Lekka zupa z klopsikami z kurczaka

przez Malwina
Zupa z pulpetami drobiowymi
Lekka zupa z klopsikami z kurczaka
Tym razem mam dla Was lekką a zarazem pożywną zupę z dodatkiem drobiowych klopsików. Przygotowanie jej zajmie Wam mniej niż pół godziny, o ile oczywiście macie w lodówce gotowy domowy wywar warzywny. Ja taki wywar gotuję raz w miesiącu (lub częściej), przelewam do woreczków na lód i mrożę (dzięki temu zajmuje on mniej miejsca, aniżeli w standardowych plastikowych pojemnikach). Kiedy chcę ugotować zupę, nie muszę sobie już zawracać głowy robieniem bulionu. I Wam polecam takie rozwiązanie. Jeśli chcielibyście, aby przepis na takie domowy wywar/bulion znalazł się na blogu, dajcie znać. A teraz częstujcie się miseczką aromatycznej zupy i oczywiście przepisem.
Lekka zupa z pulpetami

LEKKA ZUPA Z KLOPSIKAMI Z KURCZAKA

Składniki (na 3-4 porcje):


Klopsiki:

  • 300 g piersi z kurczaka
  • 1 białko jajka
  • pół łyżeczki suszonego tymianku
  • pół łyżeczki słodkiej papryki w proszku
  • sól i świeżo zmielony pieprz do smaku
  • 2-3 łyżki otrębów żytnich do związania mięsa
Zupa:
  • 800 ml wywaru warzywnego lub lekkiego wywaru z kurczaka
  • 1 cebula, drobno posiekana
  • 2 ząbki czosnku, drobno posiekane
  • 1 puszka pomidorów (400 g), bez skóry, posiekanych
  • 2 marchewki, obrane, pokrojone w cienkie plasterki
  • 2 łodygi selera naciowego, oczyszczone i posiekane w mniejsze kawałki
  • 250 g ziemniaków, obranych i pokrojonych w grubszą kostkę
  • 1 czubata łyżeczka suszonego oregano
  • pół łyżeczki słodkiej papryki w proszku
  • 2-3 łyżki octu balsamicznego
  • sól i pierz do smaku
  • posiekana natka do posypania
Przygotowanie:

Klopsiki: Piersi z kurczaka mielimy (najwygodniej posiekać je w rozdrabniaczu lub robocie kuchennym). Do mięsa dodajemy słodką paprykę, tymianek, sól, pieprz, białko jajka. Całość wyrabiamy dłonią. Do masy stopniowo dodajemy otręby żytnie (dodajemy ich tyle, aby związały masę, warto w trakcie wyrabiania dodać do mięsa odrobinę zimnej wody). Z mięsa formujemy 20 malutkich klopsików (warto ułatwić sobie pracę zwilżając wcześniej dłonie zimną wodą).
Na patelni rozgrzewamy olej, wrzucamy cebulę i czosnek, smażymy 3 minuty. Dodajemy marchewkę i selera, smażymy kolejne 3 minuty. Zawartość patelni przekładamy do garnka, zalewamy ciepłym wywarem, dodajemy pomidory i zagotowujemy. Na gorącą zupę kładziemy klopsiki, dodajemy ziemniaki, oregano i słodką paprykę w proszku. Gotujemy na małym ogniu bez przykrycia przez 15-20 minut (do miękkości ziemniaków). Pod koniec dodajemy ocet balsamiczny i doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Zupę nalewamy do miseczek, posypujemy natką pietruszki i podajemy.

Uwagi:

– zamiast otrębów do mięsa możecie dodać pół niedużej namoczonej w mleku i odciśniętej bułki (warto ją po odciśnięciu drobno posiekać), ewentualnie mąkę owsianą.

    Zupa pomidorowa z pulpetami
    Zupa pomidorowa z pulpetami z kurczaka
    Lekka zupa z klopsikami z kurczaka
    Czas przygotowania: 25 minut.
    6 komentarzy
    1

    Podobne posty:

    6 komentarzy

    Big fairy 19/02/2015 - 4:27 pm

    Ja wiem, że to kompromitacja, ale ciągle walczę z pokusą dosypywania czegoś do zup……więc ja bardzo chętnie zobaczę bulionik bez wątpliwej urody dodatków wszelakich 🙂 I ciągle też za to podziwiam Twoją kuchnię, że tak super i różnorodnie gotujesz, a wszystko naturalne 🙂 wielkie dzięki za te inspiracje i za zupkę powyżej też, tak trzymaj, pozdrawiam, Asia

    Odpowiedz
    Malwina 20/02/2015 - 12:33 pm

    Asiu, dziękuję za miłe słowa. Bulion warzywny przygotuję wkrótce i wrzucę na bloga. Przyznam, że już chyba z 10 razy podchodziłam do fotografowania takiego bulionu, ale jakoś nigdy zdjęcia nie były na tyle zadowalające, aby opublikować przepis. Będę miała małe wyzwanie 🙂

    Odpowiedz
    jednoiglec 19/02/2015 - 4:39 pm

    Ja również chętnie zapoznam się z takim przepisem:)

    Odpowiedz
    Magda C. 20/02/2015 - 9:34 am

    Fajne klopsiki 🙂

    Odpowiedz
    Jolanta Szyndlarewicz 20/02/2015 - 2:22 pm

    Ja gotuję bulion raz w tygodniu i zamrażam. Zawsze łudzę się, że starczy na dłużej … ale przy uwielbieniu moich dzieci do pomidorowej, jarzynowej i krupniku to raczej wątpliwe:) … zupa z klopsikami to świetny pomysł:)

    Odpowiedz
    Bo(ro)n Appétit 02/03/2015 - 10:36 am

    Bardzo zacna zupka 🙂

    Odpowiedz

    Skomentuj

    * Korzystając z tego formularza, zgadzasz się na przechowywanie i przetwarzanie Twoich danych osobowych przez stronę Filozofia Smaku

    Ten serwis internetowy wykorzystuje ciasteczka (pliki cookies) dla zapewnienia Ci możliwości korzystania z jego wszystkich funkcjonalności. Kliknięcie „Akceptuję” oznacza wyrażenie przez Ciebie zgody na korzystanie z plików cookies na zasadach i zgodnie z pouczeniami zawartymi w Polityce Prywatności. Akceptuję Czytaj więcej: Polityka prywatności i plików cookies