Sałatka z brokułem i tuńczykiem

przez Malwina
Sałatka brokułowa z tuńczykiem
Sałatka z brokułem i tuńczykiem
Sałatka z brokułem i tuńczykiem to pomysł na pożywne drugie śniadanie, które możecie zapakować do Waszego lunchboxu i zabrać ze sobą do pracy lub na uczelnię. O ile oczywiście nie straszny Wam rybny zapaszek tuńczyka. Sałatka jest lekka i nieprzekombinowana. Brokuł, tuńczyk i jajka tworzą naprawdę fajne połączenie smakowe. Wzbogaciłam je także o dodatek awokado, które choć samo w smaku jest dość mdłe, to dodaje sałatce dodatkowych wartości odżywczych. Taką sałatkę najlepiej serwować w towarzystwie grzanek z bagietki.

Sałatka z brokuła i tuńczyka
SAŁATKA BROKUŁOWA Z TUŃCZYKIEM



Składniki (na 2-3 porcje):

  • 1 brokuł
  • 1 mała czerwona cebulka
  • 1 puszka tuńczyka (u mnie tuńczyk w oliwie ev -125 g; waga po odsączeniu)
  • 3 jajka, ugotowane na twardo
  • pół dojrzałego awokado
  • dressing: 3 łyżki oliwy ev, 1 ząbek czosnku, 1 łyżka soku z cytryny, sól i świeżo zmielony pieprz 
Przygotowanie:
Brokuła dzielimy na różyczki, gotujemy na parze, aż będzie al dente (ma być miękki, ale nie rozgotowany). Odstawiamy go do przestygnięcia. Ugotowane na twardo jajka obieramy i kroimy w ćwiartki. Tuńczyka odsączamy, dzielimy na mniejsze kawałki. Awokado obieramy, kroimy w kostkę. Cebulę siekamy w piórka.
Przygotowujemy dressing: czosnek drobno siekamy, rozcieramy na pastę ze szczyptą soli (w moździerzu lub bokiem noża). Oliwę łączymy z cytryną i czosnkiem, doprawiamy do smaku solą i pieprzem.

Na talerzu układamy brokuła, jajka, awokado, posypujemy cebulką i kawałkami tuńczyka. Sałatkę polewamy dressingiem i podajemy. 

Wypróbuj inne sałatki brokułowe
 Sałatka z brokułami i boczkiem
Sałatka brokułowa z boczkiem
i żurawiną
 Sałatka z kaszy pęczak i borkułu
Sałatka z pęczaku, indyka
i brokuła
Sałatka z bulguru i brokułów
Sałatka z bulguru, fety
i brokułów
Sałatka brokułowa z tuńczykiem
Sałatka z brokułem i tuńczykiem
Sałatka z tuńczykiem w puszce i brokułem
Czas przygotowania: 20 minut.
8 komentarzy
0

Podobne posty:

8 komentarzy

TusieRobi Moje Rękodzieło 05/05/2015 - 7:21 am

I znowu po odwiedzeniu Filozofii Smaku zrobiłam się głodna…

Odpowiedz
Aleksandra Fic 05/05/2015 - 10:26 am

Uwielbiam!!! 🙂

Odpowiedz
Kinga Łucja 05/05/2015 - 5:56 pm

Pychotka :))

Odpowiedz
Zuzanna Ploch 05/05/2015 - 7:53 pm

Fajne połączenie składników. Brokuły i jajko łączyła już nie raz, nigdy z tuńczykiem, ale przewiduję, że taka sałatka jest bardzo smaczna.

Odpowiedz
Magda C. 06/05/2015 - 6:14 am

Świetna sałatka 🙂 Fajne połączenie smaków 🙂

Odpowiedz
Laura Anderson 06/05/2015 - 9:53 am

Uwielbiam brokuły, ale nie przepadam za połączeniem jajka i tuńczyka 😉

Niemniej sałatka prezentuje się bardzo smacznie 😉

Odpowiedz
FitHealthyLife 08/05/2015 - 5:42 pm

Bardzo ładnie się prezentuje 🙂

Odpowiedz
JustInka 10/05/2015 - 7:24 am

Wiesz, kiedyś brokuły wydawały mi się brzydkie, śmierdzące i niesmaczne. Dziś je uwielbiam, bo w takich sałatkach sprawdzają się super 🙂

Odpowiedz

Skomentuj

* Korzystając z tego formularza, zgadzasz się na przechowywanie i przetwarzanie Twoich danych osobowych przez stronę Filozofia Smaku

Ten serwis internetowy wykorzystuje ciasteczka (pliki cookies) dla zapewnienia Ci możliwości korzystania z jego wszystkich funkcjonalności. Kliknięcie „Akceptuję” oznacza wyrażenie przez Ciebie zgody na korzystanie z plików cookies na zasadach i zgodnie z pouczeniami zawartymi w Polityce Prywatności. Akceptuję Czytaj więcej: Polityka prywatności i plików cookies