Chrupiące chlebki z oregano |
Składniki (na 3 duże chlebki):
[przepis własny]
- 2 szklanki mąki pszennej chlebowej lub bułeczkowej (typ 750 lub 650)
- 3/4 łyżeczki soli
- 1,5 łyżeczki suszonego oregano
- pół łyżeczki suszonej szałwii
- 12 g świeżych drożdży
- pół łyżeczki cukru
- 3/4 szklanki ciepłej wody
- 3 łyżki oliwy
- dodatkowo: oliwa do skropienia chlebków, sól morska do posypania
Po tym czasie ciasto dzielimy na 3 części. Wałkujemy cienko na blacie wysypanym lekko mąką. Układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Wierzch kropimy oliwą, posypujemy solą morską. Pieczemy w temp. 220 stopni przez około 10-12 minut lub dłużej, aż chlebki będą ładnie wypieczone. Podajemy z ulubionym dipem lub sosem. Ja podałam chlebki z sosem czosnkowym oraz dipem z pieczonego bakłażana.
Czas przygotowania: 1 godzina i 30 minut.
3 komentarze
Fajny przepis i jak zwykle piękna prezentacja.
Kocham Twoje chlebki. Zapisuję i zaraz zrobię 🙂
Świetny przepis, zapisuję do wypróbowania!