Polędwiczka wieprzowa w sosie grzybowym

przez Malwina
Polędwiczka z suszonymi grzybami
Polędwiczka wieprzowa w sosie grzybowym
Polędwiczka wieprzowa w sosie grzybowym to danie, które ostatnio przygotowuję stosunkowo często, przy okazji wykorzystując zapasy ususzonych w ubiegłym roku podprawków. Aromatyczny sos z dodatkiem rozmarynu bardzo fajnie komponuje się z wieprzowiną. Jego smak wzbogaca dodatek kwaśnej śmietany. Równie dobrze sprawdzi się także słodka śmietana, np. 30 %. Wybierzcie tę, której smak bardziej Wam odpowiada. 

Taką polędwiczkę w sosie najlepiej podawać z dodatkiem ziemniaków, ewentualnie kaszy, np. gryczanej (kasza plus grzyby to zawsze zgrany duet). Możecie też pokusić się o przygotowanie klusek, np. kopytek lub śląskich. Nie zapomnijcie też o ulubionej surówce. Ja do polędwiczki podałam domowe tarte buraczki
Polędwiczka w sosie śmietanowo-grzybowym

POLĘDWICZKA W SOSIE GRZYBOWYM

Składniki (na 2-3 porcje):

  • 400 g polędwicy wieprzowej
  • sól i świeżo zmielony kolorowy pieprz
  • 1 cebula, obrana i drobno posiekana
  • garść suszonych borowików lub podgrzybków
  • 2 łyżeczki mąki pszennej
  • 2 łyżki kwaśnej śmietany
  • pół łyżeczki posiekanych igiełek rozmarynu
  • do podania: ziemniaki (gotowane w całości, tłuczone lub w formie puree) oraz ulubiona surówka
Polędwiczka w sosie grzybowym-przygotowanie:
Grzyby umieszczamy w garnku, zalewamy 2,5 szklankami ciepłej wody. Gotujemy przez około 30 minut lub dłużej, aż grzyby będą miękkie. Grzyby odcedzamy na sicie, zachowując cały grzybowy wywar (najlepiej sito postawić na misce lub garnku i odcedzić grzyby). Grzyby siekamy w mniejsze kawałki. Odmierzamy 1 i 1/4 szklanki wywaru grzybowego. 
Polędwiczkę kroimy w plastry o grubości około 1,5 cm (jeśli jest dość wąska, krójcie po skosie), a następnie ugniatamy je palcami, rozbijając włókna mięsa. Mięso oprószamy solą i świeżo zmielonym pieprzem. Na dużej patelni rozgrzewamy olej. Kładziemy mięso, smażymy przez około 2,5-3 minuty z każdej strony, aż mięso przestanie być surowe w środku. Mięso zdejmujemy z patelni na talerz.
Na patelnię dodajemy klarowany masło, topimy je. Wrzucamy cebulę, smażymy przez 3-4 minuty. Następnie dodajemy mąkę i smażymy ją przez około 2 minuty, przygotowując jasną zasmażkę. W razie potrzeby dodajemy więcej tłuszczu na patelnię. Wlewamy szklankę wywaru grzybowego, dodajemy posiekane grzybki, rozmaryn, całość mieszamy i podgrzewamy, aż sos zgęstnieje. Przyprawiamy do smaku solą i pieprzem. 
Dwie łyżki śmietany mieszamy z pozostałym wywarem (1/4 szklanki wywaru). Dodajemy stopniowo do sosu, mieszamy. Do sosu dokładamy usmażone mięso i krótko podgrzewamy. Polędwiczki w sosie grzybowym podajemy z dodatkiem ziemniaków (gotowanych na parze, tłuczonych lub w formie puree) lub ugotowanej kaszy. Fajnie sprawdzą się również kopytka, kluski śląskie lub włoskie kluseczki gnocchi. 
Uwagi:
– Pamiętajcie, aby śmietana była w temperaturze pokojowej. W przeciwnym razie może się rozdzielić w sosie. Najprostszym sposobem, który zapobiegnie zwarzeniu się śmietany w sosie, jest dodanie jej do lekko przestudzonej potrawy. Najlepiej zestawić patelnię z ognia na kilkadziesiąt sekund, a następnie dodać śmietanę, całość dokładnie wymieszać. Później wystarczy podgrzać sos.

Inne przepisy na polędwiczkę wieprzową:

Polędwiczka wieprzowa z cebulą
Polędwiczka z
cebulką
 Polędwiczka wieprzowa z pieczarkami
Polędwiczka z
pieczarkami
Polędwiczka wieprzowa w sosie porzeczkowym
Polędwiczka z
porzeczkami
Polędwiczka wieprzowa z szynką parmeńską
Saltimbocca z
 polędwiczki

Polędwiczka wieprzowa z suszonymi grzybami
Polędwiczka wieprzowa w sosie grzybowym

Polędwiczka w sosie

Czas przygotowania: 45 minut.

10 komentarzy
0

Podobne posty:

10 komentarzy

Jolanta Szyndlarewicz 15/04/2015 - 11:44 am

Polędwiczkę w sosie grzybowym uwielbiam, u nas pojawia się najczęściej własnie w takiej formie:)

Odpowiedz
kocie-smaki 16/04/2015 - 6:18 am

grzyby, rozmaryn, polędwiczki.. musi być pysznie 🙂

Odpowiedz
Anonimowy 10/06/2015 - 12:28 pm

jest pyszne 🙂 Chłopak zażyczył sobie takiego sosu na Wigilię 🙂

Odpowiedz
Anonimowy 20/02/2016 - 12:17 pm

goloneczka w piwie też była…>

Odpowiedz
Barbara 54 03/09/2015 - 1:23 pm

Czesto robie, smietana sie nie oddzieli i nie zwarzy jezeli dodamy najpierw do smietany troche sosu i wymieszamy , a potem dodamy do sosu .

Odpowiedz
Magda Marowska 30/09/2015 - 7:07 am

Rzeczywiście kasza i grzyby to dobre połączenie. Wreszcie się pojawiły, mąż chodzi co weekend, więc spróbuję z grzybami świeżymi to przyrządzić 🙂

Odpowiedz
Anonimowy 10/04/2016 - 9:25 pm

Grzyby gotować w 2,5 szklanki wody. potem z tego wziąć 1 i 1/4 szklanki a co z resztą tego wywaru? bo aż tyle napewno się nie wygotuje.

Odpowiedz
Malwina 11/04/2016 - 6:32 am

Przez 30-40 minut gotowania grzybków bez przykrycia, zazwyczaj 1-1 i 1/4 szklanki odparuje. Jeśli zostanie go więcej, proszę użyć większej ilości płynu. Dobrego sosu nigdy za wiele 🙂

Odpowiedz
Aneta M. suche oczy info 28/04/2016 - 5:56 pm

Ale piękne zdjęcia! Dziś robię polędwiczkę z Twojego przepisu, grzyby się gotują 🙂

Odpowiedz
Anonimowy 15/10/2016 - 11:06 am

To jest jeden z najlepszych przepisów jaki udało mi się znaleźć w w necie w ogóle 🙂
Mo syn molestuje mnie o te polędwiczki co tydzień :)))
Polecam !!!

Odpowiedz

Skomentuj

* Korzystając z tego formularza, zgadzasz się na przechowywanie i przetwarzanie Twoich danych osobowych przez stronę Filozofia Smaku

Ten serwis internetowy wykorzystuje ciasteczka (pliki cookies) dla zapewnienia Ci możliwości korzystania z jego wszystkich funkcjonalności. Kliknięcie „Akceptuję” oznacza wyrażenie przez Ciebie zgody na korzystanie z plików cookies na zasadach i zgodnie z pouczeniami zawartymi w Polityce Prywatności. Akceptuję Czytaj więcej: Polityka prywatności i plików cookies