Sałatka z indyka i pęczaku |
Pora powolutku pożegnać się z lekkimi sałatkami na bazie sałat i letnich warzyw i przestawić na te bardziej pożywne. Sałatka, którą dziś Wam prezentuję z pewnością właśnie taka jest. Bazą do jej przygotowania jest kasza pęczak, którą ostatnio dość często wykorzystuję w kuchni. Taka sałatka świetnie sprawdzi się jako drugie śniadanie w pracy lub w szkole.
SAŁATKA Z INDYKIEM I KASZĄ PĘCZAK
Składniki (na 1 dużą lub 2 mniejsze porcje):
- 1 szklanka ugotowanego pęczaku
- 1 łyżka posiekanej czerwonej cebulki
- 1 łodyga selera naciowego
- 1 szklanka ugotowanych różyczek brokuła
- 2-3 łyżki pestek dyni, uprażonych na suchej patelni
- 120 g filetu z indyka (gotowanego, pieczonego lub smażonego)
- dressing: 2 łyżki oliwy, 1 łyżka octu balsamicznego, 1 łyżeczka miodu, pół łyżeczki musztardy, sól i pieprz do smaku
Przygotowanie:
Selera czyścimy, siekamy w mniejsze kawałki. Mięso kroimy w kostkę. W salaterce umieszczamy kaszę, cebulkę, selera, brokuła, pestki dyni, indyka. Składniki dressingu łączymy przy pomocy łyżeczki. Sałatkę polewamy dressingiem, delikatnie mieszamy. Możecie ją dodatkowo wzbogacić o 1-2 łyżki suszonej żurawiny.
Czas przygotowania: 20 minut.
5 komentarzy
Sałatka wspaniała .Twój blog jest dla mnie niezwykłym żródłem inspiracji ,dziękuję.
o jak ja kocham pęczak! mogłabym go jeść do wszystkiego, gdyby nie mój "ziemniakolubny" Łasuch. ale taka sałatka zdecydowanie powinna pojawić się w moim 'odchudzaniowym' menu, zaraz jak tylko skończymy odtwarzać smaki Grecji, bo słowo daję, że jak tak dalej pójdzie, to w kostium kąpielowy się niedługo nie wcisnę… pozdrowienia! p.s. zrobiłam salsę do słoików z pomidorami z puszki, otworzyłam słoiczek ostatnio i wyszło pysznie, a martwiłam się, że puszkowe mi się skisną – także dziękuję za świetny przepis! 🙂
Super sałatka 🙂
Ooo kolejna pyszna sałatka!
Zrobiłam wczoraj przepyszna, mojej połówce też smakowała 🙂