Fasola w pomidorach z kuskusem i jajkiem

przez Malwina

Dzień dobry,

W ostatnim podsumowaniu naj miesiąca wspominałam Wam, że zamówiłam sporo nowej ceramiki z myślą o różnych śniadaniowych i obiadowych miskach. Tak podane potrawy je się wygodnie, a przy okazji wyglądają niezwykle apetycznie. Zapewne sporo pomysłów na takie michy zobaczycie na Filozofii Smaku. Z ostatnich przepisów szczególnie polecam Wam miskę śniadaniową z łososiem i jajkiem.

Dziś z kolei pomysł na obiad inspirowany kuchnią arabską. Pikantna i aromatyczna fasola w pomidorach podana z cytrynowym kuskusem, jajkiem i porcją warzyw smakuje wyjątkowo dobrze. Przepis ten możecie w łatwy sposób dostosować do własnych preferencji smakowych i pory roku. Wystarczy postawić na ulubione warzywa i dodatki w postaci ziaren i posypek. Mam nadzieję, że przy następnej okazji wypróbujecie mój przepis.

Fasola w pomidorach z kuskusem i jajkiem

Składniki (na 2 porcje):

  • 1 cebula, drobno posiekana
  • 1 ząbek czosnku, drobno posiekany
  • Pół łyżeczki mielonego kminu rzymskiego
  • 1/3 łyżeczki mielonej kolendry
  • Szczypta mielonego cynamonu
  • 1/2-1 łyżeczki pasty harissa (ilość wg preferencji i mocy pasty)
  • 200 g passaty
  • 250 g ugotowanej lub konserwowej fasoli, waga po odcieku i przepłukaniu (użyłam odmiany borlotti, ale równie dobrze sprawdzi się biała drobna lub średniej wielkości fasola)
  • 100 g kuskusu lub bulguru
  • 1 łyżka posiekanego koperku
  • Pół cytryny
  • 2 łyżki ulubionych oliwek (użyłam odmiany Kalamata)
  • Grillowane lub świeże warzywa do podania (patrz uwagi do przepisu)
  • 2 świeżo sadzone jajka (stopień ścięcia żółtka dostosujcie do własnych preferencji)
  • 40 g sera feta
  • Ulubione posypki (patrz uwagi do przepisu) – użyłam chili w płatkach, czarnuszki i prażonych orzeszków piniowych
  • Oliwa
  • Sól do smaku

Sposób przygotowania:

  1. Na patelni rozgrzewamy oliwę, wrzucamy cebulę, smażymy przez 5 minut. Dodajemy czosnek, kmin, kolendrę i cynamon, przesmażamy przez 30 sekund. Wlewamy passatę, mieszamy i gotujemy bez przykrycia przez około 3-5 minut do zgęstnienia. Dodajemy fasolę, doprawiamy do smaku solą, podgrzewamy.
  2. Kuskus przygotowujemy zgodnie z opisem na opakowaniu. Umieszczam go po prostu w miseczce i zalewam wrzątkiem niespełna centymetr ponad poziom ziarenek. Przykrywam na 5 minut, spulchniam widelcem. Oczywiście jeśli macie pod ręką gorący bulion, użyjcie go. Będzie jeszcze smaczniej.
  3. Do kuskusu dodajemy koperek, doprawiamy go sokiem z cytryny, polewamy oliwą (dodałam 4 łyżeczki oliwy na 100 g kuskusu), doprawiamy w razie potrzeby solą do smaku i mieszamy z oliwkami (w całości lub posiekanymi – jak wolicie).
  4. Do misek nakładamy kuskus i gorącą fasolę, jajko, grillowane lub świeże warzywa. Całość posypujemy pokruszonym serem i opcjonalnie ulubionymi posypkami.

Wersja wegańska

Jajko nie jest tu niezbędne, więc po prostu z niego zrezygnujcie. Zamiast oryginalnej fety można użyć zamiennika roślinnego.

Jakie warzywa do miski z kuskusem i fasolą?

Świetnie sprawdzają się grillowane warzywa takie jak cukinia, papryka, bakłażan, czerwona cebula, dymka (dymka z grilla jest przepyszna). Ze świeżych możecie postawić na ogórki (w wersji małosolnej będą super pasować), rzodkiewki lub przygotować prostą surówkę, np. na bazie tartej marchewki.

Czym posypywać tego typu potrawy?

Różnej maści posypki stanowią nową warstwę smakową. Lubię używać czarnuszki, płatków chili, za’ataru, prażonych nasion i orzechów (pestki dyni, słonecznika, sezam, migdały w płatkach), a także świeżych ziół. Postawcie na to, co lubicie i macie pod ręką.

0 komentarz
0

Podobne posty:

Skomentuj

* Korzystając z tego formularza, zgadzasz się na przechowywanie i przetwarzanie Twoich danych osobowych przez stronę Filozofia Smaku

Ta strona korzysta z plików cookies w celu poprawienia jakości obsługi. Zaakceptuj Czytaj więcej: Polityka prywatności i plików cookies