Kurczak zapiekany z warzywami i ciecierzycą

przez Malwina

Dzień dobry,

Ostatnio na blogu we wtorki królują dania obiadowe do podgrzania. Tak się składa, że przy okazji bento prepu robimy jedno danie na ciepło, które w poniedziałek i wtorek ląduje w piekarniku. To spora oszczędność czasu i energii. A i zmywania mniej.

Tym razem przygotowaliśmy filety drobiowe zapiekane w sosie z warzywami i ciecierzycą. Proste w wykonaniu i naprawdę pyszne. Tak przygotowane mięso pozostaje kruche i soczyste. Wypróbujcie koniecznie!

A z czym je podać? Aż proszą się o towarzystwo bagietki, ale w zdrowszym wydaniu fajnie sprawdzi się ryż, kasza jaglana lub makaron. Postawcie na to, co lubicie i macie w kuchennej szafce.

Kurczak zapiekany w sosie z warzywami – przepis

Piersi kurczaka zapiekane w pomidorach z ciecierzycą

Dzień dobry, Ostatnio na blogu we wtorki królują dania obiadowe do podgrzania. Tak się składa, że przy okazji bento prepu robimy jedno danie na ciepło, które w poniedziałek i wtorek ląduje w piekarniku. To spora oszczędność czasu i energii. A… Przepisy z drobiu Kurczak zapiekany z warzywami i ciecierzycą European Drukuj
Porcje: 4 Czas przygotowania:
Kalorie: 200 kcal 20 grams fat

Składniki:

  • 4 małe piersi z kurczaka (każda po około 200 g)
  • 1 czerwona papryka
  • 1 żółta papryka
  • 250 g niedużych pieczarek
  • 2 czerwone cebule
  • 2 ząbki czosnku
  • kawałek świeżego chili (jeśli nie lubicie pikantnych dań, pomińcie)
  • 500 g passaty
  • 1 łyżeczka suszonego oregano
  • 10 listków świeżej bazylii (plus do dekoracji)
  • 2 łyżki octu balsamicznego
  • 200 g ugotowanej ciecierzycy lub ze słoika (waga po ugotowaniu/odsączeniu z zalewy)
  • 80 g czarnych lub zielonych oliwek
  • 120 g sera feta
  • sól, pieprz do smaku
  • 1 łyżka oleju do smażenia
  • do podania: ugotowany makaron, ryż, kasza jaglana, ziemniaki, bagietka

Sposób przygotowania:

  1. Mięso należy wyjąć wcześniej z lodówki i ocieplić. Każdą pierś przyprawiamy solą i pieprzem. Papryki oczyszczamy, kroimy w podłużne paski. Jeśli chcecie, możecie je obrać ze skórki przy pomocy ręcznej obieraczki do warzyw. Pieczarki obieramy, kroimy w ćwiartki. Cebule siekamy w piórka, czosnek przeciskamy przez praskę, chili drobno kroimy (jeśli używamy). 
  2. Na patelni rozgrzewamy 5 g oleju (1 łyżeczka) i rozprowadzamy po dnie przy pomocy silikonowego pędzelka. Piersi smażymy po około 2 minuty z każdej strony, aż pory na mięsie się zamkną. Przekładamy do 1 dużego lub 4 małych naczynek do zapiekania. 
  3. Na patelnię wlewamy kolejne 5 g oleju, wrzucamy cebulę, smażymy przez 5 minut. Dokładamy paprykę i pieczarki, przesmażamy przez 2-3 minuty. Warzywa dokładamy do naczynek z mięsem. 
  4. Na patelnię wlewamy ostatnią łyżeczkę oleju. Dodajemy czosnek i chili, smażymy 30 sekund. Wlewamy passatę, dodajemy ocet balsamiczny, roztarte w palcach oregano, 10 porwanych listków bazylii, sól i pieprz do smaku. Gotujemy 3 minuty. Sosem polewamy mięso i warzywa, dodajemy ciecierzycę. 
  5. Pieczemy w temp. 180 stopni przez 30 minut. W przypadku większych elementów kurczaka czas pieczenia wydłuży się. Pod koniec danie posypujemy oliwkami i pokruszonym serem feta. 
  6. Podajemy z dodatkiem pieczywa, ryżu, makaronu lub kaszy jaglanej. Dekorujemy listkami bazylii.

ODGRZEWANIE: jeśli chcecie tę potrawę odgrzać kolejnego dnia, to nie dodawajcie sera feta. Posypcie nim potrawę przed odgrzaniem lub podaniem (jak wolicie i lubicie). 

Uwagi:

Całe danie ma: 1942 kcal (215 B, 114 W, 74 T). 1 porcja to: 486 kcal (54 B, 28 W, 19 T).

1 komentarz
0

Podobne posty:

1 komentarz

Kama 20/03/2019 - 11:21 am

Wygląda bardzo kolorowo i apetycznie, narobiłaś mi smaka!

Odpowiedz

Skomentuj

* Korzystając z tego formularza, zgadzasz się na przechowywanie i przetwarzanie Twoich danych osobowych przez stronę Filozofia Smaku

Ta strona korzysta z plików cookies w celu poprawienia jakości obsługi. Zaakceptuj Czytaj więcej: Polityka prywatności i plików cookies