Pizza z tuńczykiem |
Co podać w piątek na obiad zamiast smażonej rybki? Pizzę z tuńczykiem! Nikt nie grymasi przy jej jedzeniu, bo smakuje naprawdę świetnie. W końcu to pizza, a pizza nie może być niesmaczna. Cebula, zielone oliwki, pomidory i tuńczyk – to towarzystwo bardzo udane, o ile oczywiście lubicie tuńczyka z puszki.
Wbrew pozorom, przy pizzy nie ma zbyt wiele pracy. Najwięcej czasu zajmuje samo rośnięcie ciasta, trzeba więc uzbroić się w cierpliwość. Jeśli jeszcze nie mieliście okazji próbować pizzy z tuńczykiem, to szybko nadróbcie zaległości. Naprawdę warto 🙂
PIZZA Z TUŃCZYKIEM
Składniki (na 1 dużą lub 2 mniejsze pizze):
- 400 g mąki pszennej
- 1 łyżeczka soli
- 18 g świeżych drożdży
- pół łyżeczki cukru
- 1 łyżka oliwy
- 240-250 ml ciepłej wody
- sos pomidorowy: 150 g przecieru pomidorowego (passata), 1 ząbek czosnku, pół łyżeczki suszonego oregano, sól i pieprz do smaku
- 1 biała cebula, posiekana w piórka
- 1 puszka tuńczyka w sosie własnym (125 g;waga po odcieku)
- kilkanaście zielonych oliwek
- 200 g sera mozzarella
Przygotowanie:
Ciasto na pizzę: w misce umieszczamy mąkę i sól, mieszamy. Drożdże kruszymy do małej miseczki, zasypujemy cukrem, mieszamy z kilkoma łyżkami ciepłej wody. Odstawiamy w ciepłe miejsce na 15-20 minut. Do mąki dodajemy spienione drożdże, resztę wody i oliwę. Wyrabiamy gładkie i elastyczne ciasto, w razie potrzeby podsypując je delikatnie mąką. Miskę przykrywamy czystą ściereczką i odkładamy w ciepłe miejsce na około 1-1,5 godziny.
Sos pomidorowy: czosnek drobno siekamy. Na patelni rozgrzewamy olej, wrzucamy czosnek, smażymy przez 30 sekund, dodajemy przecier, oregano, sól i pieprz, mieszamy i odstawiamy.
Wyrośnięte ciasto wykładamy na blachę z piekarnia lekko wysypaną mąką. Rozciągamy je dłońmi na duży placek (ewentualnie możemy zrobić dwie mniejsze okrągłe pizze zamiast jednej dużej, należy je piec oddzielnie, ponieważ nie zmieszczą się razem na blasze). Ciasto smarujemy sosem, posypujemy cebulą, oliwkami, odsączonymi kawałkami tuńczyka i porwaną mozzarellą. Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 250 stopni przez 12-15 minut. Pizzę z tuńczykiem dzielimy nożem na kawałki i podajemy.
Wypróbuj innych przepisów na domową pizzę:
Pizza z tuńczykiem |
Czas przygotowania: 2 godziny i 10 minut.
4 komentarze
Uwielbiam połączenie tuńczyka i ogórka konserwowego na pizzy, więc na pewno dodałabym jeszcze plasterki, ale ogólnie narobiłaś mi smaka na swoją pizzę. 🙂
Ja natomiast proponuję dodać do tego kapary – połączenie smaku sera, tuńczyka, oliwy i kaparów jest obłędne 🙂
Pizzę bardzo lubię, jednak tuńczyk na pizzy mi nie podszedł …. ale ta cebula, oliwki i mozarella już bardzo:)
Narobilas mi ochoty!!!