Biała kiełbasa z fasolą i boczkiem |
Dzień dobry,
Fasola w pomidorach z boczkiem |
Biała kiełbasa z fasolą i boczkiem
Składnik (na 2 porcje):
- 600 g białej kiełbasy (wcześniej parzonej)
- 200-250 g boczku (u mnie boczek surowy zwykły pół na pół z surowym wędzonym)
- 1 cebula
- 1 większy ząbek czosnku
- 90 g dobrej jakości koncentratu pomidorowego
- 1 czubata łyżeczka musztardy grillowej
- 1/2-1 łyżeczka ostrej lub słodkiej papryki w proszku (wedle preferencji, ja dodaję ostrą)
- 1 płaska łyżka miodu
- 2-3 łyżki octu balsamicznego
- sól i pieprz do smaku
- około 1/2 szklanki przefiltrowanej wody
- 350 g białej fasoli z puszki lub ugotowanej (waga po ugotowaniu/odsączeniu z zalewy)
Jak przygotować białą kiełbasę z fasolą?
Na jednej patelni rozgrzewamy niewielką ilość oleju, kładziemy kiełbaski, smażymy do zrumienienia z każdej strony.
W tym czasie boczek kroimy w kostkę lub w podłużne paseczki. Cebulę i czosnek drobno siekamy. Na drugiej patelni rozgrzewamy olej, wrzucamy boczek, cebulę i czosnek, smażymy przez 5-7 minut, aż boczek się zrumieni. Dodajemy koncentrat, mieszamy i przesmażamy go przez około minutę. Wlewamy około pół szklanki przefiltrowanej wody. Dodajemy musztardę, paprykę wędzoną, miód, ocet balsamiczny. Ponownie mieszamy. Zagotowujemy i gotujemy na małym ogniu przez około 5-7 minut. Sos doprawiamy solą i pieprzem, dodajemy odsączoną ugotowaną fasolę. Podgrzewamy przez kilka minut. Jeśli sos jest zbyt gęsty, rozcieńczamy go odrobiną wody. Białą kiełbasę z fasolą podajemy razem ze świeżym pieczywem, najlepiej na zakwasie.
Całkowity czas przygotowania: 20 minut.