Pizza z tuńczykiem

przez Malwina
Pizza z tuńczykiem z puszki
Pizza z tuńczykiem
Co podać w piątek na obiad zamiast smażonej rybki? Pizzę z tuńczykiem! Nikt nie grymasi przy jej jedzeniu, bo smakuje naprawdę świetnie. W końcu to pizza, a pizza nie może być niesmaczna. Cebula, zielone oliwki, pomidory i tuńczyk – to towarzystwo bardzo udane, o ile oczywiście lubicie tuńczyka z puszki.

Wbrew pozorom, przy pizzy nie ma zbyt wiele pracy. Najwięcej czasu zajmuje samo rośnięcie ciasta, trzeba więc uzbroić się w cierpliwość. Jeśli jeszcze nie mieliście okazji próbować pizzy z tuńczykiem, to szybko nadróbcie zaległości. Naprawdę warto 🙂

Pizza z oliwkami przepis

PIZZA Z TUŃCZYKIEM

Składniki (na 1 dużą lub 2 mniejsze pizze):


  • 400 g mąki pszennej
  • 1 łyżeczka soli
  • 18 g świeżych drożdży
  • pół łyżeczki cukru
  • 1 łyżka oliwy
  • 240-250 ml ciepłej wody
  • sos pomidorowy: 150 g przecieru pomidorowego (passata), 1 ząbek czosnku, pół łyżeczki suszonego oregano, sól i pieprz do smaku
  • 1 biała cebula, posiekana w piórka
  • 1 puszka tuńczyka w sosie własnym (125 g;waga po odcieku)
  • kilkanaście zielonych oliwek
  • 200 g sera mozzarella
Przygotowanie:
Ciasto na pizzę: w misce umieszczamy mąkę i sól, mieszamy. Drożdże kruszymy do małej miseczki, zasypujemy cukrem, mieszamy z kilkoma łyżkami ciepłej wody. Odstawiamy w ciepłe miejsce na 15-20 minut. Do mąki dodajemy spienione drożdże, resztę wody i oliwę. Wyrabiamy gładkie i elastyczne ciasto, w razie potrzeby podsypując je delikatnie mąką. Miskę przykrywamy czystą ściereczką i odkładamy w ciepłe miejsce na około 1-1,5 godziny.
Sos pomidorowy: czosnek drobno siekamy. Na patelni rozgrzewamy olej, wrzucamy czosnek, smażymy przez 30 sekund, dodajemy przecier, oregano, sól i pieprz, mieszamy i odstawiamy. 
Wyrośnięte ciasto wykładamy na blachę z piekarnia lekko wysypaną mąką. Rozciągamy je dłońmi na duży placek (ewentualnie możemy zrobić dwie mniejsze okrągłe pizze zamiast jednej dużej, należy je piec oddzielnie, ponieważ nie zmieszczą się razem na blasze). Ciasto smarujemy sosem, posypujemy cebulą, oliwkami, odsączonymi kawałkami tuńczyka i porwaną mozzarellą. Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 250 stopni przez 12-15 minut. Pizzę z tuńczykiem dzielimy nożem na kawałki i podajemy.

Wypróbuj innych przepisów na domową pizzę:
 Pizza z pieczarkami
Pizza z pieczarkami
Pizza z salami i oliwkami
Pizza z salami
 Pizza margherita
Pizza margherita
 Razowa pizza z pomidorami
Pizza razowa z fetą
Grecka pizza
Grecka pizza
Domowa pizza
Pizza z tuńczykiem

Pizza z tuńczykiem w sosie własnym
Czas przygotowania: 2 godziny i 10 minut.
4 komentarze
0

Podobne posty:

4 komentarze

Karola S 20/02/2015 - 8:35 pm

Uwielbiam połączenie tuńczyka i ogórka konserwowego na pizzy, więc na pewno dodałabym jeszcze plasterki, ale ogólnie narobiłaś mi smaka na swoją pizzę. 🙂

Odpowiedz
Dawid Buchwald 21/02/2015 - 5:14 am

Ja natomiast proponuję dodać do tego kapary – połączenie smaku sera, tuńczyka, oliwy i kaparów jest obłędne 🙂

Odpowiedz
Jolanta Szyndlarewicz 22/02/2015 - 9:09 am

Pizzę bardzo lubię, jednak tuńczyk na pizzy mi nie podszedł …. ale ta cebula, oliwki i mozarella już bardzo:)

Odpowiedz
Bo(ro)n Appétit 02/03/2015 - 10:35 am

Narobilas mi ochoty!!!

Odpowiedz

Skomentuj

* Korzystając z tego formularza, zgadzasz się na przechowywanie i przetwarzanie Twoich danych osobowych przez stronę Filozofia Smaku

Ta strona korzysta z plików cookies w celu poprawienia jakości obsługi. Zaakceptuj Czytaj więcej: Polityka prywatności i plików cookies