Placuszki z mąki gryczanej (na słodko)

przez Malwina
Placki na mące gryczanej
Placuszki z mąki gryczanej (na słodko)
Czy w Waszych kuchennych szafkach zalega mąka gryczana? Jeśli tak, to czas najwyższy ją wyciągnąć i przygotować sobie smaczne placuszki gryczane. Małe, okrąglutkie naleśniczki o lekko orzechowym posmaku z pewnością wprawią Was w dobry humor.Na szczęście obecnie  o zakup mąki gryczanej nie trudno. Znajdziecie ją na marketowych półkach, w sklepach ze zdrową żywnością, a być może i w osiedlowym spożywczaku (ja ją kupuję we Fresh Markecie, który mam tuż obok domu). Częstujcie się przepisem 🙂

Placuszki gryczane na słodko

 

PLACUSZKI Z MĄKI GRYCZANEJ
 (NA SŁODKO)
Śniadanie Mistrzów #261

Składniki (na około 10 małych placuszków):

  • 3/4 szklanki mąki gryczanej
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 2 łyżki zmielonych orzechów laskowych
  • 1-2 łyżki cukru (lub ksylitolu, erytrolu)
  • 1 jajko
  • pół szklanki mleka (można użyć mleka roślinnego, np. sojowego, ryżowego, kokosowego)
Do podania: ulubione dodatki: świeże owoce, jogurt, mascarpone, bita śmietana, sos owocowy, polewa czekoladowa, konfitura itp.
Przygotowanie:
Do miski przesiewamy mąkę, dodajemy orzechy, cukier lub erytrol/ksylitol, proszek do pieczenia, jajko i mleko. Całość łączymy przy pomocy trzepaczki. Na patelni do naleśników przy pomocy pędzelka silikonowego rozprowadzamy niewielką ilość oleju. Patelnię nagrzewamy, łyżką wylewamy porcje ciasta i smażymy z obu stron do zrumienienia. Odkładamy na papierowy ręcznik. Placuszki podajemy z ulubionymi dodatkami. Ja podałam je z jogurtem naturalnym, owocami i frużeliną wiśniową.Uwagi:

– orzechy laskowe możecie podmienić na inne, np. włoskie lub migdały, ewentualnie zupełnie pominąć ten dodatek

– ciasto należy smażyć od razu po przygotowaniu

– placuszki na mące gryczanej są najsmaczniejsze zaraz po usmażeniu

Placuszki gryczane przepis
Placuszki z mąki gryczanej (na słodko)

Czas przygotowania: 15 minut.

15 komentarzy
0

Podobne posty:

15 komentarzy

Magdalena Kuchaja 21/02/2015 - 8:29 am

szczególnie pyszny był zapewne ten dodatek mielonych orzechów, który nadawał pewnie wyjątkowego posmaku 🙂

Odpowiedz
Ania S 21/02/2015 - 8:41 am

Uwielbiam placki z mąki gryczanej, a najbardziej właśnie takie z mielonymi orzechami laskowymi – uważam, że jest to połączenie idealne :):) A jak mi się skończy mąka to mielę gryczane płatki lub otręby w młynku i mam awaryjną porcję mąki 😉
Twoje placki wyglądają cudownie 🙂

Odpowiedz
Magdalena B 21/02/2015 - 2:17 pm

robiłam kiedyś podobne placuszki gryczane – pyszne 🙂 nie mogę się doczekać sezonu na truskawki, maliny i rabarbar – już sobie wyobrażam to połączenie, dla mnie idealne 🙂

Odpowiedz
Aneta Mycek 21/02/2015 - 5:24 pm

NIe robiłam nigdy z mąki gryczanej 🙂 a wyglądają przepysznie 🙂

Zapraszam u mnie na blogu konkurs. DO wygrania fajne kosmetyki 🙂
http://hosteska.blogspot.com/

Odpowiedz
Jolanta Szyndlarewicz 22/02/2015 - 11:25 am

Truskawki, borówki i cudne placuszki …. śniadanie Mistrza dosłownie:)

Odpowiedz
Majana 22/02/2015 - 8:21 pm

Śliczne, okrągłe placuszki z pysznymi dodatkami 🙂

Odpowiedz
Zakochana babeczka 24/02/2015 - 7:19 pm

Aż żałuję, że nigdy nie robiłam takich gryczanych placuszków 🙂
Wyglądają idealnie 🙂

Odpowiedz
Daria (Kreatornia Zmian) 24/02/2015 - 7:58 pm

Kiedyś jadłam takie placuszki, ale w wersji na słono – z łososiem. Ale wersja na słodko czemu nie? 🙂 Fajny pomysł z dodatkiem orzechów. A mąki gryczanej zwykle używam jako dodatek do innej mąki.

Odpowiedz
Anonimowy 25/02/2015 - 7:27 pm

Akurat kupilam ostatnio mąke gryczaną i nie miałam jeszcze okazji jej wykorzystać. Więc placki zrobiłam dziś na śniadanie – posłodzone ksylitolem; mąki orzechowej nie miałam, więc zmieliłam laskowe+nerkowca. PYCHA. Dziękuję bardzo za kolejny świetny pomysł na zdrowe , a zarazem pyszne śniadanie. Pozdrawiam!

Odpowiedz
Bo(ro)n Appétit 02/03/2015 - 10:33 am

Cudne są te placuszki i bardzo podoba mi się sposób podania. Choć nie kupuję zimą truskawek, to muszę przyznać, że cieszą oko 🙂

Odpowiedz
Anonimowy 27/04/2015 - 7:26 am

Rewelacyjne! Dodałam pół banana do ciasta i wyszły przepyszne. Podane z kremem daktylowo-bananowym niemowicie smaczne. Przepis godny polecenia

Odpowiedz
Kawiarenka 12/02/2016 - 9:15 pm

Super. Dodalam orzechy wloskie. No rewelacja, szybko się robi i ładnie się smażą. Polecam

Odpowiedz
Apteka Dietetyka 16/05/2017 - 8:40 am

Ja przygotowalam wersję z migdałami i wiórkami kokosowymi ! Również pyszna 🙂

Odpowiedz
Anonimowy 01/06/2017 - 5:37 pm

Właśnie zjadłam ,zamiast orzechów laskowych dałam orzechy włoskie.Dżem ze świeżych truskawek na placuszki .To moje pierwsze placki z mąki gryczanej Pyszne od dziś tylko takie placuszki 🙂

Odpowiedz
Anonimowy 24/07/2018 - 2:27 pm

Różne placuszki robiłam i robię ale na poprawę stanu zdrowia zmiana na niski indeks Glikemiczny. Są pyszne z musem z brzoskwini 🙂
Pozdrawiam Krysia

Odpowiedz

Skomentuj

* Korzystając z tego formularza, zgadzasz się na przechowywanie i przetwarzanie Twoich danych osobowych przez stronę Filozofia Smaku

Ten serwis internetowy wykorzystuje ciasteczka (pliki cookies) dla zapewnienia Ci możliwości korzystania z jego wszystkich funkcjonalności. Kliknięcie „Akceptuję” oznacza wyrażenie przez Ciebie zgody na korzystanie z plików cookies na zasadach i zgodnie z pouczeniami zawartymi w Polityce Prywatności. Akceptuję Czytaj więcej: Polityka prywatności i plików cookies