Biała kiełbasa z fasolą i boczkiem

przez Malwina
Biała kiełbasa śniadanie
Biała kiełbasa z fasolą i boczkiem

Dzień dobry,

Dziś mam dla Was troszkę inny, aniżeli tradycyjny, pomysł na wielkanocne śniadanie. Smażona biała kiełbasa podana w towarzystwie pikantnej fasoli z boczkiem przywodzi na myśl English Breakfast. Do mojego przepisu wybrałam frankfurterki z białej kiełbasy, już wcześniej uparzone, dlatego wystarczyło je po prostu wrzucić na patelnię i usmażyć. Koniecznie zwróćcie uwagę na skład takich sklepowych kiełbasek, ponieważ 95 % ma dość paskudną zawartość. Te, które kupiłam miały w składzie jedynie mięso i przyprawy (plus oczywiście osłonkę). Teraz przed świętami w marketach jest wyjątkowo duży wybór tego typu produktów.

Białą kiełbasę z fasolą podajcie z dodatkiem świeżego pieczywa, np. żytniego. Możecie je wcześniej opiec w tosterze. Jeśli chcecie otrzymać naprawdę wypasione śniadanie, to wzorując się na tym angielskim, dorzućcie do tego zestawu sadzone jajka.
Biała kiełbasa na śniadanie
Fasola w pomidorach z boczkiem



Biała kiełbasa z fasolą i boczkiem

Śniadanie Mistrzów #320

Składnik (na 2 porcje):

  • 600 g białej kiełbasy (wcześniej parzonej)
  • 200-250 g boczku (u mnie boczek surowy zwykły pół na pół z surowym wędzonym)
  • 1 cebula
  • 1 większy ząbek czosnku
  • 90 g dobrej jakości koncentratu pomidorowego
  • 1 czubata łyżeczka musztardy grillowej
  • 1/2-1 łyżeczka ostrej lub słodkiej papryki w proszku (wedle preferencji, ja dodaję ostrą)
  • 1 płaska łyżka miodu
  • 2-3 łyżki octu balsamicznego
  • sól i pieprz do smaku
  • około 1/2 szklanki przefiltrowanej wody
  • 350 g białej fasoli z puszki lub ugotowanej (waga po ugotowaniu/odsączeniu z zalewy)

Jak przygotować białą kiełbasę z fasolą?

Na jednej patelni rozgrzewamy niewielką ilość oleju, kładziemy kiełbaski, smażymy do zrumienienia z każdej strony.

W tym czasie boczek kroimy w kostkę lub w podłużne paseczki. Cebulę i czosnek drobno siekamy. Na drugiej patelni rozgrzewamy olej, wrzucamy boczek, cebulę i czosnek, smażymy przez 5-7 minut, aż boczek się zrumieni. Dodajemy koncentrat, mieszamy i przesmażamy go przez około minutę. Wlewamy około pół szklanki przefiltrowanej wody. Dodajemy musztardę, paprykę wędzoną, miód, ocet balsamiczny. Ponownie mieszamy. Zagotowujemy i gotujemy na małym ogniu przez około 5-7 minut. Sos doprawiamy solą i pieprzem, dodajemy odsączoną ugotowaną fasolę. Podgrzewamy przez kilka minut. Jeśli sos jest zbyt gęsty, rozcieńczamy go odrobiną wody. Białą kiełbasę z fasolą podajemy razem ze świeżym pieczywem, najlepiej na zakwasie. 

Biała kiełbasa nowy przepis
Biała kiełbasa w fasoli
Biała kiełbasa z pomidorami

Całkowity czas przygotowania: 20 minut.

0 komentarz
0

Podobne posty:

Skomentuj

* Korzystając z tego formularza, zgadzasz się na przechowywanie i przetwarzanie Twoich danych osobowych przez stronę Filozofia Smaku

Ten serwis internetowy wykorzystuje ciasteczka (pliki cookies) dla zapewnienia Ci możliwości korzystania z jego wszystkich funkcjonalności. Kliknięcie „Akceptuję” oznacza wyrażenie przez Ciebie zgody na korzystanie z plików cookies na zasadach i zgodnie z pouczeniami zawartymi w Polityce Prywatności. Akceptuję Czytaj więcej: Polityka prywatności i plików cookies