Polędwiczka wieprzowa w sosie porzeczkowym

przez Malwina
Polędwica z porzeczkami
Polędwiczka wieprzowa w sosie porzeczkowym
Jakiś czas temu kupiłam sporą ilość porzeczek z myślą o cieście, jednak przy panujących upałach nie miałam ochoty włączać piekarnika. Szybko zmieniłam strategię działania i tym sposobem powstał sos porzeczkowy. Podałam go do polędwiczki wieprzowej z rozmarynem. Wypróbujcie, jeśli lubicie połączenie mięsa i owoców. Ilość cukru w sosie dostosujcie do własnych preferencji. 

Sos porzeczkowy do mięs

POLĘDWICA WIEPRZOWA W SOSIE PORZECZKOWYM


Składniki (na 2-3 porcje):

  • 1 polędwiczka wieprzowa (około 500 g)
  • marynata: 1-2 łyżki oliwy, 1 łyżeczka suszonego rozmarynu
  • sól i świeżo zmielony pieprz
  • 2 szklanki obranych czerwonych porzeczek
  • 4 łyżki cukru (lub więcej wg preferencji)
  • 6 łyżek wody
  • szczypta kardamonu
Przygotowanie:
Mięso kroimy w plastry, ugniatamy w palcach (w żadnym wypadku nie traktujcie go tłuczkiem), posypujemy pokruszonym rozmarynem (jeśli macie w ogródku świeży rozmaryn, wykorzystajcie go), polewamy oliwą,  mieszamy, odstawiamy do lodówki na 3 godziny. Mięso należy wyjąć z lodówki na około 30 minut przed smażeniem.

Przygotowujemy sos porzeczkowy do mięsa: w garnku umieszczamy porzeczki, dodajemy cukier, wodę. Gotujemy przez około 10 minut, aż porzeczki będą miękkie (w początkowej fazie gotowania warto przykryć rondelek pokrywką). Pod koniec dodajemy kardamon.

Mięso przyprawiamy solą i świeżo zmielonym pieprzem. Na patelni rozgrzewamy olej, smażymy mięso przez około 2,5-3 minuty z każdej strony, aż przestanie być surowe w środku. Polędwiczkę podajemy z dodatkiem sosu porzeczkowego i puree ziemniaczanego. 
Polędwiczka wieprzowa w sosie z porzeczek
Sos do polędwicy wieprzowej
Polędwiczka wieprzowa w sosie porzeczkowym
Czas przygotowania: 25 minut.
1 komentarz
0

Podobne posty:

1 komentarz

Bo(ro)n Appétit 30/07/2014 - 8:19 pm

Ja uwielbiam tego typu połączenia smakowe, więc dla mnie to danie idealne!

Odpowiedz

Skomentuj

* Korzystając z tego formularza, zgadzasz się na przechowywanie i przetwarzanie Twoich danych osobowych przez stronę Filozofia Smaku

Ten serwis internetowy wykorzystuje ciasteczka (pliki cookies) dla zapewnienia Ci możliwości korzystania z jego wszystkich funkcjonalności. Kliknięcie „Akceptuję” oznacza wyrażenie przez Ciebie zgody na korzystanie z plików cookies na zasadach i zgodnie z pouczeniami zawartymi w Polityce Prywatności. Akceptuję Czytaj więcej: Polityka prywatności i plików cookies