Aioli

przez Malwina
Sos aioli przepis

Aioli to sos czosnkowy, przygotowywany na bazie soku z cytryny, czosnku i oliwy. To produkt typowy dla kuchni śródziemnomorskiej, szczególnie hiszpańskiej i prowansalskiej. Aioli podaje się najczęściej jako dodatek do ryb i owoców morza. To także świetny dodatek do warzyw, pieczywa i mięs. Można go przygotować na dwa sposoby. Pierwszy zakłada ucieranie pasty z czosnku ze stopniowo dodawaną oliwą. Drugi ma postać majonezu czosnkowego i przygotowuje się go na żółtkach jaj. Dziś mam dla Was przepis na aioli na żółtkach, czyli kremowy i pikantny majonez czosnkowy. To jeden z ulubionych dodatków, jaki Połówek wykorzystuje do potraw. Jeśli będziecie mieć w planach przygotowanie tapas party, to koniecznie pośród pozostałych przystawek powinien znaleźć się sos aioli.

Aioli przepis

AIOLI

Składniki:

  • 5-6 większych ząbków czosnku (ilość dodanego czosnku dostosujcie do osobistych preferencji)
  • szczypta soli
  • 2 żółtka
  • 1-2 łyżki soku z cytryny
  • 1 szklanka oleju lub oliwy
Czosnek obieramy (jeśli w środku znajduje się szczypior, wycinamy go i wyrzucamy). Wybierzcie polskie odmiany czosnku, cudownie aromatyczne i niezwykle smaczne. Niech Wam do głowy nie przyjdzie, by użyć czosnku chińskiego. Szkoda Waszej pracy i oleju. Czosnek drobno siekamy, umieszczamy w moździerzu, dodajemy szczyptę soli. Ucieramy na pastę. W misce umieszczamy żółtka, sok z cytryny, pastę czosnkową. Aioli możecie przygotować przy pomocy ręcznej trzepaczki lub miksera elektrycznego. Ucieramy trzepaczką lub mikserem na najniższych obrotach do połączenia składników.  Następnie dodajemy olej lub oliwę. Należy to robić stopniowo, szczególnie na początku, aby masa nie zważyła nam się. Wlewamy po około 1 łyżeczce oleju i miksujemy za każdym razem do połączenia. I tak do wyczerpania oleju. Pod koniec doprawiamy szczyptą pieprzu. Na dwa żółtka będzie nam potrzebna szklanka oleju. Jeśli będziecie chcieli uzyskać gęstsze aioli, wówczas dodajcie więcej oleju. Poniżej znajduje się aioli przygotowane z większą ilością tłuszczu (na 2 żółtka około 1,5 szklanki). Jest ono także bardziej żółte, ponieważ przygotowałam je na oliwie.

*do aioli możecie dodać także 1 łyżeczkę gładkiej musztardy (umieszczamy ją w misce razem z żółtkami, sokiem z cytryny i pastą z czosnku i miksujemy, a następnie postępujemy dalej jak w przepisie)

Majonez czosnkowy przepis

Czas przygotowania: 15 minut.

5 komentarzy
0

Podobne posty:

5 komentarzy

Justyna Żak 28/03/2014 - 9:57 pm

świetny pomysł;)

Odpowiedz
Magda C. 01/04/2014 - 9:10 pm

Cudo!

Odpowiedz
Bo(ro)n Appétit 01/04/2014 - 10:06 pm

Znam i ubóstwiam aioli! ♥

Odpowiedz
Anonimowy 09/07/2014 - 9:51 pm

Przecież to przepis na klasyczny majonez z dodatkiem czosnku. Nie można było napisać po prostu majonez o smaku czosnku? Czemu w dzisiejszej Polsce dla polskich potraw, wymyśla się jakieś kosmopolityczne nazwy? Przecież nie jesteśmy we Francji, gdzie na tego rodzaju majonez o posmaku czosnku mówi się aioli. Poza tym tego rodzaju sos robi się z pieczonego bądź suszonego czosnku. Aha i mikserem prawie zawsze on nie wychodzi. Spróbuj z blenderem! Niech zgadnę, te komentarze powyżej sam pisałeś/aś? Fajny blog hhhh pozdrawiam.

Odpowiedz
Malwina 10/07/2014 - 3:53 am

Majonez przygotowywany mikserem (podobnie, jaki i trzepaczką) wychodzi zawsze. Warunkiem sukcesu jest stopniowe dolewanie oliwy i miksowanie na najmniejszych obrotach. Widzę, że wiele nauki o kuchni jeszcze przed Tobą.

Odpowiedz

Skomentuj

* Korzystając z tego formularza, zgadzasz się na przechowywanie i przetwarzanie Twoich danych osobowych przez stronę Filozofia Smaku

Ten serwis internetowy wykorzystuje ciasteczka (pliki cookies) dla zapewnienia Ci możliwości korzystania z jego wszystkich funkcjonalności. Kliknięcie „Akceptuję” oznacza wyrażenie przez Ciebie zgody na korzystanie z plików cookies na zasadach i zgodnie z pouczeniami zawartymi w Polityce Prywatności. Akceptuję Czytaj więcej: Polityka prywatności i plików cookies