Lunchbox w 15 minut – 3 szybkie przepisy

przez Malwina

Dzień dobry,

Tym razem mamy dla Was trzy ekspresowe przepisy na proste i smaczne jedzenie do pudełka. Co ważne dla wielu z Was – smaczne także na zimno 🙂 W sumie te trzy przepisy to nasz ostatni bento prep. Co przygotowaliśmy? Pyszne placki z owocami, sałatkę z tuńczykiem i fasolą oraz ramen na zimno. Każdy z przepisów do zrealizowania w około 15 minut.

Pod przepisami dodałam informację na temat ewentualnych zamienników dla osób na specjalnych dietach (dieta wegetariańska i dieta wegańska). Standardowo wyliczyłam też dla Was kalorie i makroskładniki dla każdej z potraw. Dajcie znać, który z przepisów najbardziej przypadł Wam do gustu i jakie dania chcielibyście zobaczyć w kolejnych bento wpisach.

Placuszki na maślance

1 porcja to 390 kcal (17 B, 49 W, 13 T)

Bardzo delikatne i wilgotne placuszki z dodatkiem maślanki. W środku skrywają małe kawałki owoców. Możecie zapakować je do pudełka razem z ulubioną konfiturą, owocami, jogurtem. Są też smaczne bez żadnych dodatków.

Składniki (na 2 porcje):

  • 1 szklanka mąki owsianej
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 szklanka maślanki
  • 1 jajko
  • 3 łyżki erytrolu (ewentualnie cukru)
  • 1/3 szklanki drobnych owoców lub owoców pokrojonych (u mnie mrożone malutkie jeżyny – nie rozmrażałam ich wcześniej)
  • 1 łyżeczka oleju do smażenia

Sposób przygotowania:

W misce łączymy mąkę, proszek, maślankę, jajko i erytrol. Mieszamy do połączenia. Dodajemy owoce, mieszamy. Na dużej patelni rozgrzewamy olej. Łyżką wylewamy małe porcje ciasta. Smażymy na małym ogniu po kilka minut z każdej strony do zrumienienia. Placuszki są dość delikatnie, należy ostrożnie odwracać je na drugą stronę przy pomocy szerokiej łopatki. Usmażone placki odkładamy na papierowy ręcznik.

Przechowywanie: W zamkniętym pojemniku w lodówce do 2 dni. Placki są smaczne na ciepło, jak i na zimno.

Sałatka z tuńczykiem i fasolą

1 porcja to 438 kcal (25 B, 42 W, 18 T)

To sałatka kryzysowa do zrobienia w 5 minut, którą zapewne dość często widzieliście na naszym stories. Jest pożywna, smaczna i do tego nie wymaga użycia wielu składników. Super sprawdzi się jako posiłek po treningu. Bazą do niej jest Monini Rice & More z włoskim orkiszem, soczewicą i brązowym ryżem. To gotowane na parze ziarna z dodatkiem oliwy extra virigin i soli. Bardzo smaczne, fajnie wpisujące się w dietę każdego, kto dba o zdrowie i formę.

Składniki (na 2 porcje):

  • 1 opakowanie Monini Rice & More Włoski Orkisz, Soczewica & Brązowy ryż
  • 130 g pomidorków koktajlowych
  • 1 puszka tuńczyka w sosie własnym (120 g po odcieku); użyłam wędzonego tuńczyka
  • 1 cebula dymka wraz ze szczypiorem
  • 120 g czerwonej fasoli ugotowanej lub konserwowej (waga po odcieku)
  • Dressing: 2 łyżki oliwy ev, 1 łyżka soku z cytryny, pół łyżeczki suszonego oregano, sól i pieprz do smaku

Sposób przygotowania:

W misce umieszczamy zawartość opakowania Monini Rice & More. Dodajemy pomidorki, podzielonego na kawałki tuńczyka, posiekaną dymkę, opłukaną fasolę. Składniki dressingu łączymy i dodajemy do miski. Mieszamy.

Wersja wegetariańska: Polecam zamiast tuńczyka dodać wyrazisty w smaku ser, np. solankowy.

Wersja wegańska: Zamiast tuńczyka do sałatki można dodać dobrej jakości wędzone tofu lub tofu marynowane (tutaj macie mój przepis na fajne marynowane tofu do sałatek).

Przechowywanie: W szczelnym pojemniku w lodówce do maks 2 dni (nie przechowujemy dłużej dań z dodatkiem ryb).

Ramen na zimno

1 mała porcja to 235 kcal (10 B, 34 W, 7 T)

Przepis na ramen na zimno publikowałam już w mojej pierwszej książce. Można go w łatwy sposób modyfikować, zmieniając dodatki. Poniżej prosta wersja z chrupiącymi warzywami i salami. Do przepisu dodaję także zamienniki dla wersji wegetariańskiej i wegańskiej.

Składniki (na 1 dużą lub 2 małe porcje):

  • 70 g makaronu azjatyckiego (najlepiej makaronu ramen, ale sprawdzi się też, np. soba)
  • Pół czerwonej papryki
  • 1 mała marchewka (100 g)
  • 80 g czerwonej kapusty
  • 30 g salami
  • 1 cebulka dymka wraz ze szczypiorem
  • sos: 1,5 łyżki sosu sojowego, pół łyżki erytrolu (może być drobny cukier), 1,5 łyżki octu ryżowego, 1,5 łyżki wody

Sposób przygotowania:

Makaron gotujemy zgodnie z opisem na opakowaniu, odcedzamy przelewamy obficie zimną wodą. Paprykę kroimy w podłużne kawałki. Marchewkę obieramy, kroimy w julienne (ja robię długie nitki przy pomocy obieraczki do julienne i kroję w kawałki), kapustę drobno szatkujemy. Jeśli jest starsza, warto ją troszkę ugnieść w dłoni, by zmiękła. Salami kroimy w kawałki, cebulkę i dymkę drobno siekamy. Składniki sosu łączymy. W misce umieszczamy makaron, paprykę, marchewkę, kapustę, salami, cebulę wraz z dymką. Wlewamy sos, mieszamy.

Zamienniki:

Wersja wegetariańska: Zamiast salami dodaj do makaronu omlet przygotowany z 1-2 jajek i szczypty soli. Smażymy cienki omlet na patelni, zwijamy w rulon i kroimy w podłużna paski.

Wersja wegańska: Super będzie tu pasować dobrej jakości wędzone tofu pokrojone w kostkę.

Przechowywanie: W zamkniętym pojemniku w lodówce do 2 dni.

Wpis powstał we współpracy z marką Monini Polska.

16 komentarzy
4

Podobne posty:

16 komentarzy

Kasia 30/08/2019 - 7:33 am

szkoda że nie ma wersji wegańskiej dla placuszków 🙁

Odpowiedz
Malwina 30/08/2019 - 9:13 am

Ciężko o alternatywy przy maślance i jajku. Ale skoro wegańskie, to polecam te: https://filozofiasmaku.pl/2017/11/21/placuszki-bananowe-bez-jajek-i-mleka/

Odpowiedz
Hania 30/08/2019 - 9:15 am

Fajna ta seria 🙂 od razu widzę, czy danie mieści mi się w limicie kalorycznym/makro, plus super sugestie na ewentualne zamienniki. Wszystko mam ochotę zrobić, tylko muszę gdzieś dorwać to monini rice&more, niestety w moim lidlu jeszcze nie widziałam, mimo że regularnie patrzę, a w sklepach z ich listy na stronie nie kupuję, za daleko i nie po drodze.

Odpowiedz
Krzysiek 30/08/2019 - 10:08 am

Zdecydowanie stawiam na ramen na zimno. Wygląda obłędnie, a dla takiego fanatyka jak ja to chyba strzał w dziesiątkę. Biorę bez pytania! 😀
… chociaż ta sałatka też kusi…

Odpowiedz
Ania 30/08/2019 - 4:11 pm

To będzie chyba mało wartościowy komentarz, ale… WOW. Jestem pod wrażeniem. Przepisy rzeczywiście błyskawiczne, a jedzenie wygląda przepysznie. Na pewno skusimy się na ramen, ale myślę, że wypróbuję też placuszki – od poniedziałku będę szykować synowi drugie śniadanie do szkoły i choć uwielbia kanapki, to na pewno ucieszy się czasem z czegoś na słodko 🙂

Odpowiedz
Iza 31/08/2019 - 6:14 am

Ttrafilas w punkt po raz kolejny. Po pierwsze placuszki czyli coś co uwielbiam, po drugie ramen, jeden z moich ulubionych makaronów. Po trzecie sałatka , takich przepisów nigdy dość. Po czwarte wszystko można szybko przygotować, to dla mnie jest sprawą priorytetową. Po piąte wszystko świetnie smakuje na zimno. Czego chcieć wiecej?
Yyyy coś by się znalazło 😀 moje dzieci uwielbiają placuszki wytrawne bez warzyw 😂😂😂 takich przepisów zawsze mi brakuje. Gwiazda idzie do szkoły a ją wykarmić to prawdziwe wyzwanie. 😀

Odpowiedz
Zibi 31/08/2019 - 8:10 am

I to jest to, na co czekałem. Gdzieś zawsze brakuje mi czasu na ogarnięcie posiłków, 45 minut i 3 posiłki… Dla mnie petarda😎 mam nadzieję, że to nie jednorazowa akcja 😜

Odpowiedz
Ola 01/09/2019 - 5:39 pm

Co to za pojemniki z przegródkami? Wyglądają jak szklane z IKEI, ale nie widziałam tam takich.

Odpowiedz
Malwina 02/09/2019 - 6:58 am

Z Lidla. W tym tygodniu będzie na blogu ich test.

Odpowiedz
Kasia 07/09/2019 - 5:03 pm

A dawno kupione? Jestem w Lidlu regularnie i nie widziałam ☹️

Odpowiedz
Malwina 08/09/2019 - 9:50 am

Rice&More było w Lidlu już jakiś czas temu. U mnie jest dostępne jeszcze w kilku Lidlach.

Odpowiedz
Zuza 02/09/2019 - 1:55 pm

aż zgłodniałam. wszystko smakowite! 🙂

Odpowiedz
Mateusz 05/09/2019 - 4:46 am

Lubimy takie pyszności. Dzięki Malwina za kolejna dawkę pomysłów. Dzięki Tobie nigdy nie jest nudno!:)

Odpowiedz
JustInka 05/09/2019 - 7:36 am

Wszzystkie piękne 🙂 Dla siebie łapię pudełko z placuszkami, myślę że mój młody też nimi nie pogardzi 🙂

Odpowiedz
Wiktori 19/09/2019 - 6:54 am

A gdzie można kupić te mieszanki ziaren MONINI? Przyznam szczerze, że nie widziałam ich jeszcze :/

Odpowiedz
Malwina 19/09/2019 - 7:24 am

Auchan, Makro, Selgros, większe Żabki, czasem Lidl. U mnie są we Fresh Markecie, który akurat mam pod domem.

Odpowiedz

Skomentuj

* Korzystając z tego formularza, zgadzasz się na przechowywanie i przetwarzanie Twoich danych osobowych przez stronę Filozofia Smaku

Ta strona korzysta z plików cookies w celu poprawienia jakości obsługi. Zaakceptuj Czytaj więcej: Polityka prywatności i plików cookies