Tempeh na styl azjatycki

przez Malwina

Tempeh smażony przepisy

Dzień dobry,

Dziś przepis z produktem, który być może nie jest Wam aż tak dobrze znany. To tempeh. Smaczny zamiennik mięsa i nie tylko. Wytwarza się go z fermentowanej soi. Jest zdrowy, ma niezwykle ciekawą teksturę. Powinniście go zakupić w sklepach ze zdrową żywnością. W Częstochowie nie jest to niestety zadanie łatwe, odkąd zamknięto największy sklep z tego typu produktami.

Tempeh wg mojej receptury, po obsmażeniu i wymieszaniu z sosem jest bardzo intensywny w smaku. Ma mnóstwo umami, dlatego lepiej nie zestawiać go z innymi wyrazistymi w smaku dodatkami. Ja postawiłam na świeże warzywa (ogórki gruntowe pasowały tu idealnie) i zaprawiony ryż do sushi z domowym furikake (to taka posypka do doprawiania w Japonii m.in. ryżu).

Czy tak przygotowany tempeh jest smaczny na zimno? Jak najbardziej! Fajnie sprawdzi się jako porcja białka w bento. Jeśli natraficie kiedyś na ten produkt w sklepach, koniecznie wypróbujcie mój przepis.

Po więcej bezmięsnych przepisów odsyłam do zakładki przepisy wegańskie.

tempeh smazony

Tempeh po azjatycku

Drukuj
Porcje: 2 Czas przygotowania:
Kalorie: 200 kcal 20 grams fat

Składniki:

  • 1 opakowanie tempehu (naturalnego lub wędzonego), 200 g
  • 1-2 łyżeczki posiekanego imbiru
  • 1 ząbek czosnku
  • sos: 3 łyżki japońskiego sosu sojowego, 1 łyżka soku z limonki, 1 łyżka mirinu, 2-3 łyżeczki brązowego cukru
  • olej do smażenia

do posypania: prażony sezam

Sposób przygotowania:

  1. Tempeh kroimy w plastry. Czosnek drobno siekamy. Składniki sosu łączymy w miseczce.
  2. Na patelni rozgrzewamy olej. Plastry tempehu smażymy po 2-3 minuty z każdej strony do zrumienienia. Dodajemy czosnek i imbir. Smażymy przez 30 sekund.
  3. Na patelnię wlewamy sos. Zwiększamy płomień, smażymy krótko, aż sos się zredukuje i oblepi tempeh. W trakcie obracamy plastry tempehu na drugą stronę.
  4. Tempeh przed podaniem posypujemy prażonym sezamem.

Uwagi:

Tak przygotowany tempeh jest smaczny zarówno na ciepło, jak i na zimno. Najlepiej przechowywać go w zamkniętym pojemniku w lodówce do 2-3 dni.

Wypróbowałeś ten przepis?
Opublikuj swoje zdjęcie na Instagramie i koniecznie mnie oznacz @filozofiasmaku. Dziękuję!
7 komentarzy
0

Podobne posty:

7 komentarzy

Beti 30/08/2018 - 8:27 am

Pyszności 🙂 Piękne zdjęcia 🙂

Odpowiedz
Malwina 30/08/2018 - 3:58 pm

Dziękuję 🙂

Odpowiedz
Magdalena 30/08/2018 - 8:44 am

A czy tempeh można zastąpić tofu w tym przepisie? Mam akurat w lodówce 🙂

Odpowiedz
Malwina 30/08/2018 - 8:52 am

No jasne, że tofu się sprawdzi. Najlepiej naturalne. Tylko odciśnij je dobrze przed smażeniem.

Odpowiedz
Agnieszka 30/08/2018 - 12:20 pm

Ciekawa alternatywa, muszę się skusić na urozmaicenie mojej diety:D
pozdrawiam serdecznie znad filiżanki kawy:)

Odpowiedz
Malwina 30/08/2018 - 3:58 pm

Ciekawa, smaczna, szkoda tylko, że tak trudno dostępna 🙁

Odpowiedz
Ania 02/09/2018 - 7:02 am

To danie wygląda obędnie, mój syn będzie bardzo zadowolony jak mu takie przygotuję 🙂

Odpowiedz

Skomentuj

* Korzystając z tego formularza, zgadzasz się na przechowywanie i przetwarzanie Twoich danych osobowych przez stronę Filozofia Smaku

Ten serwis internetowy wykorzystuje ciasteczka (pliki cookies) dla zapewnienia Ci możliwości korzystania z jego wszystkich funkcjonalności. Kliknięcie „Akceptuję” oznacza wyrażenie przez Ciebie zgody na korzystanie z plików cookies na zasadach i zgodnie z pouczeniami zawartymi w Polityce Prywatności. Akceptuję Czytaj więcej: Polityka prywatności i plików cookies