Simit, tureckie bajgle |
Przygotowanie domowych bajgli jest banalnie proste, tym bardziej tureckich simit. Simit w przeciwieństwie do tradycyjnych bajgli, nie obgotowuje się w wodzie, a jedynie smaruje melasą i wypieka w piekarniku, jak każde inne pieczywo. Melasę z winogron bez problemu zakupicie w supermarketach lub sklepach z kuchniami świata. Nadaje ona bajglom specyficznego ciemnego koloru. Na upartego melasę możecie zamienić miodem, ale to właśnie z melasą ostateczny efekt będzie najbardziej zadowalający. Bajgle przed pieczeniem posypuje się obficie sezamem. Można spotkać także wersje z dodatkiem maku, jednak simit z sezamem są najpopularniejsze.
Simity w Turcji jada się najczęściej na śniadanie w towarzystwie typowych dla tej kuchni dodatków tj. świeże warzywa (ogórki, papryka, pomidory), oliwki, ser, oliwa, a w wersji na słodko miód, dżem lub konfitura. Najczęściej popija się je szklaneczką tureckiej herbaty.Częstujcie się przepisem i koniecznie zajrzyjcie na blog Mirabelki, która także pokusiła się o upieczenie domowych bajgli.
Simity w Turcji jada się najczęściej na śniadanie w towarzystwie typowych dla tej kuchni dodatków tj. świeże warzywa (ogórki, papryka, pomidory), oliwki, ser, oliwa, a w wersji na słodko miód, dżem lub konfitura. Najczęściej popija się je szklaneczką tureckiej herbaty.Częstujcie się przepisem i koniecznie zajrzyjcie na blog Mirabelki, która także pokusiła się o upieczenie domowych bajgli.
SIMIT- BAJGLE Z TURCJI
Śniadanie Mistrzów #270
Śniadanie Mistrzów #270
- 2 szklanki mąki pszennej (najlepiej typ 550 lub 650)
- 1 łyżeczka soli
- 3/4 szklanki ciepłej wody
- 12 g świeżych drożdży
- 2 łyżeczki cukru
- 2 łyżki oliwy
- sezam do posypania bajgli
- do posmarowania: 1 łyżka melasy z winogron plus 1-2 łyżki zimnej wody (lub więcej przy bardzo gęstej melasie)
Simit- przygotowanie:
W misce umieszczamy mąkę i sól, mieszamy. Do małej miseczki kruszymy drożdże, zasypujemy je cukrem, mieszamy z kilkoma łyżkami ciepłej wody. Odstawiamy na 15-20 minut w ciepłe miejsce. Do mąki dodajemy spienione drożdże, pozostałą wodę i oliwę. Wyrabiamy gładkie i elastyczne ciasto, podsypując je delikatnie mąką. Miskę z ciastem przykrywamy i odstawiamy w ciepłe miejsce na około 1,5 godziny do podwojenia objętości.
Wyrośnięte ciasto wykładamy na lekko podsypaną mąką stolnicę. Dzielimy ja na 4 części, każdą formujemy w długi i cienki wałeczek. Składamy go w połowie i zaplątujemy jeden koniec wokół drugiego. Sklejamy końce powstałego warkocza i uformowanego w ten sposób bajgla kładziemy na wysypanej mąką blasze do pieczenia. Bajgle przykrywamy ściereczką i odstawiamy do ponownego podrośnięcia na 30-45 minut.
Piekarnik nagrzewamy do 200 stopni. Bajgle smarujemy melasą wymieszaną z wodą (przy pomocy silikonowego pędzelka) i posypujemy sezamem. Pieczemy przez około 20-25 minut, aż simity ładnie się zrumienią. Studzimy je na metalowej kratce. Simity podajemy ze słodkimi lub wytrawnymi dodatkami.
Simit, tureckie bajgle |
Czas przygotowania: 3 godziny .
8 komentarzy
świetnie Ci wyszły:)
Są cudne 🙂
Pięknie wyglądają; )
Fantastycznie wyglądają! Bardzo bym takich zjadła!
Robiłam kiedyś i wyszły niemal identyczne jak Twoje, ale dodałam część mąki pełnoziarnistej. Były przepyszne i muszę w najbliższym czasie zrobić ponownie 🙂 Z tahini i miodem smakowały najlepiej 🙂
Wygląda bardzo apetycznie 🙂
Miałam kiedys podejście do typowych bajgli i to była jedna wielka porażka:) … ale przepis na simit mam już zapisany i czeka …. bo nie ma w nim własnie tego nieszczęsnego obgotowywania:)
Uwielbiam te bajgle.