Sałatka z kaszą jaglaną i awokado

przez Malwina
 Kasza jaglana z awokado
Sałatka z kaszą jaglaną i awokado
Lubicie kaszę jaglaną? Jeśli tak, to mam dla Was niezwykle smaczną sałatkę na jej bazie. Jest pełna pysznych kolorowych warzyw, zdrowa i do tego niezwykle pożywna. Idealnie wpasuje się w dietę osób unikających na co dzień glutenu.
Taką sałatkę z kaszą jaglaną i awokado możecie z powodzeniem zabrać ze sobą do pracy. Pamiętajcie tylko o tym, aby szpinak położyć na jej wierzchu i wymieszać z resztą składników tuż przed jedzeniem. W przeciwnym razie może dość szybko zwiędnąć. Ja dosłownie przed chwilą porcję takiej sałatki zapakowałam Połówkowi na jutro do pracy.
Miłośników jagły odsyłam na blogi Zuzi, Martynosi i Chantel, które również przygotowały pyszne sałatki z kaszy jaglanej.

 

 Kasza jaglana z kurczakiem

 

SAŁATKA Z KASZĄ JAGLANĄ I AWOKADO


Składniki (na 2 porcje):

  • 100 g kaszy jaglanej (waga przed ugotowaniem; około pół szklanki)
  • 200 g piersi z kurczaka
  • zioła prowansalskie do przyprawienia mięsa
  • pół dojrzałego awokado
  • garść liści miniaturowego szpinaku
  • pół czerwonej cebulki
  • 60 g sera feta
  • 8-10 czarnych oliwek
  • 12 pomidorków koktajlowych
  • 2 nieduże ogórki gruntowe
  • 1/4 czerwonej papryki
  • dressing: 1 nieduży ząbek czosnku, pół łyżeczki suszonego oregano, 3 łyżki oliwy ev, sok z połowy cytryny, sól i pieprz do smaku
Przygotowanie:
Zaczynamy od ugotowania kaszy jaglanej. Kaszę jaglaną płuczemy na sicie, kolejno przelewamy ją wrzątkiem i umieszczamy w garnku. Prażymy przez około 2 minuty, mieszając kaszę przy pomocy łyżeczki. Wlewamy dwa razy więcej objętościowo gorącej wody (na pół szklanki kaszy- jedna szklanka wody), dodajemy dwie szczypty soli. Przykrywamy. Gotujemy na małym ogniu bez mieszania, aż kasza wchłonie cały płyn. Wyłączamy płomień pod garnkiem, kaszę pozostawiamy przykrytą jeszcze na 5-10 minut, a następnie spulchniamy ją widelcem.
Pierś z kurczaka przyprawiamy solą, świeżo mielonym kolorowym pieprzem i ziołami prowansalskimi. Smażymy ją na patelni z obu stron, aż przestanie być surowa w środku. Usmażonego kurczaka zdejmujemy szczypcami na deskę i studzimy. Kolejno kroimy go w plastry lub kostkę. Obraną połówkę awokado kroimy w grubszą kostkę. Warto je skropić sokiem z cytryny, aby nie ściemniało. Szpinak grubo siekamy. Cebulkę siekamy w drobną kostkę. Ser kruszymy lub kroimy w kostkę. Pomidorki kroimy na pół. Ogórki obieramy, kroimy w kostkę. Paprykę również siekamy w kostkę podobnej wielkości.
Do kaszy jaglanej dodajemy warzywa i ser. Przygotowujemy dressing: czosnek drobno siekamy, dodajemy oliwę, sok z cytryny, doprawiamy solą i pieprzem. Całość dokładnie mieszamy. Sałatkę polewamy dressingiem, delikatnie mieszamy i podajemy.

Całkowity czas przygotowania: 30 minut.

16 komentarzy
0

Podobne posty:

16 komentarzy

chantel 06/04/2016 - 5:07 pm

kolorowo i pysznie 🙂

Odpowiedz
Roztrzepana Babeczka 06/04/2016 - 5:23 pm

Ale pychota 😀

Odpowiedz
Aguś kulinarnie 06/04/2016 - 6:10 pm

A jak w takiej sałatce zabezpieczyć awokado,żeby nie ściemniało?

Odpowiedz
Malwina 06/04/2016 - 7:09 pm

Kropimy sokiem z cytryny.

Odpowiedz
Aguś kulinarnie 06/04/2016 - 8:58 pm

Świetnie:)dziękuję,będzie pyszna na lunch:)

Odpowiedz
Aguś kulinarnie 11/04/2016 - 2:51 pm

No i było pysznie:) bardzo fajna sałatka:)

Odpowiedz
Jud 06/04/2016 - 7:07 pm

Bardzo wiosenna i na pewno pyszna kompozycja 🙂

Odpowiedz
Zuzanna Ploch 06/04/2016 - 7:49 pm

Mi kasza jaglana zasmakowała, odkąd zaczęłam ją dobrze przygotowywać. Gotowałam ją ostatni z przepisu Olgi Smile, bez prażenia, ale za to z dobrym płukaniem i wyszła przepyszna 🙂

Odpowiedz
Malwina 07/04/2016 - 6:21 am

Prażenie ma na celu zapobiegnięcie sklejaniu się ziarenek kaszy.

Odpowiedz
Anonimowy 12/01/2017 - 1:38 pm

No nie bo mimo że ja praże i tak mi się skleja ….

Odpowiedz
Malwina 12/01/2017 - 1:39 pm

Postaram się kiedyś zamieścić dokładny przepis, jak przygotowuję kaszę jaglaną. Zawsze wychodzi sypka.

Odpowiedz
Unknown 08/03/2017 - 4:42 pm

Kasza jaglana będzie sypka jeśli podczas gotowania dodamy łyżeczkę oleju kokosowego. To działa

Odpowiedz
Marzena Szkodzińska 10/04/2016 - 3:21 pm

Bardzo apetyczna sałatka 🙂 bardzo lubię kaszę jaglaną 🙂

Odpowiedz
Kasia | Inna Idea 11/04/2016 - 11:33 am

Mam prawie wszystkie składniki, jutro robię. Tylko jedno mnie zastanawia – kurczak. W mojej okolicy trudno o bezpieczne mięso drobiowe, obawiam się antybiotyków, hormonów. Za to mam w domu 30 ekologicznych jaj 🙂 Jak sądzisz, czy zamiana kurczaka na jaja będzie okej w tej Pozdrawiam!
P.S. Twoje bento to dla mnie ogromna inspiracja, aż chce się pichcić. Tym bardziej, że wiele z prezentowanych zestawów można przygotować szybciutko 🙂

Odpowiedz
Malwina 11/04/2016 - 11:58 am

Kasiu, jajka w sałatce z kaszą mogą się po zmieszaniu rozpaćkać. Wizualnie może to wyglądać słabo, ale smakowo może być ciekawie. Ewentualnie pokrój je w ćwiartki. Można by tu pokombinować z łososiem albo indykiem. Też byłoby fajnie. Przy okazji dziękuję za miłe słowa. Takie komentarze zawsze motywują do działania 🙂

Odpowiedz
Kalevala 12/02/2017 - 6:50 pm

Sałatka jest fenomenalna! Chyba najsmaczniejsza jaką jadłam. Zmieniłam tylko dwie rzeczy – przyprawionego kurczaka ugotowałam w kawałkach na parze, a zamiast czarnych oliwek (za którymi nie przepadam) użyłam zielonych. Wyszło wspaniale, niestety sałatka jest dosyć czasochłonna jak na studenckie warunki,najlepiej od razu zaopatrzyć się w większą ilość ☺ pierwszy raz prażyłam kaszę przed ugotowaniem, ale nie zauważyłam żadnej różnicy.

Odpowiedz

Skomentuj

* Korzystając z tego formularza, zgadzasz się na przechowywanie i przetwarzanie Twoich danych osobowych przez stronę Filozofia Smaku

Ten serwis internetowy wykorzystuje ciasteczka (pliki cookies) dla zapewnienia Ci możliwości korzystania z jego wszystkich funkcjonalności. Kliknięcie „Akceptuję” oznacza wyrażenie przez Ciebie zgody na korzystanie z plików cookies na zasadach i zgodnie z pouczeniami zawartymi w Polityce Prywatności. Akceptuję Czytaj więcej: Polityka prywatności i plików cookies