 am

Hej! Ja polecam wersję z grillowanym indykiem(kurczak też może być). Nie chciało mi się isć po rybę, miałem pierś z indyka z dnia wcześniej. Wyszło super. Ale pomysł z parówką też mi sie podoba, tylko zapewne użyje mięsnej.

Odpowiedz
Kulinarne Inspiracje Futki 10/08/2018 - 10:02 am

Wyglądają przeapetycznie! <3 Zdjęcia cudowne <3 🙂

Odpowiedz
Malwina 26/08/2018 - 10:06 am

Dziękuję 🙂 Do tego wpisu powstały dwie sesje. Jedna jasna, druga bardziej klimatyczna i ciemna. Jak widać, druga wygrała 🙂

Odpowiedz
Celiak w podróży 10/08/2018 - 5:23 pm

Super pomysł, ciekawe, czy u mnie w domu to przejdzie 🙂

Odpowiedz
Erika Seol 11/08/2018 - 3:49 am

Looks delicious and thank you for sharing the ingredients ^^

Would you like to support each other by follow GFC and G+?
Let me know if you follow me and I will follow back asap!

Xoxo,
Erika

Odpowiedz
Erika Seol 11/08/2018 - 3:57 am

Looks delicious and thank you for sharing the ingredients ^^

Would you like to support each other by follow GFC and G+?
Let me know if you follow me and I will follow back asap!

Xoxo,
Erika

Odpowiedz
Marzena Szkodzińska 12/08/2018 - 4:32 pm

Pysznie się prezentują 🙂 z chęcią bym zjadła 🙂

Odpowiedz
Malwina 26/08/2018 - 10:05 am

Częstuj się przepisem Marzenko 🙂

Odpowiedz
Łukasz Majchrowski 13/08/2018 - 7:26 am

Jako skryty miłośnik parówek (ale nikomu ani słowa) kupuję ten pomysł! 😀

Odpowiedz
Malwina 26/08/2018 - 10:05 am

Będę milczeć jak grób 😉

Odpowiedz
Dorota 13/08/2018 - 7:07 pm

Ostatnio kupiłam je na spróbowanie i… zakochałam się na nowo w parówkach 🙂
Są przepyszne i naprawdę smakują jak te mięsne! polecam!

Odpowiedz
Malwina 26/08/2018 - 9:59 am

Polecam wypróbować jeszcze ich „wędliny”. Mają dwa rodzaj plastrów wegetariańskich: z brokułem i z papryką. Też wypadają super składowo i smakowo.

Odpowiedz
Fluffika 14/08/2018 - 10:19 am

wow jeszcze nie słyszałam 😮 takie trochę polskie sushi 😛

Odpowiedz
Nika 12/09/2018 - 3:30 pm

Jak dla mnie bomba! Tylko zamiast parówki dam białą kiełbaskę z Biedronki (bez konserwantów, bez fosforanów)!
Zdjęcia cudne!!!

Odpowiedz

Skomentuj

* Korzystając z tego formularza, zgadzasz się na przechowywanie i przetwarzanie Twoich danych osobowych przez stronę Filozofia Smaku

Ten serwis internetowy wykorzystuje ciasteczka (pliki cookies) dla zapewnienia Ci możliwości korzystania z jego wszystkich funkcjonalności. Kliknięcie „Akceptuję” oznacza wyrażenie przez Ciebie zgody na korzystanie z plików cookies na zasadach i zgodnie z pouczeniami zawartymi w Polityce Prywatności. Akceptuję Czytaj więcej: Polityka prywatności i plików cookies