Dip z fasoli i pieczonych buraków

przez Malwina
Pasta fasolowa z burakami
Dip z fasoli i pieczonych buraków
Dip z fasoli i pieczonych buraków to pyszna i zdrowa przystawka, którą możecie podać na spotkaniu z przyjaciółmi. Można w nim zanurzać kawałki chrupiących warzyw, podobnie jak w przypadku hummusu, lub chrupiące pieczywo, np. włoskie paluszki grissini. Nie idźcie proszę na łatwiznę i nie używajcie do tego przepisu gotowanych buraków. Te upieczone w piekarniku są o wiele smaczniejsze! Częstujcie się przepisem 🙂

Dip fasolowy przepis

DIP Z FASOLI I PIECZONYCH BURAKÓW



Składniki:

  • 250 g ugotowanej białej fasoli lub z puszki (waga po ugotowaniu i odcedzeniu)
  • 200 g upieczonych i obranych buraków (waga po upieczeniu i obraniu ze skórki)
  • 1 duży ząbek czosnku
  • sok z połowy cytryny
  • 1-2 czubate łyżki jogurtu naturalnego
  • sól i świeżo zmielony pieprz do smaku
Przygotowanie:
W rozdrabniaczu (zamykany pojemnik z ostrzami w zestawie z blenderem) umieszczamy fasolę, obrane buraki, drobno posiekany czosnek, sok z cytryny. Blendujemy przez kilka minut do powstania gładkiej masy. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem, dodajemy jogurt, ponownie miksujemy. Dip z fasoli i buraków podajemy jako dodatek do pieczywa, np. chrupiących chlebków z oregano, paluszków grissini bądź warzyw. Dip przechowujemy w zamkniętym pojemniku w lodówce do 2-3 dni.

Koniecznie wypróbuj także przepis na 

Dip z fasoli i papryki

Dip z fasoli i buraka
Dip z buraka

Czas przygotowania: 5 minut.

4 komentarze
0

Podobne posty:

4 komentarze

Magda C. 04/05/2015 - 4:39 pm

Świetny pomysł na dip 🙂

Odpowiedz
Zuzanna Ploch 05/05/2015 - 8:03 pm

Musi być pyszny!

Odpowiedz
Ania S 05/05/2015 - 9:18 pm

Przepis na pewno wypróbuję w najbliższym czasie bo dip wygląda przrpysznie, a ja jem codziennie buraki bez niczego i chyba troche narnuje ich potencjał :p

Odpowiedz
FitHealthyLife 08/05/2015 - 5:43 pm

Świetny dip 🙂

Odpowiedz

Skomentuj

* Korzystając z tego formularza, zgadzasz się na przechowywanie i przetwarzanie Twoich danych osobowych przez stronę Filozofia Smaku

Ta strona korzysta z plików cookies w celu poprawienia jakości obsługi. Zaakceptuj Czytaj więcej: Polityka prywatności i plików cookies