Chrupiące chlebki z oregano

przez Malwina
Chlebki z oregano
Chrupiące chlebki z oregano

Lubicie sobie czasem pochrupać? Jeśli tak, to te chlebki przypadną Wam do gustu.  Fajnie smakują z dodatkiem różnej maści dipów i sosów, czy z hummusem. Idealne do podgryzania w trakcie wieczorku filmowego czy spotkania z przyjaciółmi. Kombinujcie dowolnie z ziołami, zamiast oregano i szałwii możecie dodać czosnek, wędzoną paprykę, bazylię. Wierzch chlebków można dodatkowo posypać ulubionymi ziarnami, np. czarnuszką, sezamem, makiem.


Chrupiące chlebki

CHRUPIĄCE CHLEBKI Z OREGANO


Składniki (na 3 duże chlebki):
[przepis własny]

  • 2 szklanki mąki pszennej chlebowej lub bułeczkowej (typ 750 lub 650)
  • 3/4 łyżeczki soli
  • 1,5 łyżeczki suszonego oregano
  • pół łyżeczki suszonej szałwii 
  • 12 g świeżych drożdży
  • pół łyżeczki cukru
  • 3/4 szklanki ciepłej wody
  • 3 łyżki oliwy
  • dodatkowo: oliwa do skropienia chlebków, sól morska do posypania
Przygotowanie:
W misce umieszczamy mąkę, sól, oregano i szałwię (oczywiście jeśli macie ochotę na inny zestaw ziół, podmieńcie je na te, które wolicie). Drożdże kruszymy do miseczki, dodajemy cukier, kilka łyżek ciepłej wody, mieszamy. Odstawiamy na 15-20 minut. Do mąki dodajemy drożdże, pozostałą wodę, oliwę. Wyrabiamy gładkie i elastyczne ciasto, podsypując je w razie potrzeby mąką. Miskę z ciastem przykrywamy, odstawiamy na 1 godzinę do wyrośnięcia.

Po tym czasie ciasto dzielimy na 3 części. Wałkujemy cienko na blacie wysypanym lekko mąką. Układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Wierzch kropimy oliwą, posypujemy solą morską. Pieczemy w temp. 220 stopni przez około 10-12 minut lub dłużej, aż chlebki będą ładnie wypieczone. Podajemy z ulubionym dipem lub sosem. Ja podałam chlebki z sosem czosnkowym oraz dipem z pieczonego bakłażana. 

Czas przygotowania: 1 godzina i 30 minut.

3 komentarze
0

Podobne posty:

3 komentarze

Kats 01/08/2014 - 5:06 pm

Fajny przepis i jak zwykle piękna prezentacja.

Odpowiedz
JustInka 04/08/2014 - 11:21 am

Kocham Twoje chlebki. Zapisuję i zaraz zrobię 🙂

Odpowiedz
Zuzanna Ploch 26/08/2014 - 3:00 pm

Świetny przepis, zapisuję do wypróbowania!

Odpowiedz

Skomentuj

* Korzystając z tego formularza, zgadzasz się na przechowywanie i przetwarzanie Twoich danych osobowych przez stronę Filozofia Smaku

Ta strona korzysta z plików cookies w celu poprawienia jakości obsługi. Zaakceptuj Czytaj więcej: Polityka prywatności i plików cookies