Sałatka z kaszą jaglaną i awokado |
Lubicie kaszę jaglaną? Jeśli tak, to mam dla Was niezwykle smaczną sałatkę na jej bazie. Jest pełna pysznych kolorowych warzyw, zdrowa i do tego niezwykle pożywna. Idealnie wpasuje się w dietę osób unikających na co dzień glutenu.
Taką sałatkę z kaszą jaglaną i awokado możecie z powodzeniem zabrać ze sobą do pracy. Pamiętajcie tylko o tym, aby szpinak położyć na jej wierzchu i wymieszać z resztą składników tuż przed jedzeniem. W przeciwnym razie może dość szybko zwiędnąć. Ja dosłownie przed chwilą porcję takiej sałatki zapakowałam Połówkowi na jutro do pracy.
Miłośników jagły odsyłam na blogi Zuzi, Martynosi i Chantel, które również przygotowały pyszne sałatki z kaszy jaglanej.
SAŁATKA Z KASZĄ JAGLANĄ I AWOKADO
Składniki (na 2 porcje):
- 100 g kaszy jaglanej (waga przed ugotowaniem; około pół szklanki)
- 200 g piersi z kurczaka
- zioła prowansalskie do przyprawienia mięsa
- pół dojrzałego awokado
- garść liści miniaturowego szpinaku
- pół czerwonej cebulki
- 60 g sera feta
- 8-10 czarnych oliwek
- 12 pomidorków koktajlowych
- 2 nieduże ogórki gruntowe
- 1/4 czerwonej papryki
- dressing: 1 nieduży ząbek czosnku, pół łyżeczki suszonego oregano, 3 łyżki oliwy ev, sok z połowy cytryny, sól i pieprz do smaku
Przygotowanie:
Zaczynamy od ugotowania kaszy jaglanej. Kaszę jaglaną płuczemy na sicie, kolejno przelewamy ją wrzątkiem i umieszczamy w garnku. Prażymy przez około 2 minuty, mieszając kaszę przy pomocy łyżeczki. Wlewamy dwa razy więcej objętościowo gorącej wody (na pół szklanki kaszy- jedna szklanka wody), dodajemy dwie szczypty soli. Przykrywamy. Gotujemy na małym ogniu bez mieszania, aż kasza wchłonie cały płyn. Wyłączamy płomień pod garnkiem, kaszę pozostawiamy przykrytą jeszcze na 5-10 minut, a następnie spulchniamy ją widelcem.
Pierś z kurczaka przyprawiamy solą, świeżo mielonym kolorowym pieprzem i ziołami prowansalskimi. Smażymy ją na patelni z obu stron, aż przestanie być surowa w środku. Usmażonego kurczaka zdejmujemy szczypcami na deskę i studzimy. Kolejno kroimy go w plastry lub kostkę. Obraną połówkę awokado kroimy w grubszą kostkę. Warto je skropić sokiem z cytryny, aby nie ściemniało. Szpinak grubo siekamy. Cebulkę siekamy w drobną kostkę. Ser kruszymy lub kroimy w kostkę. Pomidorki kroimy na pół. Ogórki obieramy, kroimy w kostkę. Paprykę również siekamy w kostkę podobnej wielkości.
Do kaszy jaglanej dodajemy warzywa i ser. Przygotowujemy dressing: czosnek drobno siekamy, dodajemy oliwę, sok z cytryny, doprawiamy solą i pieprzem. Całość dokładnie mieszamy. Sałatkę polewamy dressingiem, delikatnie mieszamy i podajemy.
Całkowity czas przygotowania: 30 minut.
16 komentarzy
kolorowo i pysznie 🙂
Ale pychota 😀
A jak w takiej sałatce zabezpieczyć awokado,żeby nie ściemniało?
Kropimy sokiem z cytryny.
Świetnie:)dziękuję,będzie pyszna na lunch:)
No i było pysznie:) bardzo fajna sałatka:)
Bardzo wiosenna i na pewno pyszna kompozycja 🙂
Mi kasza jaglana zasmakowała, odkąd zaczęłam ją dobrze przygotowywać. Gotowałam ją ostatni z przepisu Olgi Smile, bez prażenia, ale za to z dobrym płukaniem i wyszła przepyszna 🙂
Prażenie ma na celu zapobiegnięcie sklejaniu się ziarenek kaszy.
No nie bo mimo że ja praże i tak mi się skleja ….
Postaram się kiedyś zamieścić dokładny przepis, jak przygotowuję kaszę jaglaną. Zawsze wychodzi sypka.
Kasza jaglana będzie sypka jeśli podczas gotowania dodamy łyżeczkę oleju kokosowego. To działa
Bardzo apetyczna sałatka 🙂 bardzo lubię kaszę jaglaną 🙂
Mam prawie wszystkie składniki, jutro robię. Tylko jedno mnie zastanawia – kurczak. W mojej okolicy trudno o bezpieczne mięso drobiowe, obawiam się antybiotyków, hormonów. Za to mam w domu 30 ekologicznych jaj 🙂 Jak sądzisz, czy zamiana kurczaka na jaja będzie okej w tej Pozdrawiam!
P.S. Twoje bento to dla mnie ogromna inspiracja, aż chce się pichcić. Tym bardziej, że wiele z prezentowanych zestawów można przygotować szybciutko 🙂
Kasiu, jajka w sałatce z kaszą mogą się po zmieszaniu rozpaćkać. Wizualnie może to wyglądać słabo, ale smakowo może być ciekawie. Ewentualnie pokrój je w ćwiartki. Można by tu pokombinować z łososiem albo indykiem. Też byłoby fajnie. Przy okazji dziękuję za miłe słowa. Takie komentarze zawsze motywują do działania 🙂
Sałatka jest fenomenalna! Chyba najsmaczniejsza jaką jadłam. Zmieniłam tylko dwie rzeczy – przyprawionego kurczaka ugotowałam w kawałkach na parze, a zamiast czarnych oliwek (za którymi nie przepadam) użyłam zielonych. Wyszło wspaniale, niestety sałatka jest dosyć czasochłonna jak na studenckie warunki,najlepiej od razu zaopatrzyć się w większą ilość ☺ pierwszy raz prażyłam kaszę przed ugotowaniem, ale nie zauważyłam żadnej różnicy.