Naleśniki owsiane

przez Malwina
Naleśniki z mąki owsianej
Naleśniki owsiane
Naleśniki owsiane to smaczna i zdrowsza alternatywa dla klasycznych naleśników na mące pszennej. Smażę je dość często Połówkowi na śniadanie i podaję z białym serem oraz domową konfiturą. Dobrze sprawdzają się też w wytrawnych kombinacjach. Można je np. nadziać farszem z mielonego mięsa i warzyw i zapiec pod sosem pomidorowym. W najbliższym czasie postaram się podzielić z Wami przepisem na smaczny farsz do takich naleśników.

Do przygotowania naleśników owsianych możecie użyć gotowej mąki owsianej lub drobno zmielić płatki w młynku lub robocie kuchennym (opcja mielenia w młynku do kawy jest moim zdaniem najlepsza). Pamiętajcie, że na ostateczny efekt wpływ ma nie tylko przepis, ale i sprzęt, z którego korzystamy. Nie zapomnijcie więc do smażenia użyć dobrej patelni.
Naleśniki na mące owsianej
NALEŚNIKI OWSIANE
Śniadanie Mistrzów #258



Składniki (na około 5 sztuk):

  • 100 g mąki owsianej
  • 250 ml mleka (można użyć mleka roślinnego, np. sojowego, ryżowego)
  • 2 jajka
  • szczypta soli
  • 2 łyżeczki oleju lub stopionego masła
  • ulubione dodatki (słodkie lub wytrawne) do podania, np. biały ser, domowa konfitura, sezonowe owoce
Przygotowanie:
Do miski przesiewamy mąkę owsianą, dodajemy mleko, jajka, sól i olej lub stopione i przestudzone masło. Całość mieszamy dokładnie trzepaczką lub elektrycznym mikserem, by nie było grudek. Dno patelni do naleśników smarujemy niewielką ilością oleju (rozprowadzamy go silikonowym pędzelkiem lub przy pomocy papierowego ręcznika). Na rozgrzaną patelnię wylewamy porcję ciasta i rozprowadzamy kolistymi ruchami po dnie patelni. Smażymy z obu stron do lekkiego zrumienienia i odkładamy na talerz. Tak samo postępujemy z resztą ciasta. Naleśniki owsiane podajemy z ulubionymi dodatkami, np. konfiturą, sosem owocowym, prażonymi jabłkami, kremowym serkiem.
Uwagi:
 
– ciasto należy rozprowadzać równomiernie po dnie patelni, jeśli na brzegach naleśników warstwa ciasta będzie zbyt cienka, wówczas będą się one kruszyć
– po odwróceniu naleśnika na drugą stronę, smażymy go krótko, przez kilkadziesiąt sekund
– do przygotowania naleśników można użyć płatków owsianych. Należy je zmielić w młynku do kawy na drobną mąkę
– jeśli macie dobrą patelnię do naleśników, możecie pominąć dodatek oleju/masła w przepisie
– usmażone naleśniki można przechowywać w lodówce w zamkniętym pojemniku do 3 dni
– 1 naleśnik owsiany (przygotowany z ciasta bez dodatku oleju, zazwyczaj go pomijam) to 134 kcal (7,6 b, 14 w, 5 g t)
Wypróbuj innych przepisów z mąką owsianą:

 

 Placki owsiane z bananem
Placki twarogowo-bananowe
Placki owsiane na jogurcie
Naleśniki owsiane przepis
Naleśniki owsiane

 

Naleśniki z mąki owsianej

Naleśniki owsiane

 

Czas przygotowania: 15 minut.

23 komentarze
0

Podobne posty:

23 komentarze

Magdalena Kuchaja 07/02/2015 - 8:09 am

owsiane naleśniki zdecydowanie przebijają smakiem te z mąki pszennej! a z truskawkami to już same pyszności!

Odpowiedz
Ania S 07/02/2015 - 8:39 am

Twoje naleśniczki wyglądają cudownie, a truskawki na zdjęciach przypomniały mi z jaką niecierpliwością czekam na sezon (mam sporo mrożonych, ale to nie to samo) 😉
Wczoraj także robiłam owsiane naleśniki, ale chciałam je zweganizować i nie dodawałam jajka. Wyszły ok, ale tak ładnie się nie prezentowały 😛 Zrobiłam do nich twarożek z tofu i truskawek i całość smakowała świetnie i jestem bardzo ciekawa smaku Twoich. W tygodniu na pewno wypróbuję przepis, bo bardzo podoba mi się ich struktura 😉

Odpowiedz
Kinga Łucja 07/02/2015 - 9:48 am

Wygląda apetycznie! 🙂

Odpowiedz
Ala Zajdel 07/02/2015 - 11:26 am

Mmm, uwielbiam takie naleśniki owsiane!

Odpowiedz
Pani M 07/02/2015 - 2:45 pm

bARDZO LUBIĘ OWSIANE CUDA. NALEŚNIKI TYM BARDZIEJ. ZDROWE I PYSZNE.

Odpowiedz
na gazie 07/02/2015 - 5:07 pm

o i w koncu nalesniczki 🙂 pysznie 🙂

Odpowiedz
Sylwia Bajera 07/02/2015 - 8:16 pm

Moja druga połówka nie toleruje białego sera. A szkoda, bo ja go kocham!
Na pewno skorzystam z tego przepisu, to taka zdrowsza alternatywa 😉

http://bsylwia.blogspot.com/

Odpowiedz
Jolanta Szyndlarewicz 10/02/2015 - 11:18 am

Nalesniki uwielbiamy pod każda postacią:) … a truskawek już się nie możemy doczekac:)

Odpowiedz
JustInka 13/02/2015 - 8:34 am

Widzę u Ciebie ostatnio sporo nowych zdrowszych odsłon znanych przepisów. Wspaniale. Dla mnie będzie to skarbnica pomysłów do lunchboxa!

Odpowiedz
Anonimowy 18/02/2016 - 2:22 pm

Porazka!! Za luźne to ciasto!! Leje się nie chce usmażyć !! Co jest nie tak???

Odpowiedz
Malwina 18/02/2016 - 2:35 pm

Zapewniam, że przepis, jak i proporcje są prawidłowe. Smażę naleśniki owsiane kilka razy w tygodniu i zawsze wychodzą jak należy. Ciasto powinno być rzadkie, takie jak na cienkie naleśniki. Czy składniki na pewno zostały poprawnie odważone (na wadze, nie szklanką)? I czy użyta była mąka owsiana zakupiona w sklepie, czy samodzielnie wykonana w domu z płatków górskich?

Odpowiedz
Megi 18/02/2016 - 9:50 pm

Maka kupna. Odmierzalam szklanka. Wyszly pyszne !!! ale totalnie porozwalane 🙁 uzylam mleka kokosowego.

Odpowiedz
Malwina 19/02/2016 - 7:24 am

Polecam korzystać z wagi, bo przy takich przepisach nawet 10 gramów ma znaczenie. Odmierzając szklanką powinno się użyć 1 szklanki mąki owsianej (zajmuje więcej miejsca objętościowo, aniżeli zwykła mąka pszenna) na 1 szklankę mleka. Jeśli rozwalały się przy odpowiednich proporcjach, to najprawdopodobniej były zbyt szybko przewracane lub na patelni było zbyt mało oleju. Mam nadzieję, że przy kolejnym podejściu naleśniki wyjdą bez problemu 🙂 Pozdrawiam

Odpowiedz
Sylwia 08/03/2016 - 8:40 pm

Dzięki za super przepis, od dziś moje ulubione naleśniki, dzieci też dały się przekonać:]

Odpowiedz
Anonimowy 31/03/2016 - 8:18 am

Mozna tez wlać 1-2 łyżki oleju/ masła sklarowanego do przygotowanej masy i nie trzeba juz wtedy smarować patelni Tak chyba łatwiej

Odpowiedz
Black Star 02/04/2016 - 7:53 am

Właśnie smaże i przepyszne *.* Idealne na śniadanie, nie przywieraja do patelni, nie rozwalają się! <3

Odpowiedz
magdalena uguz 21/12/2016 - 1:46 pm

super przepis, z tej proporcji wyszło mi 7 naleśników bardzo smacznych

Odpowiedz
Aleksandra Fidurska 25/01/2017 - 3:00 pm

Super ! dziękuję .

Odpowiedz
Beata Skowronek 03/05/2017 - 10:59 am

Dlaczego wychodzą mi gorzkie?:(

Odpowiedz
Filozofia Smaku 03/05/2017 - 11:23 am

Wina użytej mąki lub płatków, ewentualnie zbyt długo je smazysz. Beatko, używasz gotowej mąki czy płatków?

Odpowiedz
Aleksandra 16/02/2019 - 10:52 am

Ja zrobiłam z mąki owsianej i mleka owsianego – pękały, nie dało się ich w całości przewrócić i nie chciały się do końca usmażyć (jak było mało ciasta, to robiły się kruche, a jak za dużo, to za grube i też pękały). Czy to mogła być kwestia mleka? Niestety nie mam wagi, ale starałam się pilnować proporcje (jedna szklanka mąki na jedną szklankę mleka).

Odpowiedz
Malwina 18/02/2019 - 9:04 am

Proporcje powinny wyglądać mniej więcej tak – 3/4 szklanki mąki na szklankę płynu. Trzeba smażyć na małym ogniu, a po przewróceniu na drugą stronę trzymamy naleśnik na patelni bardzo krótko, dosłownie kilkanaście sekund. Ostatnio dwie osoby pisały na Ig, że robiły je na napoju owsianym i wyszły spoko, więc to raczej nie wina napoju. Myślę, że to kwestia wprawy, bo te na mące owsianej smaży się o wiele trudniej, aniżeli na pszennej.

Odpowiedz
lila 10/06/2020 - 12:47 pm

pyszne i zdrowe 🙂 i najważniejsze ze moje dziecko je uwielbia 🙂

Odpowiedz

Skomentuj

* Korzystając z tego formularza, zgadzasz się na przechowywanie i przetwarzanie Twoich danych osobowych przez stronę Filozofia Smaku

Ta strona korzysta z plików cookies w celu poprawienia jakości obsługi. Zaakceptuj Czytaj więcej: Polityka prywatności i plików cookies