Sałatka z pęczaku, pieczonej papryki i fety

przez Malwina
Sałatka z kaszy, papryki i fety
Sałatka z pęczaku, pieczonej papryki i fety
Jeśli w długi weekend planujecie wypad za miasto, to mam dla Was przepis na sałatkę, którą możecie zapakować do Waszego lunchboxu i ruszyć w świat. Jest pożywna, aromatyczna i przede wszystkim niezwykle smaczna. O ile oczywiście lubicie sałatki na bazie kaszy. Połączenie słonego sera feta i słodkiej w smaku pieczonej papryki sprawdza się niezwykle dobrze. Wyrazistego akcentu dodają sałatce czarne oliwki. Połączenie tych wszystkich składników daje skojarzenie z kuchnią Morza Śródziemnego.

Autorem przepisu jest Yotam Ottolenghi, którego zapewne część z Was kojarzy za sprawą jego książki „Jerozolima”. Niestety nie miałam jeszcze okazji mieć tej pozycji w rękach, jednak po recenzjach zaprzyjaźnionych koleżanek blogerek mogę wnioskować, że to niezwykle ciekawa i godna uwagi książka kucharska. Coś czuję, że prędzej czy później, zasili moją kulinarną biblioteczkę.

To kolejny przepis zrealizowany wspólnie z Emilią z blogu Turcja od kuchni. Koniecznie do niej zajrzyjcie i zobaczcie, co dobrego przygotowała.

Sałatka z kaszą i papryką

SAŁATKA Z PĘCZAKU, PIECZONEJ PAPRYKI I FETY


Składniki (na 2 porcje):

  • 100 g kaszy pęczak (suche ziarno); około pół szklanki
  • 80-100 g sera feta
  • 2 duże czerwone papryki, oczyszczone, upieczone i obrane ze skórki
  • 3 cebule dymki wraz ze szczypiorem
  • około 8-10 czarnych oliwek
  • 1 łyżka posiekanych listów świeżego oregano
  • dressing: 3 łyżki oliwy, sok z połowy cytryny, 1/2 łyżeczki wędzonej papryki w proszku, 1 łyżeczka płynnego miodu, pół niedużego ząbka czosnku (drobno posiekanego), szczypta mielonej gałki muszkatołowej, sól i pieprz do smaku
Przygotowanie:

Pęczak płuczemy na sicie, umieszczamy w garnku i prażymy przez około 2 minuty. Zalewamy go szklanką gorącej wody, dodajemy szczyptę soli. Przykrywamy i gotujmy na małym ogniu przez około 15-20 minut lub dłużej, aż kasza napęcznieje i wchłonie cały płyn. Ugotowaną kaszę zostawiamy pod przykryciem jeszcze na 10 minut, a następnie spulchniamy widelcem. Pęczak przekładamy do miski i studzimy.
Do kaszy dodajemy pokrojoną w paseczki paprykę, posiekane dymki wraz ze szczypiorem, pokruszony lub pokrojony w kostkę ser, oliwki, posiekane oregano. Składniki dressingu łączymy ze sobą w zakręconym słoiczku. Sałatkę polewamy dressingiem, mieszamy łyżką i podajemy. 
Uwagi:
– zamiast pęczaku możecie wykorzystać ziarno orkiszu, bulgur, grubszy kuskus, komosę ryżową.
– sałatkę można przechowywać w lodówce w zamkniętym pojemniku przez 2 dni. 
Pieczenie papryki: paprykę kroimy wzdłuż na pół, pozbawiamy gniazda nasiennego i układamy na blasze do pieczenia skórą do góry. Pieczemy w temp. 200-220 stopni przez 20-30 minut lub dłużej, aż skóra na papryce pomarszczy się i ściemnieje. Upieczoną paprykę obieramy ze skórki.
Wypróbuj inne sałatki na bazie pęczaku

Sałatka z pęczaku i pieczonych warzyw
Sałatka z pieczonych
warzyw i pęczaku
 Tabule z pęczakiem
Tabbouleh z kaszą
pęczak
Sałatka z indykiem i pęczakiem
Sałatka z pęczakiem
i indykiem
 Sałatka z pieczonej dyni i pęczaku
Sałatka z pęczakiem
i pieczoną dynią
Świeże oregano
Świeże oregano

Sałatka z pęczakiem i papryką
Sałatka z pęczaku, pieczonej papryki i fety

Czas przygotowania: 30 minut.

13 komentarzy
0

Podobne posty:

13 komentarzy

Kinga Łucja 01/05/2015 - 4:55 pm

Wygląda smacznie :)))

Odpowiedz
Magdalena Kuchaja 01/05/2015 - 4:59 pm

kolejna świetna propozycja sałatkowa!

Odpowiedz
mnemonique 01/05/2015 - 6:50 pm

świetny przepis, zawsze mam kłopot z pęczakiem – i lubię go jeść samego, ale zawsze chętnie wypatruję nowych przepisów. dobrze, że niedawno polubiłam oliwki 🙂

Odpowiedz
Magda C. 01/05/2015 - 9:02 pm

Kolorowo i bardzo zdrowo 🙂

Odpowiedz
Magda111 02/05/2015 - 9:25 am

Genialna – moje smaki 😉 pozdrawiam

Odpowiedz
Jolanta Szyndlarewicz 02/05/2015 - 10:09 am

Bardo apetyczna sałatka ….

Odpowiedz
Bo(ro)n Appétit 04/05/2015 - 8:42 am

Sałatka na pewno pyszna i trafia w mój gust, a o książce Yotama marzę od dawna! Już sobie ją wyobrażam w moich rękach 🙂

Odpowiedz
FitHealthyLife 08/05/2015 - 5:44 pm

Nie lubię fety.

Odpowiedz
Anonimowy 21/09/2015 - 12:18 pm

zrobiłam z białym serem zamiast fety, obłędnie pyszne!

Odpowiedz
Anonimowy 04/08/2016 - 2:33 pm

Kolejny świetny przepis, Ty to masz smak!!!! Czy mogłabyś zaproponować jakąś alternatywę na czarne oliwki? Może pominąć lub podać z zielonymi?

Odpowiedz
Malwina 04/08/2016 - 4:45 pm

Super będą tu pasować oliwki kalamata. Jeśli i tych nie lubisz, to dodaj dobrej jakości zielone z papryką.

Odpowiedz
olgita23 26/07/2017 - 2:43 pm

Robilam wczoraj- rzeczywiscie pyszne i bardzo pozywne:) polecam!

Odpowiedz
Anonimowy 01/12/2017 - 5:12 pm

Zdobione, zjedzone- pyszne😊

Odpowiedz

Skomentuj

* Korzystając z tego formularza, zgadzasz się na przechowywanie i przetwarzanie Twoich danych osobowych przez stronę Filozofia Smaku

Ten serwis internetowy wykorzystuje ciasteczka (pliki cookies) dla zapewnienia Ci możliwości korzystania z jego wszystkich funkcjonalności. Kliknięcie „Akceptuję” oznacza wyrażenie przez Ciebie zgody na korzystanie z plików cookies na zasadach i zgodnie z pouczeniami zawartymi w Polityce Prywatności. Akceptuję Czytaj więcej: Polityka prywatności i plików cookies