Polędwiczka wieprzowa z cebulą |
Polędwiczka wieprzowa z czerwoną cebulą to proste i nieskomplikowane danie. Minimalistyczne pod względem liczby składników i dość szybkie w przygotowaniu. Jest doskonałym przykładem tego, że gotując, nie musimy używać ogromnej ilości produktów, aby osiągnąć ciekawy efekt smakowy. Ot cebula i mięso, połączenie na pierwszy rzut oka banalne, a mimo tego godne uwagi.
Do przygotowania tej potrawy należy użyć czerwonej odmiany cebuli. Jest łagodniejsza w smaku niż jej biała kuzynka, dodatkowo bardzo ładnie prezentuje się na talerzu. Podczas dłuższego smażenia cebula nabiera lekkiej słodyczy, z którą fajnie współgra dodatek octu balsamicznego.
Mięso przyprawiłam jedynie solą, kolorowym pieprzem i świeżym rozmarynem. Ten ostatni bardzo dobrze komponuje się z wieprzowiną. Pamiętajcie o tym, że polędwiczka nie wymaga długiej obróbki termicznej i należy pilnować, by nie smażyła się zbyt długo. W przeciwnym razie będzie twarda, a nie takiego efektu oczekujemy.
POLĘDWICZKA WIEPRZOWA Z CEBULĄ
Składniki (na 2 porcje):
- 1 polędwiczka wieprzowa (300 g)
- kilka igiełek świeżego rozmarynu
- sól i świeżo zmielony kolorowy pieprz do smaku
- 4 duże czerwone cebula
- szczypta cukru
- 2 łyżki octu balsamicznego
Przygotowanie:
Polędwiczkę kroimy w plastry o grubości około 1,5 centymetra (jeśli polędwiczka jest dość wąska, plastry kroimy po skosie). Każdy plaster mięsa ugniatamy w dłoniach (do rozbijania nie używamy tłuczka, mięso jest zbyt delikatne), posypujemy posiekanym rozmarynem, oprószamy solą i świeżo zmielonym kolorowym pieprzem.
Cebule obieramy, siekamy w piórka. Na patelni rozgrzewamy olej, wrzucamy cebule. Smażymy na małym ogniu przez około 15 minut. Następnie dodajemy cukier i ocet balsamiczny, gotujemy przez około 3 minuty. Wyłączamy ogień pod patelnią i przykrywamy ją pokrywką.
Na drugiej patelni rozgrzewamy olej. Kładziemy kotleciki i smażymy je przez około 2,5-3 minuty z każdej strony. Polędwiczkę podajemy z dodatkiem cebuli i puree ziemniaczanego.
Inne przepisy na polędwiczkę wieprzową:
Polędwiczka z cebulką |
Polędwiczka z pieczarkami |
Polędwiczka z porzeczkami |
Saltimbocca z polędwiczki |
Polędwiczka wieprzowa z cebulą |
Czas przygotowania: 25 minut.
5 komentarzy
Bardzo lubię tego typu połączenia! Fajny efekt dała czerwona cebula 🙂
Uściski! :*
Często tak właśnie przygotowuję poledwicę!
NA pewno zrobię,uwielbiam polędwiczki!!!Dzięki za super przepis do mojego przepiśnika:)I to nie pierwszy:)
Dziękuję za przepis. Na pewno spróbuję!
z cebulą nie próbowałam, ale kto wie… może kiedyś się skuszę, bo pysznie wygląda