Make bento, not war! #217

przez Malwina

Dzień dobry,

Mam dla Was kilka pudełek z minionego tygodnia. Nie jest ich za wiele, bo w pozostałe dni Połówek zabierał ze sobą głównie jedzenie w termosie. Być może znajdziecie dla siebie odrobinę inspiracji.

Z bieżących informacji – wracam z cyklem Śniadanie Mistrzów. Na blogu pojawił się już nowy wpis w serii, czyli jajecznica z wędzonym twarogiem. Będzie też nowa seria związana ze zdrowym odżywianiem i dietami. W jej ramach na blogu zadebiutuje Połówek. Myślę, że pierwszy post pojawi się jeszcze w tym tygodniu.

Przy okazji pochwalę się Wam prezentem, który dostałam. Moja kolekcja powiększyła się o nowe Monbento. To model Blush. Do niego mam butelkę o pojemności 0,5 litra (idealna na kranówę), pojemniczki na sosy i torebkę. Torebka to seria Sakura. Z takim zestawem jestem gotowa na wiosnę.

Produkty kupione w Zanshin. Z kodem FILOZOFIASMAKU jest aktywny rabat na 10%.

Poniedziałek i wtorek

Na śniadanie pieczony omlet z jabłkami, cynamonem, płatkami migdałów i malinami. Do omletu lemon curd. Powolutku znikają zapasy mrożonych owoców, co mnie bardzo cieszy. Trzeba zrobić miejsce na nowy sezon 🙂

Drugie śniadanie to placuszki warzywne z otrębami. Na ten przepis będziecie musieli troszkę poczekać. Póki co, odsyłam Was do innego przepisu na placki z otrębów. Do placków smażona polędwiczka wieprzowa (przyprawiona mieszanką ziół francuskich, pod koniec podlana odrobiną octu balsamicznego) i dip z fetą (przepis w mojej książce).

Obiad na wynos i jednocześnie posiłek przedtreningowy to ryż z tofu teriyaki, kinpirą z marchewki i marynowanym ogórkiem z czarnuszką (obrany ogórek, pokrojony w bardzo cienkie plasterki, nasolony, po kilkunastu minutach dodaję do niego odrobinę erytrolu i łyżkę octu ryżowego i odstawiam do lodówki).

Od razu zrobiliśmy też kolację (jedzona w domu). To zapiekanka z mięsem mielonym, ziemniakami i warzywami. Później wystarczy tylko wrzucić naczynie do piekarnika, posypać niedużą ilością sera i piec kilkanaście minut. Proste, bez stania przy garnkach każdego dnia, a jakie pyszne.

Do przeczytania już jutro. Na blogu pojawi się przepis na kurczaka pieczonego z warzywami i ciecierzycą.

0 komentarz
0

Podobne posty:

Skomentuj

* Korzystając z tego formularza, zgadzasz się na przechowywanie i przetwarzanie Twoich danych osobowych przez stronę Filozofia Smaku

Ten serwis internetowy wykorzystuje ciasteczka (pliki cookies) dla zapewnienia Ci możliwości korzystania z jego wszystkich funkcjonalności. Kliknięcie „Akceptuję” oznacza wyrażenie przez Ciebie zgody na korzystanie z plików cookies na zasadach i zgodnie z pouczeniami zawartymi w Polityce Prywatności. Akceptuję Czytaj więcej: Polityka prywatności i plików cookies