Zapiekanka z mięsem mielonym i ziemniakami

by Malwina

Dzień dobry,

W niedzielę przy okazji Bento Prep zrobiliśmy od razu kolację na dwa dni do przodu. Wystarczy włożyć foremkę do piekarnika i po kilkunastu minutach mamy gotowy obiad. Banalnie proste i jakie pyszne! Przy okazji mniej zmywania i stania w kuchni.

Zapiekanka z mięsem mielonym i ziemniakami dobrze sprawdza się nie tylko jako obiad czy kolacja, ale i danie na ciepło na spotkaniu z przyjaciółmi. Wszystko można zrobić wcześniej, a w dzień imprezy podgrzać. Najlepiej przygotować ją wówczas w kokilkach. Będzie o wiele fajniej się prezentować. Możecie podać ją solo lub z dodatkiem jakiejś surówki. Ja zrobiłam pyszną surówkę z kapustą i ogórkami kiszonymi, ale przepisu na razie nie będzie. Zjadłam całą prosto z miski i nawet nie dotrwała do zdjęć 😀

Zapiekanka z mięsem mielonym i ziemniakami – przepis

Zapiekanka z mięsem mielonym i ziemniakami

Dzień dobry, W niedzielę przy okazji Bento Prep zrobiliśmy od razu kolację na dwa dni do przodu. Wystarczy włożyć foremkę do piekarnika… Jesień Zapiekanka z mięsem mielonym i ziemniakami European Drukuj
Porcje: 4 Czas przygotowania:
Kalorie: 200 kcal 20 grams fat

Składniki:

  • 1 duża biała cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 duża marchewka lub 2 mniejsze
  • 2 łodygi selera naciowego (ja dodałam także łyżkę drobno posiekanych liści selera)
  • 450 g mielonej wołowiny (u mnie udziec wołowy niespełna 4g tłuszczu w 100 g)*
  • 1 puszka siekanych pomidorów  bez skóry(400 g)
  • 250 g passaty pomidorowej
  • 2 łyżki sosu Worcestershire **
  • 1 łyżeczka gładkiej musztardy (u mnie Słowacka)
  • sól i pieprz do smaku
  • 800 g ziemniaków typ BC lub C (waga po obraniu)
  • około 150 g dobrej jakości mleka kokosowego w kartoniku***
  • gałka muszkatołowa do smaku
  • 120 g sera żółtego 
  • 1 łyżka oleju 

 

* W tym przepisie możecie użyć innej części chudej wołowiny, dobrze sprawdzi się też udziec indyczy, udka z kurczaka, szynka wieprzowa.
** Można pominąć sos Worcestershire i dodać odrobinę sosu sojowego, albo po prostu poprzestać na soli.
*** Zamiast mleka kokosowego można użyć zwykłego mleka (około 100 ml) plus czubatej łyżki masła (około 30-40 g). W tej wersji potrawa będzie o wiele bardziej kaloryczna.

Sposób przygotowania:

  1. Ziemniaki gotujemy w osolonej wodzie do miękkości. Odcedzamy dokładnie, a następnie blendujemy na gładkie puree, dodając w trakcie stopniowo mleko kokosowe. Być może nie trzeba będzie dodawać całego mleka. Puree powinno być kremowe i niezbyt gęste. Doprawiamy je solą i gałką muszkatołową. Odstawiamy na bok. 
  2. Cebulę i czosnek drobno siekamy. Obrane marchewki ścieramy na tarce o dużych oczkach, seler kroimy w drobną kostkę. 
  3. Na dużej patelni rozgrzewamy olej. Wrzucamy cebulę i czosnek, smażymy przez 5 minut. Dodajemy marchewkę i seler, smażymy przez 3-4 minuty. Wrzucamy mięso, przesmażamy kilka minut, aż przestanie być surowe.
  4. Wlewamy pomidory i passatę, dodajemy sos Worcestershire i musztardę. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Ja do sosu dorzuciłam także posiekane liście selera naciowego. Zapewne, gdybym miała też świeży lubczyk, to dodałabym troszkę do sosu pomidorowego. 
  5. Gotujemy bez przykrycia przez około 15 minut. Całość powinna być dość gęsta. 
  6. Zawartość patelni przekładamy do dużego naczynia żaroodpornego lub kilku mniejszych (ja piekłam zapiekankę w 3 naczyniach o pojemności 1,1 l). Do puree dodajemy połowę startego sera, mieszamy. Puree nakładamy na mięso (warto sobie pomóc drugą łyżką). Pieczemy w temp. 200 stopni przez około pół godziny. Na 10 minut przed końcem wierzch posypujemy pozostałym serem. 
  7. Jeśli chcecie przygotować tę zapiekankę na kolejny dzień, to pierwszego dnia wystarczy ją piec przez 15 minut. W dzień planowanego obiadu posypujemy ją serem i zapiekamy do zrumienienia przez około 15 minut. 

 

Uwagi:

Cała zapiekanka ma: 2111 kcal (150 B, 163 W i 90 g T). 1 porcja to: 528 kcal (38 B, 41 W i 22 T).

Podobne posty:

1 comment

Magda 12/02/2019 - 5:12 pm

Pysznie wygląda, bardzo lubię takie zapiekanki, świetnie smakują i pasują i na obiad i na kolację 🙂

Odpowiedz

Skomentuj

Ta strona korzysta z plików cookies w celu poprawienia jakości obsługi. Zaakceptuj Czytaj więcej: Polityka prywatności i plików cookies