Jaglany deser z karobem |
Po pysznych, ale i bardzo kalorycznych naleśnikach, mam dla Was przepis na lżejszy i zdrowszy deser na bazie kaszy jaglanej. Taki jaglany pudding vel budyń to chyba najlepszy sposób na polubienie jagły. Jest słodki, kremowy i przepyszny, a przy okazji nie wpłynie negatywnie na obwód Waszych bioder (pod warunkiem, że będziecie jeść go z umiarem).
Do przygotowania puddingu użyłam mleka kokosowego. Nie jest to produkt niskotłuszczowy, jeśli więc chcecie zmniejszyć jeszcze bardziej kaloryczność tego deseru, możecie zamiast mleka kokosowego użyć np. napoju sojowego lub zwykłego mleka.
JAGLANY PUDDING Z KAROBEM
Składniki (na 2 porcje):
- pół szklanki kaszy jaglanej (100 g)
- 50 g suszonych daktyli bez pestek
- 2-3 łyżeczki karobu (lub kakao)
- pół łyżeczki ekstraktu z wanilli
- około 200 ml mleka kokosowego
- ewentualnie cukier/ksylitol/erytol do smaku
- domowa frużelina lub świeże owoce, u mnie frużelina wiśniowa
Przygotowanie:
Daktyle siekamy, zalewamy ciepłą wodą i odstawiamy na kilkadziesiąt minut. Zabieg ten ułatwi nam później miksowanie daktyli.
Kaszę umieszczamy na drobnym sicie i dokładnie płuczemy. Przelewamy ją wrzątkiem i umieszczamy w rondelku. Prażymy przez około 2 minuty, następnie zalewamy 1 i 1/4 szklanki gorącej wody. Przykrywamy i gotujemy na małym ogniu przez 12-15 minut, aż kasza wchłonie płyn. Wyłączamy płomień pod garnkiem i odstawiamy kaszę na 10 minut. Po tym czasie spulchniamy ją widelcem i studzimy. Można wykorzystać kaszę ugotowaną dzień wcześniej.
W naczyniu do miksowania umieszczamy kaszę, odsączone daktyle, karob lub kakao, ekstrakt, mleko kokosowe i ewentualnie cukier/ksylitol lub erytrol do smaku (radzę ewentualnie dosłodzić deser później, daktyle są już słodkie). Całość dokładnie miksujemy przy pomocy ręcznego blendera. Jeśli masa jest dla Was zbyt gęsta, dodajcie jeszcze odrobinę mleka lub wody, w której moczyły się daktyle.
Pudding przekładamy do dwóch szklaneczek, na wierzchu układamy warstwę frużeliny, domowej konfitury lub świeże owoce (ewentualnie mus owocowy). Przed podaniem deser chłodzimy w lodówce.
Uwagi:
– zamiast mleka kokosowego możecie użyć zwykłego mleka lub napoju roślinnego, np. sojowego, migdałowego, ryżowego
Wypróbuj również przepis na kokosowy pudding jaglany
Czas przygotowania: 30 minut.
18 komentarzy
Ale narobiłaś smaku! I teraz będę o tym myśleć przez pół dnia, dobrze, ze w domu mam kaszę jaglaną 🙂
Ilość daktyli nie jest troszkę przesadzona? 😀
Toczka, 50 g daktyli to około 8-10 sztuk, czyli po 4-5 na porcję. Czy to dużo? To już kwestia preferencji i tego, jak słodkie desery lubimy.
50g to nie dużo, ale że zjadło "g" wyszło na to, że w przepisie jest 50 sztuk daktyli, stąd moje pytanie 😀 A przepis bardzo fajny 🙂
Haha, no ładna ze mnie gapa. Zganiam na opary farby, bo właśnie maluję deski do zdjęć 😉 Dziękuję za wyłapanie błędu. A już serio zaczęłam się zastanawiać, czy nie przesadzam z tą słodkością 😉
Zawsze do usług :3
Świetny deser 🙂
Moje smaki, mniam!
Pozdrawiam
Marta
Wygląda smacznie 🙂
uwielbiam desery jaglane, w ogóle kasza jaglana na słodko rządzi!
Wygląda smakowicie.
Może uda mi się w końcu dzieci namówić na kaszę jaglaną.
Mniam, uwielbiam takie desery z kaszy jaglanej 🙂
Kiedyś nie cierpiałam daktyli, teraz już wiem, że trafiałam na te suche … odkąd w moim ukochanym warzywniaku trafiłam na pyszne, mięciuchne i słodziuchne nie umiem sobie odmówić kolejnego do podwieczorku:) ….. podoba mi się ich dodatek do jaglanki:)
Pięknie się prezentuje ten deser. I wydaje się byc bardzo zdrowy!Lubię puddingi z kaszy jaglanej. Muszę sprobowac takiej wersji!
Muszę go w końcu zrobić !!!
Boże, jakie to pyszne!!!!!!!!!!!!!! zrobikam bez karobu i kakao, a zamiast ekstraktu wyskrobałam pół laski wanilii – mimo to niebo w gębie!!!
Czy daktyle można czymś zastąpić? Mam alergię na nie 🙁 odkrytą niechcący spuchniętym przełykiem xD
Proszę pominąć i posłodzić deser czymś innym, np. syropem klonowym, miodem (ten jednak da charakterystyczny posmak).