Fit placuszki z otrębami (bezglutenowe) |
Po dłuższej przerwie wracam do Was z nowym przepisem w cyklu Śniadanie Mistrzów. Przygotowałam bardzo smaczne placuszki na bazie otrębów. Są bezglutenowe, dietetyczne i ekspresowe w wykonaniu. Ze względu na ich ostatnią cechę, dość często lądują w lunchboxie Połówka. Inspiracją do stworzenia tego przepisu był wpis Kasi z blogu OkołoKuchennie. Koniecznie przygotujcie sobie takie placki z otrębów i zabierzcie ze sobą do szkoły lub pracy.
PLACUSZKI Z OTRĘBÓW
(BEZ GLUTENU)
Śniadanie Mistrzów #314
Śniadanie Mistrzów #314
Składniki (na 3-4 sztuki):
- 50 g otrębów gryczanych (niezmielonych)
- 1 jajko (L)
- około 30 g jogurtu naturalnego
- sól i pieprz do smaku
- 1 łyżeczka suszonej cebuli, pokruszonej
- 1 łyżeczka przyprawy suszone pomidory z oregano i chili (lub innej podobnej)*
Przygotowanie:
W misce umieszczamy otręby, dodajemy jajko, jogurt naturalny, sól i pieprz do smaku oraz pozostałe przyprawy. Całość mieszamy łyżką do połączenia. W razie potrzeby dodajemy troszkę więcej jogurtu. Ciasto powinno mieć konsystencję kwaśnej śmietany.
Na patelni rozgrzewamy olej. Łyżką kładziemy porcje ciasta. Smażymy z obu stron do ładnego zrumienienia i odkładamy na papierowy ręcznik. Placki z otrębów podajemy z ulubionymi dodatkami, np. sosem czosnkowym, sosem remoulade, jajkami (na twardo, w koszulkach itp.) i warzywami.Uwagi:
– placuszki z otrębów możecie doprawić dowolną kombinacją przypraw, np. zieloną lub czerwoną czubricą, tymiankiem, oregano itp., dodać do ciasta podsmażoną cebulkę, posiekane suszone pomidory z oliwy i co tylko zapragniecie.
Fit placuszki z otrębami (bezglutenowe) |
Całkowity czas przygotowania: 10 minut.
6 komentarzy
mniam !! wlasnie ostatnio z facetem przerzucamy sie na zdrowy tryb zycia i szukam jakis ciekawych przepisów :d
Pięknie się prezentują 🙂 Myślisz Malwinno, że można by zrobić je w wersji na słodko i wyszłbyby równie dobrze (np. otręby, jogurt, jajko, jakieś słodzidło + odrobina bakalii)
Pozdrawiam!
Jeśli lubisz smak gryki na słodko, to jasne. To dość uniwersalny przepis.
Otrębuuuszki! Aż sobie zrobię jutro na śniadanie jakieś z owocami.
No i zaszczyt w tyłek kopnął, żeś się w bloga zagłębiła 😉
A można inne otreby ?
Jasne, ale przy otrębach w formie zmielonej, trzeba będzie dać więcej jogurtu.