Burgery wieprzowe z harissą

przez Malwina
Burgery z chili
Dzisiejsza propozycja kanapkowa skierowana jest przede wszystkim do osób, które lubią pożywne śniadania. W środku bułki znajduje się kotlet wieprzowy przyprawiony liśćmi kolendry i aromatyczną pastą harissa. Do tego kawałki świeżych warzyw i odrobina majonezu. Jeśli chcecie odchudzić Waszą kanapkę, zamiast wieprzowiny wybierzcie mielone mięso drobiowe a majonez zastąpcie kremową pastą z awokado. Dobrze komponować będzie się tu także lekkie tzatziki. 

Burgery wieprzowe


BURGERY WIEPRZOWE Z HARISSĄ
Śniadanie Mistrzów #152
Projekt Sandwich #22


Składniki (na 2 sztuki):

  • 250 g mielonej wieprzowiny (u mnie szynka)
  • 1/4 łyżeczki sody oczyszczonej
  • 1 łyżeczka pasty harissa
  • sól i pieprz do smaku
  • 2 łyżki posiekanej kolendry
  • 2 bułki o zwartym miąższu
  • majonez
  • sałata, plastry pomidora i czerwonej cebuli
  • sos tzatziki (opcjonalnie)
Zmielone mięso umieszczamy w misce, dodajemy pastę harissa, posiekaną kolendrę, sodę, sól i pieprz. Całość dokładnie wyrabiamy dłonią (jeśli masa nie będzie chciała się dobrze związać, dodajcie do niej odrobinę zimnej wody, ułatwi to dodatkowo wyrabianie). Masę dzielimy na 2 części, z każdej formujemy dużego płaskiego kotleta, lekko natłuszczamy olejem i odstawiamy na 30 minut. Smażymy je na patelni grillowej z obu stron, aż mięso przestanie być surowe w środku. 
Bułki kroimy na pół, wkładamy na kilka minut do piekarnika i opiekamy. Wnętrze bułek smarujemy majonezem. Na dolnej części bułki układamy plaster sałaty, ugrillowanego burgera, pomidora i cebulę. Przykrywamy drugą częścią bułki. Burgery podajemy od razu po przygotowaniu. Jako dodatek do burgerów podałam pieczone frytki. Z burgerami dobrze komponować będzie się także sos tzatziki. 

Czas przygotowania: 20 minut.

3 komentarze
0

Podobne posty:

3 komentarze

Malwina 28/04/2014 - 11:16 am

Niestety przez moją nieuwagę wszystkie komentarze na blogu z okresu 22.04-28.04 zostały usunięte.

Odpowiedz
Jolanta Szyndlarewicz 07/05/2014 - 6:13 pm

Solidna kanapka, która na pewno odpędzi głód na wiele godzin:)

Odpowiedz
Anonimowy 07/05/2016 - 6:27 pm

Przepyszne !!!

Odpowiedz

Skomentuj

* Korzystając z tego formularza, zgadzasz się na przechowywanie i przetwarzanie Twoich danych osobowych przez stronę Filozofia Smaku

Ten serwis internetowy wykorzystuje ciasteczka (pliki cookies) dla zapewnienia Ci możliwości korzystania z jego wszystkich funkcjonalności. Kliknięcie „Akceptuję” oznacza wyrażenie przez Ciebie zgody na korzystanie z plików cookies na zasadach i zgodnie z pouczeniami zawartymi w Polityce Prywatności. Akceptuję Czytaj więcej: Polityka prywatności i plików cookies