Polędwiczka wieprzowa z cebulą

przez Malwina
Polędwiczka wieprzowa z karmelizowaną cebulą
Polędwiczka wieprzowa z cebulą
Polędwiczka wieprzowa z czerwoną cebulą to proste i nieskomplikowane danie. Minimalistyczne pod względem liczby składników i dość szybkie w przygotowaniu. Jest doskonałym przykładem tego, że gotując, nie musimy używać ogromnej ilości produktów, aby osiągnąć ciekawy efekt smakowy. Ot cebula i mięso, połączenie na pierwszy rzut oka banalne, a mimo tego godne uwagi.

Do przygotowania tej potrawy należy użyć czerwonej odmiany cebuli. Jest łagodniejsza w smaku niż jej biała kuzynka, dodatkowo bardzo ładnie prezentuje się na talerzu. Podczas dłuższego smażenia cebula nabiera lekkiej słodyczy, z którą fajnie współgra dodatek octu balsamicznego.

Mięso przyprawiłam jedynie solą, kolorowym pieprzem i świeżym rozmarynem. Ten ostatni bardzo dobrze komponuje się z wieprzowiną. Pamiętajcie o tym, że polędwiczka nie wymaga długiej obróbki termicznej i należy pilnować, by nie smażyła się zbyt długo. W przeciwnym razie będzie twarda, a nie takiego efektu oczekujemy. 
Kotlety z polędwiczki wieprzowej z cebulą

POLĘDWICZKA WIEPRZOWA Z CEBULĄ


Składniki (na 2 porcje):

  • 1 polędwiczka wieprzowa (300 g)
  • kilka igiełek świeżego rozmarynu
  • sól i świeżo zmielony kolorowy pieprz do smaku
  • 4 duże czerwone cebula
  • szczypta cukru
  • 2 łyżki octu balsamicznego
Przygotowanie:
Polędwiczkę kroimy w plastry o grubości około 1,5 centymetra (jeśli polędwiczka jest dość wąska, plastry kroimy po skosie). Każdy plaster mięsa ugniatamy w dłoniach (do rozbijania nie używamy tłuczka, mięso jest zbyt delikatne), posypujemy posiekanym rozmarynem, oprószamy solą i świeżo zmielonym kolorowym pieprzem.
Cebule obieramy, siekamy w piórka. Na patelni rozgrzewamy olej, wrzucamy cebule. Smażymy na małym ogniu przez około 15 minut. Następnie dodajemy cukier i ocet balsamiczny, gotujemy przez około 3 minuty. Wyłączamy ogień pod patelnią i przykrywamy ją pokrywką.
Na drugiej patelni rozgrzewamy olej. Kładziemy kotleciki i smażymy je przez około 2,5-3 minuty z każdej strony. Polędwiczkę podajemy z dodatkiem cebuli i puree ziemniaczanego.

Inne przepisy na polędwiczkę wieprzową:

Polędwiczka wieprzowa w sosie grzybowym
Polędwiczka z
cebulką
 Polędwiczka wieprzowa z pieczarkami
Polędwiczka z
pieczarkami
Polędwiczka wieprzowa w sosie porzeczkowym
Polędwiczka z
porzeczkami
Polędwiczka wieprzowa z szynką parmeńską
Saltimbocca z
 polędwiczki
Polędwiczka wieprzowa z czerwoną cebulą
Polędwiczka wieprzowa z cebulą
Czas przygotowania: 25 minut.
5 komentarzy
1

Podobne posty:

5 komentarzy

nat. 10/02/2015 - 12:12 pm

Bardzo lubię tego typu połączenia! Fajny efekt dała czerwona cebula 🙂
Uściski! :*

Odpowiedz
Pol Schland 10/02/2015 - 4:14 pm

Często tak właśnie przygotowuję poledwicę!

Odpowiedz
attea atea 10/02/2015 - 8:21 pm

NA pewno zrobię,uwielbiam polędwiczki!!!Dzięki za super przepis do mojego przepiśnika:)I to nie pierwszy:)

Odpowiedz
Monika Bandura 11/02/2015 - 9:55 pm

Dziękuję za przepis. Na pewno spróbuję!

Odpowiedz
poradniknetowy 10/05/2015 - 10:48 am

z cebulą nie próbowałam, ale kto wie… może kiedyś się skuszę, bo pysznie wygląda

Odpowiedz

Skomentuj

* Korzystając z tego formularza, zgadzasz się na przechowywanie i przetwarzanie Twoich danych osobowych przez stronę Filozofia Smaku

Ten serwis internetowy wykorzystuje ciasteczka (pliki cookies) dla zapewnienia Ci możliwości korzystania z jego wszystkich funkcjonalności. Kliknięcie „Akceptuję” oznacza wyrażenie przez Ciebie zgody na korzystanie z plików cookies na zasadach i zgodnie z pouczeniami zawartymi w Polityce Prywatności. Akceptuję Czytaj więcej: Polityka prywatności i plików cookies