Lekka zupa z klopsikami z kurczaka |
Tym razem mam dla Was lekką a zarazem pożywną zupę z dodatkiem drobiowych klopsików. Przygotowanie jej zajmie Wam mniej niż pół godziny, o ile oczywiście macie w lodówce gotowy domowy wywar warzywny. Ja taki wywar gotuję raz w miesiącu (lub częściej), przelewam do woreczków na lód i mrożę (dzięki temu zajmuje on mniej miejsca, aniżeli w standardowych plastikowych pojemnikach). Kiedy chcę ugotować zupę, nie muszę sobie już zawracać głowy robieniem bulionu. I Wam polecam takie rozwiązanie. Jeśli chcielibyście, aby przepis na takie domowy wywar/bulion znalazł się na blogu, dajcie znać. A teraz częstujcie się miseczką aromatycznej zupy i oczywiście przepisem.
LEKKA ZUPA Z KLOPSIKAMI Z KURCZAKA
Składniki (na 3-4 porcje):
Klopsiki:
- 300 g piersi z kurczaka
- 1 białko jajka
- pół łyżeczki suszonego tymianku
- pół łyżeczki słodkiej papryki w proszku
- sól i świeżo zmielony pieprz do smaku
- 2-3 łyżki otrębów żytnich do związania mięsa
Zupa:
- 800 ml wywaru warzywnego lub lekkiego wywaru z kurczaka
- 1 cebula, drobno posiekana
- 2 ząbki czosnku, drobno posiekane
- 1 puszka pomidorów (400 g), bez skóry, posiekanych
- 2 marchewki, obrane, pokrojone w cienkie plasterki
- 2 łodygi selera naciowego, oczyszczone i posiekane w mniejsze kawałki
- 250 g ziemniaków, obranych i pokrojonych w grubszą kostkę
- 1 czubata łyżeczka suszonego oregano
- pół łyżeczki słodkiej papryki w proszku
- 2-3 łyżki octu balsamicznego
- sól i pierz do smaku
- posiekana natka do posypania
Przygotowanie:
Klopsiki: Piersi z kurczaka mielimy (najwygodniej posiekać je w rozdrabniaczu lub robocie kuchennym). Do mięsa dodajemy słodką paprykę, tymianek, sól, pieprz, białko jajka. Całość wyrabiamy dłonią. Do masy stopniowo dodajemy otręby żytnie (dodajemy ich tyle, aby związały masę, warto w trakcie wyrabiania dodać do mięsa odrobinę zimnej wody). Z mięsa formujemy 20 malutkich klopsików (warto ułatwić sobie pracę zwilżając wcześniej dłonie zimną wodą).
Na patelni rozgrzewamy olej, wrzucamy cebulę i czosnek, smażymy 3 minuty. Dodajemy marchewkę i selera, smażymy kolejne 3 minuty. Zawartość patelni przekładamy do garnka, zalewamy ciepłym wywarem, dodajemy pomidory i zagotowujemy. Na gorącą zupę kładziemy klopsiki, dodajemy ziemniaki, oregano i słodką paprykę w proszku. Gotujemy na małym ogniu bez przykrycia przez 15-20 minut (do miękkości ziemniaków). Pod koniec dodajemy ocet balsamiczny i doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Zupę nalewamy do miseczek, posypujemy natką pietruszki i podajemy.
Uwagi:
– zamiast otrębów do mięsa możecie dodać pół niedużej namoczonej w mleku i odciśniętej bułki (warto ją po odciśnięciu drobno posiekać), ewentualnie mąkę owsianą.
|
Lekka zupa z klopsikami z kurczaka |
Czas przygotowania: 25 minut.
6 komentarzy
Ja wiem, że to kompromitacja, ale ciągle walczę z pokusą dosypywania czegoś do zup……więc ja bardzo chętnie zobaczę bulionik bez wątpliwej urody dodatków wszelakich 🙂 I ciągle też za to podziwiam Twoją kuchnię, że tak super i różnorodnie gotujesz, a wszystko naturalne 🙂 wielkie dzięki za te inspiracje i za zupkę powyżej też, tak trzymaj, pozdrawiam, Asia
Asiu, dziękuję za miłe słowa. Bulion warzywny przygotuję wkrótce i wrzucę na bloga. Przyznam, że już chyba z 10 razy podchodziłam do fotografowania takiego bulionu, ale jakoś nigdy zdjęcia nie były na tyle zadowalające, aby opublikować przepis. Będę miała małe wyzwanie 🙂
Ja również chętnie zapoznam się z takim przepisem:)
Fajne klopsiki 🙂
Ja gotuję bulion raz w tygodniu i zamrażam. Zawsze łudzę się, że starczy na dłużej … ale przy uwielbieniu moich dzieci do pomidorowej, jarzynowej i krupniku to raczej wątpliwe:) … zupa z klopsikami to świetny pomysł:)
Bardzo zacna zupka 🙂