Sałatka warzywna

przez Malwina
Przepis na sałatkę warzywną
Sałatka jarzynowa

Sałatkę warzywną zna każdy. To królowa świątecznego stołu i imprez rodzinnych. Każdy robi ją na swój sposób, zmieniając proporcje warzyw lub dokładając inne dodatki. Często najbardziej smakuje nam wersja, którą serwował nam ktoś z bliskich, Mama lub Babcia i taką sami przygotowujemy. W wielu domach obowiązkowo wzbogaca się sałatkę jarzynową o tarte jabłko i posiekaną cebulę. U mnie pomijano te składniki. Powód był prosty. Jabłko szybko ciemnieje, z kolei cebula po pobycie w lodówce daje znać o swojej obecności. Zamiast niej do sałatki dodaję drobno posiekanego pora, który fajnie zaostrza smak sałatki. Nie ma co się wykłócać, która wersja sałatki jest smaczniejsza. Dokładajmy do niej te dodatki, które smakują nam najbardziej. 

Przepis na sałatkę jarzynową

SAŁATKA JARZYNOWA


Składniki:

  • 5 jajek
  • 1 duża pietruszka
  • 4  marchewki
  • 2-3 ziemniaki
  • pół selera korzeniowego
  • pół puszki groszku
  • 4 większe ogórki kiszone 
  • majonez
  • sól i świeżo zmielony pieprz do smaku
  • kawałek pora (opcjonalnie)
Sałatka jarzynowa – przygotowanie:
Marchew, pietruszkę, seler, ziemniaki dokładnie myjemy (możecie ich skórkę wyszorować przy pomocy szczoteczki). Umieszczamy w garnku, zalewamy wodą, gotujemy do miękkości. Możecie wykorzystać także warzywa, które zostały Wam z gotowania bulionu lub rosołu (wówczas należy tylko dogotować ziemniaki).

Warzywa odkładamy do ostudzenia, obieramy i kroimy w kostkę. Ogórki siekamy w kostkę (w razie potrzeby odciskamy z nadmiaru soku), dodajemy do warzyw. Groszek odsączamy, dorzucamy do warzyw. Jajka gotujemy na twardo, odcedzamy, zalewamy zimną wodą i odstawiamy na kilka minut, aż ostygną. Obieramy je ze skorupek i siekamy w kostkę, łączymy z warzywami. Pora (jeśli używamy) drobno siekamy, dodajemy do warzyw. Warzywa doprawiamy solą i pieprzem, dodajemy kilka łyżek majonezu, mieszamy. 

* smak sałatki możecie zaostrzyć dodając do niej odrobinę gładkiej musztardy. Jeśli lubicie, wzbogaćcie sałatkę o dodatek tartego jabłka.

Czas przygotowania: 45 minut.

8 komentarzy
0

Podobne posty:

8 komentarzy

kulinarna148 08/12/2013 - 7:29 pm

Uwielbiam taką sałatkę to klasyk 🙂

Odpowiedz
Justyna Żak 08/12/2013 - 8:58 pm

pyszna klasyka:)

Odpowiedz
Majana 08/12/2013 - 9:20 pm

Uwielbiam 🙂
Na fb trwa wydarzenie "Robimy salatkę jarzynową!", które założyłam:). Zapraszam do podzielenia się przepisem i zdjęciem także tam. 🙂
Fajne jest to,że wszyscy tę sałatkę znają, robią, a każdy na swój sposób.:) Pysznie wygląda Twoja Malwinko.
Pozdrawiam 🙂

Odpowiedz
W mojej kosmetyczce 08/12/2013 - 9:56 pm

najlepsza jaka może być!

Odpowiedz
Gosia Z. 09/12/2013 - 8:07 am

Jedyna opcja majonezowa (poza klasyczną żydowską), którą akceptuję. U mnie własnie z jajkiem a bez groszku 🙂 I tylko na święta. Ale u Ciebie Malwina świątecznie już 🙂

Odpowiedz
JustInka 09/12/2013 - 11:15 am

To już klasyk wszystkich imprez imieninowych 🙂 Na święta też się nada!

Odpowiedz
Magda C. 09/12/2013 - 5:29 pm

Moja ukochana sałatka warzywna, królowa rodzinnych imprez 🙂

Odpowiedz
mopswkuchni 11/12/2013 - 11:34 am

U mnie jeszcze w sałatce jarzynowej ląduje obowiązkowo jabłko i daję o dwa jajka mniej. Generalnie sałatka bardzo popularna, ale w każdym domu nieco inna. I tak jak Ty mam do niej ogromny sentyment 🙂

Odpowiedz

Skomentuj

* Korzystając z tego formularza, zgadzasz się na przechowywanie i przetwarzanie Twoich danych osobowych przez stronę Filozofia Smaku

Ta strona korzysta z plików cookies w celu poprawienia jakości obsługi. Zaakceptuj Czytaj więcej: Polityka prywatności i plików cookies