Pulled pork sandwich

przez Malwina
Kapanka z pulled pork
Pulled pork, czyli długo pieczoną szarpaną wieprzowinę wykorzystałam do przygotowania pożywnego sandwicha. W USA najczęściej pulled pork podaje się w bułce z dodatkiem coleslawa i sosu BBQ. Ja mam dla Was troszkę lżejszą propozycję kanapki. Pieczoną wieprzowinę podałam w pszennej bułce w towarzystwie sałaty, plastrów pomidora i czerwonej cebulki. Nie chciałam, aby sos zdominował smak mięsa, dlatego postawiłam na lekkie tzatziki, które wzbogaciłam o dodatek koperku i szczypiorku. Sos na bazie jogurtu dobrze komponuje się z resztą składników i równoważy pikantne w smaku mięso. Całość jest bardzo pożywna i jednocześnie utrzymana w wiosennym klimacie. 

Po więcej śniadaniowych przepisów zapraszam Was do działu

Sandwich z pulled pork przepis
PULLED PORK SANDWICH
Śniadanie Mistrzów #141
Projekt Sandwich #19


Składniki (na 2 porcje):

  • 2 bułki
  • majonez
  • 4 liście sałaty rzymskiej
  • 1 duży pomidor
  • 1 czerwona cebula
  • pulled pork (1 szklanka)
  • tzatziki
  • 1 łyżka posiekanego koperku
  • 1 łyżka posiekanego szczypiorku
Bułki kroimy na pół, opiekamy krótko w piekarniku lub na suchej patelni. Spody smarujemy majonezem, układamy po 2 liście sałaty, porcję pulled pork, plastry pomidora i cebuli. Do przygotowanego tzatziki dodajemy szczypiorek i koperek, mieszamy. Na warzywa nakładamy sos, przykrywamy wierzchem bułki. Podajemy od razu po przygotowaniu.
*jeśli Wasz pulled pork jest zimny, wówczas należy go wcześniej podgrzać przez kilka minut w piekarniku (naczynie z mięsem przykrywam przed podgrzaniem folią aluminiową).

Czas przygotowania: 15 minut.

8 komentarzy
0

Podobne posty:

8 komentarzy

Justyna Żak 28/03/2014 - 8:25 am

wygląda bardzo smacznie:) świetne drugie śniadanie:)

Odpowiedz
Agata 28/03/2014 - 8:38 am

Pulled pork to genialny wynalazek! A jak na śniadanie, to już pełen wypas!

Zawsze mam problem, jak się dobrać do takiej buły i nie wyglądać jak diabeł tasmański w trakcie jedzenia 😀

Odpowiedz
Marzena 28/03/2014 - 11:00 am

Szkoda, że tak długo trzeba robić mięso…Chciałabym go natychmiast;-)

Odpowiedz
Kasiu 31/03/2014 - 8:59 am

Kanapki przygotowałam wczoraj z Twojego przepisu. Razem ze mną jadło 5 osób.
1,4 kg pulled pork zniknęło w 10 minut.

Świetny przepis 🙂

Odpowiedz
Malwina 31/03/2014 - 9:01 am

Kasiu, ekspresowo! Cieszę się, że przepis przypadł Ci do gustu 🙂

Odpowiedz
Magda C. 01/04/2014 - 9:05 pm

Genialne 🙂

Odpowiedz
Bo(ro)n Appétit 01/04/2014 - 10:07 pm

Rewelacja! Ślinię się na sam widok!

Odpowiedz
Jolanta Szyndlarewicz 05/04/2014 - 11:11 am

Kiedy mój Mąz wczoraj zobaczył tą kanapkę w zakładkach powiedział "Żona błagam zrób mi taką":) ….

Odpowiedz

Skomentuj

* Korzystając z tego formularza, zgadzasz się na przechowywanie i przetwarzanie Twoich danych osobowych przez stronę Filozofia Smaku

Ten serwis internetowy wykorzystuje ciasteczka (pliki cookies) dla zapewnienia Ci możliwości korzystania z jego wszystkich funkcjonalności. Kliknięcie „Akceptuję” oznacza wyrażenie przez Ciebie zgody na korzystanie z plików cookies na zasadach i zgodnie z pouczeniami zawartymi w Polityce Prywatności. Akceptuję Czytaj więcej: Polityka prywatności i plików cookies