Dip z fasoli i pieczonych buraków |
Dip z fasoli i pieczonych buraków to pyszna i zdrowa przystawka, którą możecie podać na spotkaniu z przyjaciółmi. Można w nim zanurzać kawałki chrupiących warzyw, podobnie jak w przypadku hummusu, lub chrupiące pieczywo, np. włoskie paluszki grissini. Nie idźcie proszę na łatwiznę i nie używajcie do tego przepisu gotowanych buraków. Te upieczone w piekarniku są o wiele smaczniejsze! Częstujcie się przepisem 🙂
DIP Z FASOLI I PIECZONYCH BURAKÓW
- 250 g ugotowanej białej fasoli lub z puszki (waga po ugotowaniu i odcedzeniu)
- 200 g upieczonych i obranych buraków (waga po upieczeniu i obraniu ze skórki)
- 1 duży ząbek czosnku
- sok z połowy cytryny
- 1-2 czubate łyżki jogurtu naturalnego
- sól i świeżo zmielony pieprz do smaku
Przygotowanie:
W rozdrabniaczu (zamykany pojemnik z ostrzami w zestawie z blenderem) umieszczamy fasolę, obrane buraki, drobno posiekany czosnek, sok z cytryny. Blendujemy przez kilka minut do powstania gładkiej masy. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem, dodajemy jogurt, ponownie miksujemy. Dip z fasoli i buraków podajemy jako dodatek do pieczywa, np. chrupiących chlebków z oregano, paluszków grissini bądź warzyw. Dip przechowujemy w zamkniętym pojemniku w lodówce do 2-3 dni.
Koniecznie wypróbuj także przepis na
Czas przygotowania: 5 minut.
4 komentarze
Świetny pomysł na dip 🙂
Musi być pyszny!
Przepis na pewno wypróbuję w najbliższym czasie bo dip wygląda przrpysznie, a ja jem codziennie buraki bez niczego i chyba troche narnuje ich potencjał :p
Świetny dip 🙂