Doro wat, etiopski czerwony gulasz z kurczaka

przez Malwina
Etiopska potrawka z kurczaka
Doro Wat to sztandarowe danie Etiopii. Wat to ogólna nazwa dla gulaszy/potrawek popularnych w tym kraju. Przyrządza się je na bazie mięs (wołowiny, jagnięciny lub drobiu) bądź warzyw i doprawia specjalną mieszanką przypraw o nazwie berbere. Do smażenia używa się tzw. niter kibbeh. To rodzaj klarowanego masła wzbogaconego o przyprawy takie jak kozieradka, kurkuma, kumin czy kolendra. Doro Wat to najpopularniejszy rodzaj tej potrawy. Przygotowuje się go na bazie kurczaka i często podaje z dodatkiem ugotowanych na twardo jajek. Tradycyjnie do wat podaje się chleb injera. To pieczywo typu flatbread o gąbczastej strukturze i lekko kwaśnym posmaku, przygotowywane na bazie mąki z trawy abisyńskiej (teff). Myślałam, że będzie produktem niedostępnym w naszym kraju, okazuje się jednak, że niektóre sklepy internetowe mają go w swojej ofercie. Być może wkrótce skuszę się na zakup mąki teff i przygotuje injera we własnym domu. 
Warto jeszcze wspomnieć o charakterystycznym dla tej potrawy przygotowaniu cebuli. Na samym początku smaży się ją na suchej patelni, cały czas mieszając, w celu usunięcia z niej nadmiaru wilgoci. Dopiero później dodaje się niter kibbeh i przechodzi do klasycznego smażenia. W wielu przepisach możecie odnaleźć takie dodatki, jak pomidory czy wino. Nie są to tradycyjne produkty używane do doro wat, jednak mocno popularne przy przyrządzaniu tego dania w krajach poza Afryką. 


Doro wat przepis
DORO WAT
(ETIOPIA)


Składniki (na 4 porcje):
  • niter kibbeh do smażenia (lub klarowane masło)
  • około 1,2 kg elementów z kurczaka
  • sok z 1 cytryny
  • 2 duże czerwone cebule
  • 2,5-centymetrowy kawałek imbiru
  • 3 ząbki czosnku
  • 1 łyżka przyprawy berbere (lub więcej jeśli lubicie ogniste w smaku potrawy)
  • 1-2 szklanki rosołu
  • sól i pieprz do smaku
  • 4 jajka, ugotowane na twardo
Kurczaka przyprawiamy solą, kropimy sokiem z cytryny i odstawiamy na 20-30 minut. Cebule obieramy, siekamy w piórka. Czosnek i imbir drobno siekamy. Na patelnię wrzucamy cebulę i cały czas mieszając smażymy ją na małym ogniu przez kilka minut. Uważajcie, aby jej nie przypalić. Dodajemy 2 łyżki niter kibbeh (lub klarowanego masła), szczyptę soli, smażymy dalej przez około 20 minut na małym ogniu od czasu do czasu mieszając (w razie potrzeby dodajemy więcej masła). Dodajemy czosnek i imbir, smażymy kolejną minutę. Wlewamy rosół (1 szklankę), dodajemy przyprawę berbere (może być także w formie pasty), doprowadzamy do zagotowania. Wkładamy mięso, przykrywamy. Gotujemy pod przykryciem na małym ogniu przez około 40 minut, aż mięso będzie miękkie i przestanie być różowe w środku. W trakcie gotowania warto kilka razy odwrócić elementy na drugą stronę. W razie potrzeby podlewamy pozostałym rosołem. Gdy potrawa się gotuje, przygotowujemy jajka na twardo. Pod koniec gotowania do doro wat dodajemy pokrojone w połówki lub na ćwiartki jajka, całość doprawiamy solą i pieprzem i chwilkę podgrzewamy. Podajemy z ryżem a jeśli uda Wam się zdobyć mąkę teff, z chlebkami injera. 
*jeśli używacie zwykłego klarowanego masła bez dodatków, dodajcie do potrawy niewielką ilość kurkumy
** kolor doro wat będzie uzależniony od ilości dodanej przyprawy berbere. Ja ostatecznie dodałam 1,5 łyżki tej mieszanki. Danie było dość pikantne.
*** niter kibbeh oczywiście zrobiłam, ale…dopóki nie kupię jakiegoś porządnego garnka mogę sobie z głowy wybić robienie klarowanego masła. Niestety skończyło się spalonym masłem po 10 minutach. Garnek też wylądował w koszu i zostałam o jednym i to do gotowania na parze.

Czerwony gulasz z kurczaka


Czas przygotowania: 1 godzina i 20 minut.

3 komentarze
0

Podobne posty:

3 komentarze

Malwina 28/04/2014 - 11:17 am

Niestety przez moją nieuwagę wszystkie komentarze na blogu z okresu 22.04-28.04 zostały usunięte.

Odpowiedz
Jolanta Szyndlarewicz 07/05/2014 - 11:12 am

Przyznam szczerze, że nie wyobrażam sobie połączenia gulaszu i jajka …. dla mnie sam gulasz cudo, ale niestety z jaja musialabym zrezygnowac:) …. choć normalnie bardzo je lubię:)

Odpowiedz
Anonimowy 04/08/2014 - 1:39 pm

pycha 😉

Odpowiedz

Skomentuj

* Korzystając z tego formularza, zgadzasz się na przechowywanie i przetwarzanie Twoich danych osobowych przez stronę Filozofia Smaku

Ten serwis internetowy wykorzystuje ciasteczka (pliki cookies) dla zapewnienia Ci możliwości korzystania z jego wszystkich funkcjonalności. Kliknięcie „Akceptuję” oznacza wyrażenie przez Ciebie zgody na korzystanie z plików cookies na zasadach i zgodnie z pouczeniami zawartymi w Polityce Prywatności. Akceptuję Czytaj więcej: Polityka prywatności i plików cookies