Polędwiczka wieprzowa w sosie grzybowym |
Polędwiczka wieprzowa w sosie grzybowym to danie, które ostatnio przygotowuję stosunkowo często, przy okazji wykorzystując zapasy ususzonych w ubiegłym roku podprawków. Aromatyczny sos z dodatkiem rozmarynu bardzo fajnie komponuje się z wieprzowiną. Jego smak wzbogaca dodatek kwaśnej śmietany. Równie dobrze sprawdzi się także słodka śmietana, np. 30 %. Wybierzcie tę, której smak bardziej Wam odpowiada.
Taką polędwiczkę w sosie najlepiej podawać z dodatkiem ziemniaków, ewentualnie kaszy, np. gryczanej (kasza plus grzyby to zawsze zgrany duet). Możecie też pokusić się o przygotowanie klusek, np. kopytek lub śląskich. Nie zapomnijcie też o ulubionej surówce. Ja do polędwiczki podałam domowe tarte buraczki.
POLĘDWICZKA W SOSIE GRZYBOWYM
Składniki (na 2-3 porcje):
- 400 g polędwicy wieprzowej
- sól i świeżo zmielony kolorowy pieprz
- 1 cebula, obrana i drobno posiekana
- garść suszonych borowików lub podgrzybków
- 2 łyżeczki mąki pszennej
- 2 łyżki kwaśnej śmietany
- pół łyżeczki posiekanych igiełek rozmarynu
- do podania: ziemniaki (gotowane w całości, tłuczone lub w formie puree) oraz ulubiona surówka
Polędwiczka w sosie grzybowym-przygotowanie:
Grzyby umieszczamy w garnku, zalewamy 2,5 szklankami ciepłej wody. Gotujemy przez około 30 minut lub dłużej, aż grzyby będą miękkie. Grzyby odcedzamy na sicie, zachowując cały grzybowy wywar (najlepiej sito postawić na misce lub garnku i odcedzić grzyby). Grzyby siekamy w mniejsze kawałki. Odmierzamy 1 i 1/4 szklanki wywaru grzybowego.
Polędwiczkę kroimy w plastry o grubości około 1,5 cm (jeśli jest dość wąska, krójcie po skosie), a następnie ugniatamy je palcami, rozbijając włókna mięsa. Mięso oprószamy solą i świeżo zmielonym pieprzem. Na dużej patelni rozgrzewamy olej. Kładziemy mięso, smażymy przez około 2,5-3 minuty z każdej strony, aż mięso przestanie być surowe w środku. Mięso zdejmujemy z patelni na talerz.
Na patelnię dodajemy klarowany masło, topimy je. Wrzucamy cebulę, smażymy przez 3-4 minuty. Następnie dodajemy mąkę i smażymy ją przez około 2 minuty, przygotowując jasną zasmażkę. W razie potrzeby dodajemy więcej tłuszczu na patelnię. Wlewamy szklankę wywaru grzybowego, dodajemy posiekane grzybki, rozmaryn, całość mieszamy i podgrzewamy, aż sos zgęstnieje. Przyprawiamy do smaku solą i pieprzem.
Dwie łyżki śmietany mieszamy z pozostałym wywarem (1/4 szklanki wywaru). Dodajemy stopniowo do sosu, mieszamy. Do sosu dokładamy usmażone mięso i krótko podgrzewamy. Polędwiczki w sosie grzybowym podajemy z dodatkiem ziemniaków (gotowanych na parze, tłuczonych lub w formie puree) lub ugotowanej kaszy. Fajnie sprawdzą się również kopytka, kluski śląskie lub włoskie kluseczki gnocchi.
Uwagi:
– Pamiętajcie, aby śmietana była w temperaturze pokojowej. W przeciwnym razie może się rozdzielić w sosie. Najprostszym sposobem, który zapobiegnie zwarzeniu się śmietany w sosie, jest dodanie jej do lekko przestudzonej potrawy. Najlepiej zestawić patelnię z ognia na kilkadziesiąt sekund, a następnie dodać śmietanę, całość dokładnie wymieszać. Później wystarczy podgrzać sos.
Inne przepisy na polędwiczkę wieprzową:
Polędwiczka z cebulką |
Polędwiczka z pieczarkami |
Polędwiczka z porzeczkami |
Saltimbocca z polędwiczki |
Polędwiczka wieprzowa w sosie grzybowym |
Czas przygotowania: 45 minut.
10 komentarzy
Polędwiczkę w sosie grzybowym uwielbiam, u nas pojawia się najczęściej własnie w takiej formie:)
grzyby, rozmaryn, polędwiczki.. musi być pysznie 🙂
jest pyszne 🙂 Chłopak zażyczył sobie takiego sosu na Wigilię 🙂
goloneczka w piwie też była…>
Czesto robie, smietana sie nie oddzieli i nie zwarzy jezeli dodamy najpierw do smietany troche sosu i wymieszamy , a potem dodamy do sosu .
Rzeczywiście kasza i grzyby to dobre połączenie. Wreszcie się pojawiły, mąż chodzi co weekend, więc spróbuję z grzybami świeżymi to przyrządzić 🙂
Grzyby gotować w 2,5 szklanki wody. potem z tego wziąć 1 i 1/4 szklanki a co z resztą tego wywaru? bo aż tyle napewno się nie wygotuje.
Przez 30-40 minut gotowania grzybków bez przykrycia, zazwyczaj 1-1 i 1/4 szklanki odparuje. Jeśli zostanie go więcej, proszę użyć większej ilości płynu. Dobrego sosu nigdy za wiele 🙂
Ale piękne zdjęcia! Dziś robię polędwiczkę z Twojego przepisu, grzyby się gotują 🙂
To jest jeden z najlepszych przepisów jaki udało mi się znaleźć w w necie w ogóle 🙂
Mo syn molestuje mnie o te polędwiczki co tydzień :)))
Polecam !!!