Jajecznica z wędzonym twarogiem

przez Malwina

Dzień dobry,

Od dłuższego czasu na blogu nie pojawiają się wpisy w cyklu Śniadanie Mistrzów. Czas najwyższy to zmienić, bo pomysłów na smaczne i niebanalne śniadania nigdy za wiele.

Zaczynamy od jajecznicy. Troszkę nietypowej, bo z dodatkiem wędzonego twarogu. Jeśli jadacie posiłki białkowo-tłuszczowe, to sprawdzi się ona idealnie. Oczywiście nic nie stoi na przeszkodzie, by zjeść ją w towarzystwie kromki chleba 😉

Jajecznica z wędzonym twarogiem

Drukuj
Porcje: 1 duża Czas przygotowania:
Kalorie: 200 kcal 20 grams fat

Składniki:

  • pół cebuli
  • 50 g dojrzewającej kiełbasy (użyłam kiełbasy surowej dojrzewającej z pieprzem)
  • 3 jajka
  • 80 g zwartego wędzonego twarogu (użyłam twarogu wędzonego z pieprzem i czosnkiem)
  • drobno posiekany szczypiorek do posypania
  • 1 łyżeczka klarowanego masła do smażenia 

Sposób przygotowania:

  1. Cebulę drobno siekamy, kiełbasę kroimy w kostkę. Twaróg kruszymy.
  2. Na patelni rozgrzewamy masło, wrzucamy cebulę i kiełbasę, smażymy przez około 5 minut, aż ładnie się zrumienią.
  3. Wbijamy jajka, chwilkę smażymy bez mieszania. Kolejno dodajemy ser i zaczynamy mieszanie jajecznicy. Smażymy do preferowanego ścięcia. Jajecznicy nie solę, bo już twaróg jest dość słony. 
  4. Nakładamy na talerz i posypujemy posiekanym szczypiorkiem. 

Uwagi:

Porcja jajecznicy ma 570 kcal (42 B, 3 W i 42 T). Idealnie sprawdzi się jako posiłek białkowo-tłuszczowy.

Wypróbowałeś ten przepis?
Opublikuj swoje zdjęcie na Instagramie i koniecznie mnie oznacz @filozofiasmaku. Dziękuję!
3 komentarze
1

Podobne posty:

3 komentarze

Angelika i Monika (Candy Pandas) 17/02/2019 - 6:27 pm

Jajeczniczka zawsze spoko 😀 Najlepsza z wędzonym tofu 😀

Odpowiedz
Dorota 17/02/2019 - 8:50 pm

Taka wersja jajecznicy to dla mnie zupełna nowość. Jestem bardzo ciekawa jej smaku, więc nie pozostaje mi nic innego, jak tylko ją przygotować:)

Odpowiedz
Kuchcik 18/02/2019 - 8:24 am

Pyszne i pożywne śniadanie 🙂 Osobiście, uwielbiam jajecznicę z brokułami, mogę jeść ją codziennie.

Odpowiedz

Skomentuj

* Korzystając z tego formularza, zgadzasz się na przechowywanie i przetwarzanie Twoich danych osobowych przez stronę Filozofia Smaku

Ten serwis internetowy wykorzystuje ciasteczka (pliki cookies) dla zapewnienia Ci możliwości korzystania z jego wszystkich funkcjonalności. Kliknięcie „Akceptuję” oznacza wyrażenie przez Ciebie zgody na korzystanie z plików cookies na zasadach i zgodnie z pouczeniami zawartymi w Polityce Prywatności. Akceptuję Czytaj więcej: Polityka prywatności i plików cookies