Simit, tureckie bajgle

przez Malwina
Tureckie bajgle
Simit, tureckie bajgle

 

Przygotowanie domowych bajgli jest banalnie proste, tym bardziej tureckich simit. Simit w przeciwieństwie do tradycyjnych bajgli, nie obgotowuje się w wodzie, a jedynie smaruje melasą i wypieka w piekarniku, jak każde inne pieczywo. Melasę z winogron bez problemu zakupicie w supermarketach lub sklepach z kuchniami świata. Nadaje ona bajglom specyficznego ciemnego koloru. Na upartego melasę możecie zamienić miodem, ale to właśnie z melasą ostateczny efekt będzie najbardziej zadowalający. Bajgle przed pieczeniem posypuje się obficie sezamem. Można spotkać także wersje z dodatkiem maku, jednak simit z sezamem są najpopularniejsze.

Simity w Turcji jada się najczęściej na śniadanie w towarzystwie typowych dla tej kuchni dodatków tj. świeże warzywa (ogórki, papryka, pomidory), oliwki, ser, oliwa, a w wersji na słodko miód, dżem lub konfitura. Najczęściej popija się je szklaneczką tureckiej herbaty.Częstujcie się przepisem i koniecznie zajrzyjcie na blog Mirabelki, która także pokusiła się o upieczenie domowych bajgli.
Tureckie obwarzanki

 

SIMIT- BAJGLE Z TURCJI
Śniadanie Mistrzów #270
 

Składniki (na 4-5 sztuk):

  • 2 szklanki mąki pszennej (najlepiej typ 550 lub 650)
  • 1 łyżeczka soli
  • 3/4 szklanki ciepłej wody
  • 12 g świeżych drożdży
  • 2 łyżeczki cukru
  • 2 łyżki oliwy
  • sezam do posypania bajgli
  • do posmarowania: 1 łyżka melasy z winogron plus 1-2 łyżki zimnej wody (lub więcej przy bardzo gęstej melasie)
 
Simit- przygotowanie:
W misce umieszczamy mąkę i sól, mieszamy. Do małej miseczki kruszymy drożdże, zasypujemy je cukrem, mieszamy z kilkoma łyżkami ciepłej wody. Odstawiamy na 15-20 minut w ciepłe miejsce. Do mąki dodajemy spienione drożdże, pozostałą wodę i oliwę. Wyrabiamy gładkie i elastyczne ciasto, podsypując je delikatnie mąką. Miskę z ciastem przykrywamy i odstawiamy w ciepłe miejsce na około 1,5 godziny do podwojenia objętości.
Domowe bajgle

 

Wyrośnięte ciasto wykładamy na lekko podsypaną mąką stolnicę. Dzielimy ja na 4 części, każdą formujemy w długi i cienki wałeczek. Składamy go w połowie i zaplątujemy jeden koniec wokół drugiego. Sklejamy końce powstałego warkocza i uformowanego w ten sposób bajgla kładziemy na wysypanej mąką blasze do pieczenia. Bajgle przykrywamy ściereczką i odstawiamy do ponownego podrośnięcia na 30-45 minut.
Piekarnik nagrzewamy do 200 stopni. Bajgle smarujemy melasą wymieszaną z wodą (przy pomocy silikonowego pędzelka) i posypujemy sezamem. Pieczemy przez około 20-25 minut, aż simity ładnie się zrumienią. Studzimy je na metalowej kratce. Simity podajemy ze słodkimi lub wytrawnymi dodatkami.
Simit przepis
Simit tureckie pieczywo

 

Simit przepis
Simit, tureckie bajgle

 

Czas przygotowania: 3 godziny .

8 komentarzy
0

Podobne posty:

8 komentarzy

Justyna Żak 02/05/2015 - 8:32 am

świetnie Ci wyszły:)

Odpowiedz
gin 02/05/2015 - 9:27 am

Są cudne 🙂

Odpowiedz
Angie 02/05/2015 - 2:07 pm

Pięknie wyglądają; )

Odpowiedz
Magda C. 02/05/2015 - 3:02 pm

Fantastycznie wyglądają! Bardzo bym takich zjadła!

Odpowiedz
Ania S 02/05/2015 - 3:39 pm

Robiłam kiedyś i wyszły niemal identyczne jak Twoje, ale dodałam część mąki pełnoziarnistej. Były przepyszne i muszę w najbliższym czasie zrobić ponownie 🙂 Z tahini i miodem smakowały najlepiej 🙂

Odpowiedz
Kinga Łucja 02/05/2015 - 4:40 pm

Wygląda bardzo apetycznie 🙂

Odpowiedz
Jolanta Szyndlarewicz 04/05/2015 - 1:08 pm

Miałam kiedys podejście do typowych bajgli i to była jedna wielka porażka:) … ale przepis na simit mam już zapisany i czeka …. bo nie ma w nim własnie tego nieszczęsnego obgotowywania:)

Odpowiedz
FitHealthyLife 08/05/2015 - 5:44 pm

Uwielbiam te bajgle.

Odpowiedz

Skomentuj

* Korzystając z tego formularza, zgadzasz się na przechowywanie i przetwarzanie Twoich danych osobowych przez stronę Filozofia Smaku

Ten serwis internetowy wykorzystuje ciasteczka (pliki cookies) dla zapewnienia Ci możliwości korzystania z jego wszystkich funkcjonalności. Kliknięcie „Akceptuję” oznacza wyrażenie przez Ciebie zgody na korzystanie z plików cookies na zasadach i zgodnie z pouczeniami zawartymi w Polityce Prywatności. Akceptuję Czytaj więcej: Polityka prywatności i plików cookies